Isnin, 16 Mei 2011

Soto Ayam dgn Bergedil

_DSC0105
SOTO AYAM n BERGEDIL

Salam kembali sume :-)

Pheewwwww..kesat peluh dulu :D dr semalam keletang keletung guna lesung, sib baik org bwh tak naik atas kata memekak ahahaha... kita ni mmg tak biasa guna blender KECUALI betul2 darurat, lagi selesa guna lesung batu kecik import dr mesia tuuu sbb kalau blender mcm ada bau2 blender sikit wakakaka..sengal punyer orang :D Itu hari lah niii kak nor tayang mee hoon sotonyer, kali niii kita buat pulak! Mmg akn guna resepi nii kalau mood nak guna resepi ni lah kan kan.. mmg best! Resepi asal dr KAK DIANA MyR, mekaseh buat penyumbang resepi, mmg mabelessss!

Bergedil ni pun last minute buat, rasa mcm kelam kabut gituuu dgn nak buat bawang gorengnyer lagi, tgk jer lahhh bwg kat sebelah tu tak luak2 lagi wakakaka...kes yg dulu ni lerrr haih! Da da.. ari ni nk buat apa tak tahu, rasanyer nak melepak jerrr ari niiii, boleh ke? maklomlah tgh freeeee sgtt2 niii... sapa kata free???ahahaha... REsepi kita buat half portion jer ya sampai kemalam lah tu tinggal ganti dgn mee hoon jerrr... Untuk KAK NOR, mee hoon ada dlm tudung saji aka microwave ya :D Mekaseh tuk resepinyer kak D! Mintak izin n halal kembali :-)

SOTO AYAM

Bahan-bahan ( 12 orang )
  • 6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
  • 2 ekor ayam, dibelah empat>>Yg ni kita goreng dulu lepas tu siat2kan isinyer tulangnyer baru lah dimasukkan dlm kuah sup nanti :D
  • 3 - 4 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh serbuk jintan halus
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • 3 batang serai, dititik
  • lengkuas sebesar ibu jari, dititik
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 5 tangkai bunga cengkih
  • garam secukup rasa
  • 1 cawan minyak untuk menumis
  • Bahan untuk Dikisar
  • 3 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • Bahan untuk Sambal Kicap
  • 5 batang lada merah
  • 20 biji lada padi merah thai
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan kicap lemak manis
  • Bahan Hiasan
  • bergedil
  • taugeh yang telah dicelur
  • daun sup, dipotong halus
  • bawang goreng
  • sambal kicap
  • ayam, yang telah disiat-siat

_DSC0106
VErsi mee hoon disebalik tabir :D

Cara-cara

  1. Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.
  2. Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.
  3. Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.


_DSC0086_DSC0090
BERGEDIL dgn HOMEMADE BAWANG GORENG

_DSC0088
Kuah Soto

10 ulasan:

Mas berkata...

ika cayanggg...
bestnya soto ngan bergedil tu..
lama dah kak mas tak makan...
nak semangkuk....

izahdaut berkata...

ikaa..
homemade bawang goreng canner? goreng biasa je tu ke atau ada special?
wehh.. apa ke pelik sangat label soto ni ika? hahaha..

nak semangkuk!!

Nur Ede berkata...

Ikaa... klu bab soto2 nie akak mmg suke sesangat... lama betoi akak x buat soto.. tapi camna soto ika nampak cam kekuningan jew... klu akak buat jadik mcm soup biasa jew.. alahaii banyak tanya laa pulakkk...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

Soto mcm ni biasanya kita beli jer kat Pekan Tg Karang, kawasan org jawa ler tu..memang sedap..kalau dapat taugeh yg buat sendiri tu..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

umaanggaihhhh!! terliurnya tengok soto mu ni dik... orang rajin jer boleh buat menu ni.. akak pun ni memang kurang rajin (bak kata CMG bukan malas.. tp kurang rajin.. hehehe)

Yat Maria berkata...

Mek

kasi soto siap ngan begedil lebih2, bawang goreng bungkus besar nak bawak balik....sini dah kehabisan...beli punya selalu hancus rebus...akak tak suker..

Wanieyra berkata...

Lewat singgah sbb intenet buat perangai. Kalau tak, boleh minta soto ni semangkuk.

K.Nor berkata...

akak dtg amik mihun soto dlm microwave tu ya.. dah panaskan dah ni.. sedapnyer bau!! da... bawak balik makan kat rumah la ya.. opsss!! nak tambah satu ketul lagi begedil.. tak marah kan.. hehee

Anawahid berkata...

enakkkkk tho mbah yuuuuuuu.... ngencessss!!!!....

Ummi berkata...

Waaaaaaaaaaaaaaa....rajinnya Ika wat soto...akak malas sekali nak wat mende alah nih...nak wat begedil lg la malas..tumpang makan sni je la eh Ika..hehe (*melangut, wat muka x segan..haha)