Rabu, 25 Mei 2011

Apam Yogurt With Blueberry Filling

_DSC0259
APAM YOGURT WITH BLUEBERRY FILLING

Salam rabu sume :-),

Nmpknyer keadaan bdn kurang mengizinkn hari niii, hidungkuuu yg penyek dah terasa kesebalannyerrr :'( be stronggg!! tak boleh tumbang2 lorrr, mana mau buat bentou lagi, mau jg yg sakit ni lagiiii.. haish! Alhamdulillah si abang mcm dah ok sikit tuu sbb semalam kena paksa makan walaupun terpaksa disuapkan(alahaiiii :D)

Berbalik pd gmbr2 yg berkaitan :D, buat mlm tadi, agaknyer kena buat malam2 buta kot baru nak kembang sbb ingat masa dulu2 buat apam mekar pun tgh2 malam gituuuu... part paling mendebarkan nak bukak penutup pengukus aiiyoooooo... berdebar gituuuu takut2 frust menonggeng, alhamdulillah! mekar pun diaaa! sblm ni ada buat resepi apam apa ya kita lupa sampai 3 kali tak nak kembang pdhal method sama jerrr huh! tu la pasalnyer kena buat malam2 :D Resepi kopipes dr umah IZAH suke muffin :D Resepi Asal kat rumah KAK RIMA, mekaseh byk2 resepinyer, mintak izin n halal jugak!

APAM YOGURT WITH BLUEBERRY FILLING

YOGURT STEAMED CUPCAKES
Copy n Paste:Izah
sumber: kak Rima


  • 2 cawan gula castor *kurangkan>>yg ni kita kurangkan dlm 20g
  • 1 sdt ovallete
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan yogurt asli
  • 2 biji telur
  • 1/2 sdt double action baking powder
  • 1 sdt serbuk koko>>yg ni tak buat
  • 1 sdt pes coklat>>yg ni pun tak letak


_DSC0274
waaaaaa...cung tak? suai mak mak na ka?kireiii desuka?Areumdawoyo?? hihihi...

Cara-cara :

  • Campur semua bahan di atas dalam mixer.
  • Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed.
  • Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
  • Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) &; campurkan serbuk koko dan pes coklat, gaul sebati.
  • Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan coklat atasnya.
  • Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
  • Sejukkan &; simpan dalam bekas tertutup..
  • **Pes coklat &; serbuk koko boleh diganti dengan apa bahan lain jika inginkan kelainan..cth : jem/filling..&; pewarna kesukaan**

**KENA GUNA API YANG BESAR UNTUK MENDAPATKAN APAM/KUIH YANG MEKAR, &; PASTIKAN AIR KUKUSAN BETUL2 MENDIDIH BARU DILETAKKAN KUIH..**


_DSC0276
Hari isnin g kedai bakery supply jumpa blueberry filling ada tanda halal apa lagiiiii rembat sebungkus, rasanyer ok lahh.. nak kata sedap sgt2! tu tak delah boleh dimakan lah kiranyer ni kalau darurat :D (tak yah nak belek2 tgn tuuu yaa ahahaha..)

25 ulasan:

Mas berkata...

cantikknya apam tu......
nak seketoi....
kak mas gak tak buat2 lagi apam tu...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

memang cantik caler purple dan hijau tu... hmm..kalau pakai baking powder biasa boleh tak yer...

izahdaut berkata...

weh filling tu yang tak tahan tu.. alahai runcing jejari mu menunjukkan keruncingan dan keslim an body mu ek.. ikikikiki...

ika... jangkit selsema ke? get well soon!!

anymz berkata...

adeh,lawonya apam tu ika..dah lama betul menu ni dok dlm draft..dah berderet2 dlm waiting list yg nak di cuba.tak buat2 lagi nih.....hehe

Sheila Shafeareen berkata...

salam cantik dah sampai yeee sdp kan..rasa lemak gitu cuma akk punya yang x kembang..bam bam cam tuannya hehehhe

Nur Ede berkata...

Ikaa...jelous nyer akak.. mekar comey apam yogurt yang ika buat.. akak dah 2 kali cuba buat tapi x mekar pon.. x tau ler silap kat mane.. udah ikut segala nyer tapi apam tu merajuk terus x mekar mekar..
bila tengok kejadian apam yogurt ika.. waduss hati akak berbunga2 kembali nak buat apam yogurt..tapi takut frust tertonggeng lagi huhuhu..

