Selasa, 24 Mei 2011

Pajeon (Green Onion Pancake)

_DSC0278
PAJEON (GREEN ONION PANCAKE)

Salam kembali sume!

Mekaseh yg mendoakan kesihatan ILYAS aka IRIYASU kun, semoga semua doa2 yg dipanjatkan termakbl insyaAllah.. Semalam g sepital n result tuk influenza B positif, jdnyer dpt cuti seminggu, dan bygkan jugak dr semalam kul 3 stgh lebih kurang dia tido sampai skrg niiii tau! bangun cuma minum air seteguk pastu muntah, pastu membuang, nanti dia tido balik, 1st time dia kena mcm ni, n suhu bdn dia tak tinggi sgt cuma 38.3c gitu jerrr kalau turun lepas ambik paracetamol tu biasalah nanti beberapa jam balik dia naik lagi.. Harap2 tak de apa2, kalau esok ni dia masih melepek gitu jer mmg kena antar sepital lain pulak.. Kita pun dah penat dah nii :D

Jom layan menu KOREA, waaaaa.. sudah jatuh cintaaaaa sama ini makanan korea!!! sejak2 tgk drama korea lah ni sume2 nak korea, itu ini pun nak korea wakakakaka.... Nmpk kat umah KAK AZATIE td pg tp kak azatienyer versi lain, pajeon aka pancake ni byk jenis tp yg paling kita suke green onion! mmg best n sedap! rugi sapa2 tak cuba.. Resepi dah biasa jalan2 kat umah MAANGCHI, kita cnp kat sini lepas dah di edit sikit2.. Klau sapa2 yg nak cuba masakan korea g jer kat situ siap ada video lagi, mmg seronok! :D

PAJEON(GREEN ONION PANCAKE)


Bahan2
_DSC0283
  • Daun Bawang lebih kurang segenggam(tgk gmbr atas)
  • 1/2 Cwn Tepung >>kita guna tepung gandum
  • 1/2 cwn Air
  • 1 sk soybean paste>> leh ganti tauchu jdkan paste yg ni kita guna miso paste
  • 1/2 sk gula
  • Sedikit Kimchi optional>>yg ni kita tambah>>sbnrnyer ada kimcijeon jugak :D
  • Garam jika perlu>>kita tak letak sbb ,miso paste dah masin
  • Sedikit minyak lebih kurang 4sb>> guna salad oil

_DSC0281
Garing!! sedappppppp sgt! :D
Cara2:

  • Basuh bersih daun bwg dan toskan. Kemudian potong daun bwg secara memanjang atau ikut selera masing2 lebih kurang 5 inci panjang. Untuk adunan tepung, satukan semua bhn td kecuali minyak dan daun bwg serta kimchi td, sehingga sebati.
  • Panaskan minyak didlm kuali leper yg dipanaskan terlebih dahulu, kemudian susunkan daun bwg yg dipotong td dlm kuali( utk yg ni nak buat bulat size kuali pun ok) kita susun memanjang kemudian letakkan kimchi di atas daun bawang tadi. Selepas itu tuangkan adunan tepung atau batter td ke atas daun bwg yg telah disusunkan dlm pan td, (jgn buat tebal2 susunan daun bwg tu ya, agak2 jerr kalau tak hasilnyer tak rangup). Gunakan api sederhana besar.
  • Kemudian, tunggu sehingga kekuningan atau masak, hati2 semasa balikkan pajeon td utk dptkan hasil yg cantek( kitanyer terpatah :P sbb kuali kecik jerr :D) Masak sehingga kedua dua belah pajeon td nmpk garing bukan hangus ya :D dan angkat pajeon td ke dlm pinggan. Sesuwai dimakan dgn kicap jepun+cuka sikit atau resepi sauce leh rujuk kat blog MAANGCHI. Sedia dimakan panas2! Selamat mencuba!

13 ulasan:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

Sibuknya..harap harap kesihatan semua ok...

Ada nasi putih tak..? sedap ni

KakAsma berkata...

Ika,
kalau akak,anak demam gitu,akak mandikan sampai dia normal..kalau tido ajer bahaya laa Ika.kalau ada madu cuba laa bagi..usaha ikhtiar ajer..semuga cepat sembuh yer..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam ika..
siapa si ilyas tu ika? anak? suami? sori akak kurang pasti.. huhu.. harap2 cepat sembuh & kembali sihat semula ye...

akak pernah gak masuk blog manggchi tengok dia buat kimchi... itu pajeon nampak menarik jugaklah... kalu rajin leh mencuba...

ijan berkata...

Salam Ika...
ALa kesiannye Ilyas dan Irayisu... semoga cepat sembuh ye. Banyak kan rehat dan jgn lupa makan ubat...

Sungguh cantik ler gambar2 Ika ni...macam dalam majalah masakan dah... keep up the good work bebeh ;D

Yat Maria berkata...

Ikaaaaaaa....

testing2...akak tak leh reply komen kat blog sendiri arr..aisey man!!!!

Juwita Jamaludin berkata...

Odaijini ne Iryasu kun.. Ika nampak menarik pancake tu

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..Di doakan semua baik-baik belaka Ok....
Waaaahhhh sedapnyaaaaa...Sokong Kak Ijan...gambar2 dlm sini sungguh mengujakan...

Yatie berkata...

Assalamualaikum Ika,
sabar ya..moga anak Ika cepat sembuh dan sihat spt biasa...Aminn.
= nmpk sedap pancake tu..leh cuba ni..bilalah tu agaknya...

cikmanggis berkata...

annyeong hasseyo !!! :)..minta sikit....

cik cek berkata...

Semuga anak2 Ika cepat beransur sembuh....

Ooooo...makanan Korea ke ni...patutla pelik je nama menunya....leh gak try nanti...:)

Ayu berkata...

Mak we...!!harap Ilyas cepat sembuh ya..lepak habis dia tidur tu ya..cian..esok lusa baiklah tu insyaallah..anak2 yang lain jangan dekat takut menjangkit..ya..

wah mak we dah samalh macam hubby akak semuanya berKOREA aje..kalau keluar nak pergi makan korean food, kalau jumpa cd korean drama mesti nak beli..kalau dengar lagu mesti nak lagu korea..sampai nak pergi holiday pun ada hint2 nak pergi korea!!!..waduh!! janagn tak caya..
he is one of the korean actress fan club!!!..wakakaka..

Rima berkata...

Ijahhh
I wanna post all my comments also tak leh.. Hope this one will go thru cos nak wish ur doter speedy gonzales recovery.. Moga shes feeling much better tdy.. Kesian if budak budak sakit :(

miszlullaby berkata...

Wahhh...ML pun salu usha Maangchi nye youtube and website. Meriah je die tu. Hik hik..mesti sedap kan...Lawa la gamba kat atas tuuuu~ Slurpp Slurpp..