Ahad, 1 Mei 2011

Serimuka Durian dan PENGENALAN :D

_DSC1218

SERIMUKA DURIAN



Salam kembali :-),


Its been tooooooooooo longggg kan kan kan??? naik roboh umah nii kena geget anai2.. Since kita dah malas menaip kita pendekkan ajerr n3nyer nanti org boring..

Sebenarnyer ada masalah sikit+bz sikit=password terlupa dgn dah takreti nk masukkan gmbr dlm blog! ahahahaha.... ni lah padahnyer :D

BUAT SEMUA nama tak tersebut yg berkunjung yg dtg bertanyer khabar atau pun tak, doanyer untuk kita sbb ada yg risau, tak de ucapan lain selain TERIMA KASIH, tak tahu nak balas dgn apa :-) semoga DIA ajer yg membalasnyer buat SEMUA :-).Buat penghilang rindu bg serimuka durian dulu, baru nk warm upkn dapur :D skill sume dah ilang! Sekali lg jutaan terima kasih.. Byk yg terjadi sejak kebelakangan ni. nak bukak lappy malas nak pegang kamera tonggeng2 lagiiiiiiiiiiiiilah malas :D yg dtg tinggal komen, terima kasih.. InsyaAllah akn merajinkan diri, minggu depan dah nak mula berjogging sbb budak2 sume da g sekolah termasuk yg kecik tu sekali dah masuk kinder :D Masih belum semput blogwalking lg, tp kita akn usahakan juga bila free insyaAllah,mekaseh!

Akhir sekali SELAMAT HARI PEKERJA buat semua org yg bekerja terutama IBU2 :-) yg takde cuti sampai bila2 selagi masih bernyawa DANNNN OTANJYOUBI OMEDETOU! buat ninja yg jatuh pd hari ni, semoga sihat, bahagia n sentiasa mendapat petunjuk n hidayah drNYA selalu insyaAllah aminnn....

Resepi kuih ni nanti kita masukkan linknyer tak sempat nak cari cuma dpt paste dr skype yg KAK NOR secubit garam antarkan, Resepi asal SIS ROSSYA sg, dan seterusnyer KAK RIMA sg, KAK HANA, KAK NOR, IZAH dan sume blogger yg dah buat, TERIMA KASIH!!! mintak izin n hala resepinyer dunia akhirat. nak kuar jap g :D

KUIH SERIMUKA DURIAN

Bahan-bahan

Lapisan Bawah

250g beras pulut - rendam 1jam dan toskan
1/2 sk garam
170ml santan cair
Daun pandan simpul
1/2sk gula - rima tambah

Cara-cara

Sediakan periuk kukusan dan panaskan air. Satukan semua bahan diatas dan gaul sebati. Kemudian kukus lebih kurang 30-35min atau sehingga pulut masak. Keluarkan daun pandan. Masukkan pulut ke dalam loyang yang di alas dengan daun pisang@plastik wrap supaya mudah dikeluarkan. Tekan padat. Ketepikan sebentar. (hana guna tips kak.hanieliza gunakan loyang spring form dan alas dengan plastik wrap)

_DSC1212


Bahan-bahan

Lapisan Atas

150g isi durian
125g gula
3 biji telur (anggaran 30g setiap satu)
35g tepung gandum
10g tepung jagung
375ml santan pekat (hana buh 200ml santan pekat + 175ml air)>>sama mcm kak hana
secubit garam
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara

Blend isi durian dengan sukatan air sehingga hancur sebati.Ketepikan.
Satukan telur, gula, tepung, santan, garam dan pewarna. Blend semua sebati.Kemudian tapis ke dalam periuk.
Campurkan isi durian tadi. Dan masak sekejap menggunakan api kecil sehingga agak pekat. tak perlu sampai mendidih.Curahkan adunan ke dalam loyang pulut tadi.
Kukus lebih kurang 30-40min atau sehingga masak. Pastikan tutup pengukus dilapik dengan kain agar air tidak menitik atas kuih.
Tunggu benar2 sejuk baru dipotong.

23 ulasan:

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Ika darlinggggg!! Missed you and your food dear! :D

How you been? Glad to see you back...;)

Wahhh serimuka durian...sedapnyaaaa! Blm lagi sebat durian...uwaaa!

