Selasa, 31 Mei 2011

Pan Pizza n cuti seminggu

_DSC0395
Best ever PAN PIZZA!!

Salam hari selasa sume :-)

Maaf byk2 tak leh nak blogwalking lagi, insyaAllah akn laksanakan tanggungjwb seorang blogger yg sentiasa berprasangka baik hihihi akn membuat balas kunjungan selepas org2 kat dlm umah ni kembali sihat seperti sedia kala insyaAllah!

Both my doter n my son(yg kecik tu) positive influenza, jdnyer lepas ni mmg kena kerja berat sikit sbb ubat tamiflu tuuu lagiii hmmmm.... itu ajer penawar dia, jd layankan lah nanti 2 org yg mungkin vomiting2 pastu tak sedap bdn, macam2 ada kalau dah mkn ubat tuu.. Kita ni pun bdn mcm dah lainnn jer lagi niii.. dlm bulan ni 4 kali g sepital, sib baik pergi kalau tak pergi mungkin bahayakan kesihatan budak2 ni atau org dlm umah ni.. Minta maaf segala kesulitan m(_ _)m

citer pasal pizza ni sbb tertengok umahnyer si SATOAKIMAMA :D, semalam sblm g sepital kita keja menguli doh nii, jdnyer balik sepital leh bakar terus(sebenarnyer dlm resepi kena simpan dlm sebok dulu tp kita belasah jerr sbb dah lapo! :D) mungkin lebih rangup luar n bawah dia tu.. Kalau beli pizza mmg akn order pan pizza, tak minat sgt yg thin n crispy nii mcm tak kenyang jerrr wakakaka.... Yg menarik pan pizza ni sbb luar dia n bwh dia rangup! maklomlah guna minyak sayurrr :D tp kita hentam guna olive oil separuh dgn salad oil separuh konon2 nak healthy tp semakin tak healthy! hihihi...

Resepi kita rujuk PIZZA MAKING, kat situ ada thin n crispy jugak tp kita lebih suke pan pizza, ikut suke lah nak yg mana selera sume org berbedaaaa :D Sekali lagi minta maaf segala kesulitan, terima kasih!!

PAN PIZZA

Pizza Dough

  • 4 1/2 cups Bread Flour
  • 1 1/2 cups Water
  • 3 tbs Powdered Milk
  • 1 tsp Salt
  • 1 tbs Sugar
  • 2 tbs Vegetables Oil>>i used half olive oil n vege oil


_DSC0396
Dah kalut sgt terlupa nak cucuk ngan garfu jd kembang gitu ahahaha... TOPPING>>Tuna, sos pizza with herbs, tomato n basil

Method
(Untuk Method ni kita campurkan dulu yis dgn air suam then tunggu berbuih barulah uli mcm biasa tuuuu cara mcm ni senang nak buat terpulang pd individu, nak main campak dlm BM pun ok)
  • In a stand mixer (KitchenAid) fitted with a dough hook, add the water, yeast and powdered milk.
  • Mix thoroughly until yeast has fully dissolved.
  • Mix the remaining dry ingredients together in a separate container and add them to the mixer.
  • Mix on low (speed 2) until most of the flour and water have mixed, then continue kneading for 10 minutes. The dough will be loose and scrappy at first and will quickly form a moist, smooth cohesive ball (while the dough is still scrappy, add the vegetable oil one tablespoon at a time).
  • While the dough is kneading, add ½ cup (4 ounces) of vegetable oil to a 14" pan style pizza pan making sure that the oil completely covers the bottom.
  • After the dough has been kneaded for 10 minutes, remove it from the mixing bowl and, using a rolling pin, roll it out to approximately ¾" thick and about 12" in diameter. If you have more dough than you need, save the remainder for another time.
  • Place the dough in the pan and cover tightly.
  • Let the dough rise until it has filled the entire pan and is about 1½" thick.
  • Place the pan (still covered) into the refrigerator for at least 4 hours (up to 24 hours).

WHEN READY TO MAKE

Preheat oven to 500 °F for about 30-45 minutes.

Remove dough from the refrigerator and add sauce, cheese, and toppings.

Bake at 500 °F on a pizza stone for 14 minutes.


_DSC0392
Sebelum kejadian harus posing dulu :D

12 ulasan:

HALAMANKU berkata...

Salam Ika...mmmm lamanyer tak nguli.. simpan tenaga ha ha ha ader ker ayat...mmm tgk sedap tu... semoga semua cepat sembuh.. Izah kena jga diri.. bab nak jga anak2 tu...

HALAMANKU berkata...

Alamak salah sorry Ika.. tertaip Izah lak he he he ammppooonnn he he he

ady berkata...

as-salam
sungguh menyelerakan pizza tu..nampak gebu dan crispy..

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Ika darling...how you been???? Nak pizzaaaaa!

K.Nor berkata...

ika, kena kuatkan semangat ya.. jaga anak elok2.. semoga dia org segera sembuh.. semoga ika pun kuat dan sihat utk jaga anak2 tu.. take care dear

Nur Ede berkata...

Salam Ikaaa...
Waduss dlm sibuk2 jadi misi sempat lagi dia buat pizzaaa yang menggoda gilerrr tuuu... waaaa akak lapo taw.. dok kat ofis lagi nie.. kije bertimbun timbun...tolonggggg nak g pizzahut ler bliii pizzaa mcm ika buat tu...

Nur-nba berkata...

Alahai sian Ika.. anak2 tak sihat tapi mak dia sempat menguli pizza.. memang superwoman betul.. Nampak sedap sungguh pizza tu.. Ngendeng sikit boleh ke? hehe..
Hope anak2 cepat sembuh..

izahdaut berkata...

waduh terasa2 kekalutan menjaga anak2 tak sihat tu kan. semoga emak n bapaknya banyak bersmaa dan sangatlah montok pizza mu ituw... eh cuti seminggu tajuk tu. cuti blog ye? i will mis u beb.. cewahh

Mas berkata...

wehhhh...montoknya pizza tu...
geramm kak mas tengok...
anak2 tak sihat lagi ika...
moga anak2 ika cepat2 sembuh yerk...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

Semoga anak2 Ika sihat yer...harap tabah

Nieza berkata...

sedapnya pizza...lama dah tak buat pizza..:)

semoga anak ika cepat sembuh yer...maknya pun kena jaga kesihatan juga harap baik seperti biasa.

ajwa berkata...

niceeeee.............