Sabtu, 28 Mei 2011

Donut Ball Pandan

_DSC0359
DONUT BALL

Salam pagi sabtu sume :-),

Sori yer semalam tak dpt nak jalan2 sgt sbb sibuk g sepital, so keputusan dr xray tu alhamdulillah tak de apa2 cuma secretion tu yg kena buat xray takut kena apa benda ntah! kita pun jd mcm tak sihat gitu tgk si abg ni asyik demam mkn ubat dia ok nanti kang suhu dia dah naik balik, kalau esok ni dia demam lg kena bwk sepital lagi utk blood test.. Mekaseh buat semua yg bertanyer kabar.

Sbnrnyer buat ni semalam lepas mengacau filling cekelat tuuu, cuaca kat luar mendung jerrr gmbr pun mendung jerlah eak hihihi.... tak leh nak taip panjang aka bebel panjang2 byk kerja nak kena buat lepas ni :'( REsepi ni leh tgk kat umah KAK MAS DUNIAKU dgn umah IZAH DAUT, resepi asal dr KAK DAYANG, mekseh sumenyer! mintak izin n halal resepinyer, kita kopipes dr umah KAK MAS, maceh kak!
Link
DONUT BALL

Copy n Paste : KAK MAS
Bahan :
  • 2 cawan tepung high protein atau tepung gandum
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil pelembut doh>>kita letak water roux
  • 1/2 sudu besar yis segera + 1/4 cawan air suam (direndam sehingga berbuih)
  • 90 ml susu segar (-/+)
  • 1/2 sudu kecil pes pandan atau pandan emulco
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • gula icing atau gula halus untuk saduran


_DSC0361

Cara membuatnya :
  1. Kisar/putar semua bahan (kecuali tepung, pelembut doh, yis dan gula saduran) hingga sebati.
  2. Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan pelembut doh. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
  3. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
  4. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
  5. Sadurkan dengan gula icing atau hiaskan dengan topping kesukaan.


_DSC0355
LEtak Filling cekelat, budak2 suke lerrr takat ijau gitu takut dia tk nak mkn sbb budak2 kat umah ni jakun sikit tgk yg kalerpul gini :D biar cekelat tak pe :D

10 ulasan:

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam pagi Ika!!
Busy2 pun sempat buat Donut Ball nih..mama entah bila plak!!
Cam sedap plak bila ltk filing yum3x

izahdaut berkata...

a ah la mek, gambar tu menampakkan hari yang mendung. tapi aku suke... mcm masuk dalam emosi aku niha.. ececceh.. cewah.. mcm terasa kesiokkan mengunyah donut diwaktu mendung2 gitu. smoga si anaknya cepat sembuh yee

Sheila Shafeareen berkata...

hehehh wah wahhh dgh dtg mood meguli ye heeh ehhh main guli hahha
canti gebus semua ada spt tu letak felling colet hehehh nak 6 ketul

Yatie berkata...

Assalamualaikum Ika,
Akak doakan moga anak Ika cepat sembuh dan sihat spt biasa..sabar ya..donut ball pandan tu cute jek...kalau dpt rasa lagi best...uwaaa nak wat gaklah..

Sue @ Nenie berkata...

Salam..Wahhhh...gebusssnya donut ball ni..Sesuai ni di makan sambil tgk dragon ball...

Mas berkata...

ika......wahhh..dah sampai siam donut ni yerk...
cantik menggoda jerk kak mas tengok...
sedappkan donut ni...
hmmm..letak filling coklat tu...bertambah la sedappp...
kretif betoi mek siam ni.....

Anawahid berkata...

ngata dulang paku serpih, dia pon sama, jari dh debab... wakakakaka... :P

Anawahid berkata...

ngata dulang paku serpih, dia pon sama, jari dh debab... wakakakaka... :P

Juwita Jamaludin berkata...

Salam ika.. Dlm sibuk2 sempat godek mcm2... Moga anak2 cpt sembuh

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika...
comelnya donut ball tu.... geram akak tgk tau...