Deliah's Deli berkata...

welcome back cik adik manis....slmt bkenalan :DDD

Mas berkata...

ikaaaa...misss u like crazy la....
alhamdudillah...ika dah kembali berblogging....cantik serimuka doyan tu...
kak mas pun dah buat...sedappkan ika...

Ayu Safieza berkata...

Ikaaaaaaaaa....

Alhamdulillah ...welcome back...terubat rindu kak ayu dgn seri muka doyan ni....

:)

HomeKreation berkata...

Ya Allah, benar2 risau... kenapa lah tak jawab mesej langsung. Along cuba email tapi kena reject. ALhamdulillah, Ika sihat & kembali. Harap semua nya ok kat rumah tu & Ninja cepat sembuh. Miss you so much...mmmmuah2.

kzai berkata...

vavava...lamanye menyepi..smpai lupa pswd...hri ni besday ninja ke atau ninja yg jatuh...confius lah ika...ape2 pun wellcome back ika...

ibh berkata...

Ikaaaa....lama betul blog ni sepi tau..Alhamdulillah..akhirnya berseri kembali blog ni..heeee..Miss u arr....

Nieza berkata...

wahhh dah kembali ceria dah dapur ni...lama akak tak terbang ke bangkok ni..hehe kuih seri muka doyan ni memang sedap akak pernah buat masa jamuan mkn2 kat umah semua ckp mabeles...cantik tgk potongan kuih ika tu..:)

K.Nor berkata...

alhamdulillah.. kat mana jumpa password tu? hehe

HaSue berkata...

welocome backkk ijahh..
bestnya dah kembali nih..walaupun dah lama...skill tu mana leh ilang..cam tunggang beskal kan..mana bleh lupe..hihi..

apa2pun,welcome back.. happy birthday utk hubby ijah..err..betul kan besday dia?hehe

Yatie berkata...

Assalamualaikum Ika,
Syukur Alhamdulillah....selamat berblogging kembali...Happy Birthday juga buat suami Ika...moga kamu sekeluarga sentiasa dlm limpah rahmat Allah SWT selalu..Aminn.

zai@umiaiman berkata...

rindunyer nk dgr celoteh ika.... akhirnyer muncul gak...xsbr nk tunggu n3 ika lagi...apapun selamat kebali...

mamasyipah berkata...

Assalamualaikum... apa khabarlamanyaaa menyepi akhirnya muncul kembali..Alhamdulillah..

Kak Rose berkata...

walllahhh... lamanya hilang. welcomeback to blogger world n masak2 tu...

Rima berkata...

Ahem ahem.. welcome back Ijahhhhhh heheh.. glad ur back in "business".. yesterday i did this kuih too.. dah licin pun hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Welcome Back, anxious and excited dengan resipi-resipi baru dari Ika!!!

CT Delima berkata...

Assalamulaikum Ika

Dah sememangnya blog Ika dan kak ct same jer. dah naik reput dah.. tapi nasib baik cepat panggil penyembur anai2 tu dtg cepat sikit. trselamat lah dari roboh lah kan.. hahaha.

mana menghilang ni rindu tau kak ct dengan menu2 yang semestinya meletop dari Ika. Pas ni merempit balik lah ehh kasi sawang2 tu semua tanggal tau.. hehehehe

anie,Nagoya berkata...

dia dah serangggggggg......

Yat Maria berkata...

Ikaaaaa....

hishhh....naik lengoh lutut akak menunggu...welcomeeeee baccckkk!!! haha siannya sampai lufer tu password ek?? hehe...anyways am glad u r back!!keep posting taw!

Ummi berkata...

Assalamualaikum Ikaaaaaaaaaaaaaa....tu diaaa...rindunya...apa khabar, lama menyepi...dah setel semua eh? Harap2 jgn stop lama2 eh...akak stop xpa...sbb akak dah kertu...hehehhe...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam rindu-serindu-rindu2nya buat ika tersayangg... alhamdulillah... semua pertanyaan dah terjawap.. & selamat memanaskan dapur semula...

cikmanggis berkata...

salam ika..selamat kembali...wah panaskan dapur dgn durian hehe...patut la bau hingga ke luar rumah ni.

Rabiatun Adawyah berkata...

assalamualaikum Ika..jumpa kat mana passwordnyer tu..hihihihi..
winduuuuuu sangat..alhamdulillah dah bersambung kembali...