Ahad, 8 Mei 2011

Mabonasu aka Spicy Fried Eggplants and HAPPY MOTHER`S DAY!

_DSC0082
MABONASU aka SPICY FRIED EGGPLANTS

Salam minggu n selamat pagi :-)

Menu tgh hari semalam :D, sukeeeeee sgt dgn terung, tak kesahlah dimasak apa pun mmg suke dgn terung, tapi kalau namanyer sayur2 ni mmg kita suke.. Mabonasu ni asalnyer masakan chinese kalau tak silap, boleh ganti dgn tauhu n sepatutnyer mmg tauhu, dan jdlah nama dia MABOTOFU :D. Makan dgn nasi panas2 gitu jer dah cukup mengenyangkan.. Resepi dah edit sikit2 dr website SINI.. sbb byk bhn2 yg tak leh guna kita tukar yang lain.. Skrg ni malas nak taip panjang2 kita terus tgk resepi..

MABONASU

Bahan2

  • 2 biji terung kaler purple>> nak buang kulit atau tak terpulang, kita selang selikan masa buang kulit dia tu :D dan dipotong serong jgn nipis sgt
  • 150g Daging ayam cincang
  • 1/2 biji Lada Benggala hijau buang biji dan hiris
  • Sedikit Carrot dihiris nipis
  • 2 ketul Fresh Shiitake hiris
  • 1 btg negi atau leek ambik bhgn putih, potong serong jgn nipis sgt
  • 1/2 sb lada putih yg dicincang
  • 1 sk Halia yg di cincang
  • 1sk atau lebih Tobanjan(Chinese Hot Bean Paste) sila tgk gmbr bwh
(disatukan)
**1sk Gula
**1sk kicap cair/shoyu
**suku kiub ayam+150ml air panas/stok ayam
**1sk soy bean paste(miso paste)
**sedikit oyster sauce optional tak letak pun tak pe
  • 1sk tepung ubi+ 1sb air(satukan)
  • sedikit minyak utk menumis


_DSC0088

Cara2

  • Bakar atau goreng dgn sedikit minyak terung yg telah di potong tadi, jangan sampai terlalu masak, agak2 dah layu boleh angkat dan ketepikan.
  • Panaskan kuali dgn sedikit minyak, tumis bwg putih yg dicincang td bersama halia sehingga naik bau.
  • Kemudian masukkan tobanjan atau chinese hot chili bean paste tadi dan kacau sebentar, perasakan sedikit sama ada kurang atau tidak chili bean paste td boleh tambahkan. Selepas itu masukkan daging ayam cincang tadi kedlm tumisan td dan kacau sehingga daging ayam td separuh masak.
  • Masukkan carrot,fresh shiitake dgn piman td kedalam kuali, kacau sebentar dan masukkan bhn2 yg bertanda ** kedalam kuali, tunggu sehingga mendidih sedikit dan masukkan negi atau leek tadi, kacau sebentar sehingga sayur agak layu, perasakan jika termasin masukkan sedikit air lagi tp jgn masukkan garam sbb dah masin.
  • Akhir sekali masukkan air bancuhan tepung ubi atau jagung ke dalam kuali, jgn semuakan jika tak suka kuahnya pekat dan masukkan terung yg siap di bakar tadi ke dalam kuali, kacau sebentar dan agak sebati, matikan api. Boleh lah dihidang bersama nasi panas, atau letakkanyer di atas nasi.



_DSC0074
TOBANJAN atau CHINESE HOT BEAN PASTE boleh didapati dipasaraya atau jusco carik bhgn sos, jenama lee kum kee, ada tanda halal jakim.


_DSC1303
Akhir sekali, SELAMAT HARI IBU buat bonda tersayang dan buat semua orang yg bergelar IBU!!Sesungguhnyer pengorbananmu tidak ternilai harganya dgn wang ringgit, semoga kehidupanmu sentiasa di lindungi olehNYA setiap waktu insyaAllah amin.. TERIMA KASIH MAK! missed her badly :( miss my dad too! Happy mother`s day jugak buat MIL :-)

14 ulasan:

zarin berkata...

akak suka terung gak tp takut nk mkn byk coz takut berangin hikhik
anyway, happy mother's day to u too

Nur Ede berkata...

Assalam Ika... selamat Hari Ibu buat Ika... semoga sentiasa menjadi ibu yang terbaik buat anak anak... sedap nya masakan terung yang ika buat tu... akak pon mcm ika juga mmg sukee sesangat klu sayur terung nie..

Yat Maria berkata...

Ika

another terung resepi to try arr!!! ni akka berkenan jugak!! Happy Mother's Day to u dear!!

Mas berkata...

sedappnya terung tu...'meh rasa sikit....
he..he..

selamat hari ibu ika...
Moga menjadi ibu yang terbaik untuk anak-anak. Sama-samalah kita bimbing anak-anak kita menjadi anak yang berjaya di dunia dan akhirat. Amin. "

nuwairani ismail berkata...

salam ziarah....feveret nuni terung pedas.tp belom pernah cuba style ni lagi...pasni nk kene try juga ni

kzai berkata...

hepy mothers day wat ika..
sedap npk mabonasu...nk tumpang makan kt sini lah..

ibh berkata...

Ikaaaa..HAPPY MOTHER DAY....Semoga ika menjadi ibu yg terbaik didunia dan akhirat...

cik cek berkata...

Happy Mother's Day Ika...happy2 selalu ya...

Nama menu ...Wow! tak penah kak cek dengo...nampak sedap je...:)

anymz berkata...

ikaaaaaaaaaaaaaaa.
ko jgn malas2..tu baru nak taip tu bukannya suh masak utk 10 org..akak cepuk nanti baru tau..ni dah berehat panjang takmo malas2..dah lama sgt dapur ko ni sunyi sepi..belum puas lagi akak nak piat2 tinga nih..
meh sini terung tu..bagi banyak2,takmo sikit2.tengah lapo ni.huhu

anie,Nagoya berkata...

Baru blek dr latihan kendo.ngantukkkkkkkkk...... ala...masakan semlm.ingatkan nak mntak le.ko mlz nak taip.acik mlz nak msk.sape nak tanggungjawab tu?

nba-Nur berkata...

Salam.. Selamat Hari Ibu buat Ika..

Deliah's Deli berkata...

slmt hr ibu bt ika n bondamu :)

sedap betul terung msk mcm tu..kecur tgk! :p~

ICook4Fun berkata...

Welcome back Ika. Miss coming to your blog daily to check out your recipe. Happy Mother's Day to you too!!

hana berkata...

ijahhhhhhhhhhhhhhhhhh... kangen toooooooooo.......... ko dah igt pswrd eh?? guna ilmu apa?? meh ajo aku nk igt blk pswrd skype! hihihihi.... selamat ari ibu jugakkkkkk.... idop ibu2 jowo! kikikiki

re: macehhhhhhhh... nnti pm bg no ac...