Selasa, 3 Mei 2011

Nam Prik Kapi @Thai Shrimp Paste Chili sauce @ similar to sambal belacan :D

_DSC1241
NAM PRIK KAPI

Salam buat semua :-)

Tuan umah kejap ilang kejap ada, maaf ya akn buat kunjungan bila betul2 free iaitu esok tak pun nanti malam ya kalau siap iron baju hihihi.... Terima kasih buat semua pengunjung :-) Tgk gmbr n dah boleh bygkn apa dia.. Sukeeeeeeee sgt dgn sambal belacan versi thai niii.. mmg sedap! kat sini dia ada jual juga dia punyer shrimp paste aka belacan jiya :P tp tak pernah jumpa yg tanda halal, rasanyer klu tgk bhn2 dia ok cuma belum TERgerak lagi nk g beli :D

Resepi kita rujuk SINI, sayur tu terpulang nk guna apa, tepuk dada tanyer selera :D kalaulah kitaaaaa alangkah bahagiaaaaaaanyerrrrr ada pucuk ubi :-( cutttttt!!!! ada kerja sikit ni.. cnp dr sana terus malas nak terjemahkan :D

Note>>Buat KAKAK NORAZMIHAH yg telah berikan sya kerja rumah, tunggu free ya kak :D ada kerja sikit ari ni hihihi... insyaAllah kita buat ;-)

NAM PRIK KAPI

Ingredients

2 tablespoons shrimp paste>>sub dgn belacan
4 cloves garlic
5-6 dried shrimp
5-7 fresh Thai chile peppers
3 tablespoons lime juice
3 tablespoons fish sauce
2-3 tablespoons palm sugar
1 tablespoon tiny Thai eggplant

Any vegetables is ok up to u alls yea! :D



_DSC1248
Brocoli dgn lady finger interprem :D


Method

In a mortar and pestle, pound dried shrimp into a coarse powder, remove from mortar and set aside. Place shrimp paste and garlic in mortar, mash and grind together then add the dried shrimp back into the mortar. Add Thai chile peppers and eggplant (leaving a few eggplant aside for later). Pound the mixture together, adding palm sugar, lime juice and fish sauce to suit your taste. Spoon it into a dish and add a few eggplants for visual appeal, it should look like this.

This can be served in a wide variety of ways. Spoon over fresh steamed jasmine rice, or use as a dipping sauce for fresh or boiled vegetables such as cucumber, string bean, cabbage or bamboo shoot. It's also a wonderful accompaniment to Lao style vegetable curry. In Thailand this is very popular to eat with fried mackerel fish (pla tu).

_DSC1250
Guna LESUNG BATU okey! :D

9 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

Salam hemmm negok pasa sayur mayur pun dah sure sdp...mcm pecal aje yeee erliur jugak negoknya ni..tang sambal belacan tu hemmmm tebau sampai cini hehehh

CT Delima berkata...

Assalamulaikum Ika

memang POWER dah ni. tak apa uruskan yang penting dulu lepas tu datang balik kat dapor ni kita main masak2 balik ya.. hihihi

Kalau dah free mah datang Dapur CT hangkut GOLD KAD ikhlas dari kak ct untuk Ika :D

cik cek berkata...

Salam dari kak cek...

Emmmm...sedapnya menu ni...simple tapi kechur lak kak cek tgk dan lapo pulak perut ni dibuatnya..:)

::Azura Rahman:: berkata...

berbelit lidah menyebut... ekeke.. sure power (ranger) kan sambal nie.. Ika isi dlm botol siap2 and pos ke akak erk.. ekeke..

K.Nor berkata...

ni makan sambal belacan dgn ulam aje ke? mesti meratah aje kan sbb tak makan nasi, diet punya pasal hehee

ok2... jgn lupa buat ya.. tq :)

Shereen berkata...

Hi there,
Glad you are back...been missing you.Jangan hilang lagi,ya.

nba-Nur berkata...

Salam.. Rindunya kat Ika. Lama dah tak bersiaran. Nampak sedap sangat lauk tu.

Yat Maria berkata...

Ika

wlpn anak lesung akak dah terkopak, akan akak usahakan wat sambal ni...power gedemak arrr...nak buat jugak!!!

kakpah berkata...

salam ika,
lama tak merempit ke sini. Ika sehat?