TopsyTurvyMum berkata...

Ikaa..
Akak dah buat apam yogurt ni tapi tak semua la kembang mekar camni huhuhu..
Sebab apa eh? sebab sekali kukus banyak2 ke?

Kalau ada idea bagitau la, nak jugak tayang kat blog haha

Wanieyra berkata...

Ika!!!!!!!ira pun buat apam juga, kita tukar bekas nak tak?

indahhouse berkata...

Salam ika,
Wah! cung 10x..! mekar betul. hukhuk.. mula-mula menganga juga tengok ayat suai mak mak na ka?kireiii desuka? Kalu saya pun excited tuh nengok kejadian apam yg mekar berjayanya. Kita takde double action bp tu. geram nak rasa. hehehe...

indahhouse berkata...

Moga Ilyas cepat sembuh. Moga ika juga sihat sokmo :)

Juwita Jamaludin berkata...

ika.. kembangnya apam tu.. comei2.. nampak menarik dengan bueberry filling nya... leh cuba nanti

Anawahid berkata...

amboiii mekar tersenyum nampaknya, bak 4 ketui kalo x nk kene sekeh!!... mimpi apa tido mlm td... mimpi LMH ka???... bluerkkkkk!!!!... :P

Ummi berkata...

Weeeeyyyy la weeeyyyyy...cantiknya apam mekar berbunga Ika oooiii...bikin hati rawan jek... Sungguh ceria di pagi hari...hati tengok banyak senang laaa...hehehe... Kena mengapam gak nampaknya nih!

cik cek berkata...

Waaaa....sume org cam dok pakat2 buat apam yorgurt ni...sumenya mekar kembang setaman....sana sini ada apam ni....rasanya camana ek Ika....mesti sedapkan...tu siap buh filling blueberry lagi....nyum...nyum...yummy....

kzai berkata...

ika..wah cantik banget apam yogurt..akak xnah try lg..npk gebus je...nk 3 ketui...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

ika... geram tgk apam yogurt mu ittew....... mood mengapam belum marilah kat rumah akak.. huhuhu..

re: puding tu akak tak wt extra pon.. dah selalu sgt buat yg org tempah.. sampai rasa mcm jemu dah tengok.. nak mkn pun tak lalu dah puding tu walaupun sedap.. hehehe...

p/s: ohh.. ilyas tu anak ye? akak doakan semoga dia cepat sihat.. & mamanya kena gak jaga kesihatan.. kalau mamanya tumbang lagi susah...

Yatie berkata...

uwaaaa cantiknya mekar setaman apam ni..smlm akak wat gak apam ni...mekar gak tapi tak mcm ni..nak wat n3 ke idak ye....kih3...

Ayu berkata...

wah cantiklah apam ni..
siap ada filling lagi..mestilah sedap nikan..tapi sayang mak ayu dapat 1/2 ketul aje..tak cukup ler ika..nak banyk sikitlah..hahaha..

ijan berkata...

Wah senyum meleret leret leret apam2 Ika tu.. happy benor nampaknye ye... hehhe.... cantik dan sweet je kalernye :)

nonierahman berkata...

comelnya kakak apam tue..mekar betol...mestu gebuzz jer kan sbb ada yogurt tue..nyummehhh

CT Delima berkata...

As'salam Ika

cun nya. mekar setaman hampir tersenyum lebar selebar2nya.. hahaha. bagi petua macamana nak mekar macam tu Ika. kalau buat siang2 tak boleh ehh. malam2 nak tido malas nak buat kuih lah.. hehehe

umiee berkata...

memang cantik2 apam ni...saya dah lama belajar namun tak pernah menjadi nak cuba buat yang ni pulak....

Diana @ Melley Mey berkata...

mmg cun apam tu... cantik sgt...

YusRa berkata...

wah cm sedap jer

Rabiatun Adawyah berkata...

nnt nak letak filling gak..hr tu dah cop nak letak filling klu nak buat lagi apam ni..hahahah...dah belek2 tenung tangan tu Ika weiii..hehehehe...