Selasa, 24 Mei 2011

Puding Mangga Buahan Koktel

_DSC0239
PUDING MANGGA BUAHAN KOKTEL

Salam pagi selasa :D

Buat puding ni mestilah semalam :D kalau arini masa bila pulaklah kita ambik gmbr ya? hihihi..... mlm2 mmg tak ambik gmbr kecuali guna iphone. Lama jugak ya list puding ni dekat waiting list kita tak terbuat buat tp semalam ni malas2 pun kena rajinkan buat sbb nak abiskan mangga yg dah nak jd pakcik tuuu sbb kita tak berapa gemor sgt dgn buah2an koktel sbb kalau beli selalu menghampakan isi dlm tak mcm dlm gmbr kat luar tin huh! mesti hancur! tu pasal kita jarang guna yg dlm tin ni kalau nak guna jugak kena guna fresh fruits :D

Resepi asal dr KAK JUN YUMMYLICIOUS, dah diubah suai oleh KAK UMMI :D kita2 ni kalau tak derhaka tak sah ya hihihi.... Mcm biasa, HARUS banjir puding kita niiii baru best makan sejuk2 kalau tak mcm nak tercekik jerrr wakakaka.... pdhal tak pun kita jerrr niiii :D Mcm biasa kakak2 jelita mintak izin n halal resepinyer :) Terima kasihhhhhh!!!!

PUDING MANGGA BUAHAN KOKTEL
Adaptasi dari : Puding Susu Buahan Jun-Yummylicious
Diubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1 paket serbuk agar-agar (11 gm)
  • 2 biji telor
  • 4 cawan air
  • 1/2 tin susu cair *
  • 1 sudu besar pes strawberi *>>manggo pure
  • 140 gm strawberi segar * (* dikisar bersama)>>manggo di hiris cube :D
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 1 tin fruit cocktail>>guna hirisan mangga jer! :D


_DSC0250
Letak hirisan mangga yg didadu :D baru perasan hari ni hari KUNING sedunia hihihi...

Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar dengan air dan gula hingga larut.
  2. Sementara itu, pukul telor dan campurkan tepung jagung. Kacau rata dan ketepikan.
  3. Bila campuran agar-agar telah larut, masukkan susu cair dan strawberi kisar tadi, biarkan mendidih.
  4. Masukkan campuran telor dan tepung jagung.
  5. Masukkan fruit cocktail dan kacau sebentar. Tutup api.
  6. Tuangkan ke dalam loyang atau acuan pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu.
  7. Sejukkan dan hidang.
_DSC0246_DSC0245

17 ulasan:

Wanieyra berkata...

Selamat pagi ika...

Betul tu, ira pun tak suka beli koktel dlm tin tu, isi dalamnya tak sama dgn rupa kat luar.....sedapnya kalau dapat tumpang makan sekali

Mas berkata...

amboiii..pepagi dan nampak puding yang sangat sedappp tu...
meh kat kak mas sikit......

Kamalia berkata...

salam cik jah..nak..nak jugak..mmg kunin la..munge pun kunin gak..terus terliur..nak buat ntah bile,biasela slalu peram resipi dgn hrpn resipi tu akn buat diri dia sndrik..(phm x?)wakaka

hani berkata...

salam ika,
menarik sungguh kilau si puding tu pagi2..yummy

zarin berkata...

bestnyaaaaa.... i love mango..haruskah dibuat jugak?? errr on second thot, apa kata bagi akak dua tiga ketul? hikhik

Nuridah berkata...

Wahhh utk kak nur ada tk Ika...pagi2 dh tengok puding...mcm teringin akak nk rasa puding mu itew....heheh.

Nur Ede berkata...

Assalam Ika...
Akak ngan anak2 mmg suke klu bab puding2 nie... berkuah pulak tu.. mmg sedap nyer... ada lagi tak ikaa..
akak nak yang ada buah ceri 2 kat atas tu... aci kannn...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam ika...
simpan utk akak 1 ketul cukuplah yer.. tp kuah nak lebih sikit tauuu... t'hari nnt akak dtg amikkkkkk... hehehee...

Ayu berkata...

kalau buat semalam, ada chance hari ni ada lagi kan.hehe..dah bawakan untuk pakwe.maknya selalu dapat sikit atau tak dapat terus..hahah..
cantik puding mu itu ika!!!mesti juga sedaplah jugakan..

KakAsma berkata...

datang nak makan mango puding ika buat,tengok pun tau sedap..aritu tengok sape ntah buat tapi tu arrr kena cari mango dulu kan...nie Umar suka jangan tak tau

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Ika..nampak mengiurkn sungguh puding ngan warne kuningnya.....

Ummi berkata...

Ikaaaaaaaaaa....aduuusss, dia buat lg ngencesss..nmpak lg nyamaaaan....nnt akak try dgn mango la pulak...mst lg best nih! Xpun bg akak seketuii tu...cantik menawan jek...x tahan tgk tau...huhuu

Aqil berkata...

wah...sedapnye..nk cket ;p
kita suka mkn puding camni..bru smlm memuding hu3

izahdaut berkata...

ika=mangga. mangga=ika..
i hate u balikkkkkkkkk.. huh..
eh sila sedarkan diri.. hahaha
tapi i pun suke kuah banjir2 banyak2 sedapnya

TopsyTurvyMum berkata...

Ika,
akak add Ika kat YM dapat tak? ke tak pakai YM. Ada mende nak tanya hehe..
sesambil tu meh la rasa sket puding mango nehh..

Yani berkata...

ngancam abih puding magga ika... sape yg tak tergoda tu mesti something wrong kat deria rasa dia tu

ijan berkata...

Ayyooo...cantiknye!!! mould bentuk tu cantik sangat nampak dengan agar2 yg Ika buat. ada lak ceri togeder geder kat atas tuh.gehehehe.... nak makan bone steak dulu lepas tu baru dessert ni okeh tak? hehe