Sabtu, 7 Mei 2011

Serimuka Pandan

_DSC0053
SERIMUKA PANDAN


Salam pagi sabtu!!

Hari ni ninja kerja, jdnyer masih kena bgn pagi seperti waktu2 biasanyer :( ngantuk+penat! arghhhh.... sib baik ada kuih ni buat ubat hihihi.... nak komen apa ya kuih ni? jawapannyer>> SEDAP BANGETTTTTT! tak bau telur walau guna telur :D sukatan gula tu jgn disumekn kena letak sikit2 n rasa sbb kita tak suke manis2 sgt cuma bhgn pulut letak gula sikit.. waduhhhhhh! mmg kuih ni peberet sepanjang hari!

Resepi ambik kat uamh KAK AYU SG, resepi asal dr CHEF ASMA, mekaseh kekanda2 ku!!! i lapppp uu!!! KAK YATIE ratu talam jugak dah buat,sapa lg yg dah buat?(ni kes tak abis ronda lg ni :D) sedap kan kak kan kan??? ehehe... saaaaaa.... mintak izin n halal resepinyer jugak utk buat rujukan akn dtg :-) Tenkiuuuu!! Sbnrnyer ada kejadian sikit kuih ni, ini yg kedua kali kukus, yg pertama tak pernah2 terjadi sblm niii, adunan pulut leh timbul kat atas!! wakakakaka... sbbnyer kita terlupa pulak sblm lapik dgn plastic bhgn dasar tu kita g sapu minyak! haaaa..ambikkk! jd terbalik kuih kuuuu wakakaka... Kali ke 2 ok tu ok tp part masak atas dapur tu TERberangan sampaikan pekat! sbb tu atasnyer tak rata! hihihi....

SERIMUKA PANDAN

Bahan2 Lapisan Bawah:-
500g beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
2 tsp garam halus

Cara2nya:-
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih & toskan
Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.(Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang)-(Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain)
Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2". (Since Ayu cuma buat 1/2 adunan , I gunakan loyang 8" aje)

_DSC0057

Bahan2 Lapisan Atas:-
Bahan A
250g gula castor>>kita tak semuakan ikut kemanisan yg disukai :D
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
20g daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan

Bahan B
4 biji telur
1/2 tsp garam halus
1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan )>>same2 :D
pewarna hijau- secukupnya

Cara2nya:-
Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit.
Sources:-From Chef Asma Baking Class

14 ulasan:

Nuridah berkata...

Pagi Ikaa...nk serimuka! Tukar ngan talam yg knur buat boleh?? Hehehe mmg sedap banget tk rugi coba ya...akak mkn seloyang tk cukup nk 2/3 loya baru cukup dah!haha...nie dh mandi lum? Moh sarapan samo2 duk bawah pokok gotah...

Rabiatun Adawyah berkata...

tok..tok..tok..
Assalamualaikum...akak singgah di pagi hari nak bekpes dgn seri muka Ika..heheheh...

Rabiatun Adawyah berkata...

tok..tok..tok..
Assalamualaikum...akak singgah di pagi hari nak bekpes dgn seri muka Ika..heheheh...

::Azura Rahman:: berkata...

ika ika ika.. cantiknyer seri muka tu.. mmg berseri2.. ni pon kuih kegemaran sepanjang zaman nie.. tp nk membuatnyer punyer la malas.. ika pakai santan fresh or kotak?.. huhuhu..

anie,Nagoya berkata...

alaaaa....komen ko wat den terbantut nak buek lah...bab kukus ni tak handal.ssh tak?nak cubolah.kalo tak abis.esok leh sedekah kat kwn2 kendo ni ha

Sheila Shafeareen berkata...

As'salam
cantik pemuakaan atas dan bawah tu.. si sofea suka sagat kuih ni tapi mamanya x pernah buat lg ..mmg nak try ..rasa sini dulu lah yeee 4 potong

Yat Maria berkata...

hehehehe...cik kak!!! kok samer ek kuih kita ni kali!!! haha...takper still bagi akak gak...nak rasa ni...

Yatie berkata...

tetap cantik walau ada kejadian sikit masa mengukus....mmng sedapkan serimuka pandan ni....

cik cek berkata...

Salam Ika...

Serimuka yang berseri2 di pagi hari...kemas n perfect....rasa...mesti sedap kan Ika.... :)

Mas berkata...

ika...cantik la serimuka tu...
meh sepotong...

cikmanggis berkata...

berangan apa yang?hehe sedapnya ika..cm tak berapa nak ada mood ni ari nk masak masak.....sat lagi nak bertolak ke muar ada kenduri..bye ika...

anymz berkata...

ikaaaaa
ni akak datang sambil bebel2 nih..mana ko pegi?..apesal lama sangat baru nak muncul?..kenapa dah dua hari masak kueh serimuka ni baru ko teringat kat aku??...sambil jeling2 muka ika ni tau..nah ambik udang sekor..pi main jauh2...majuk dah ni..nak bawak diri ke swak..cari udang kat rumah hasue lak...huhuhu

Chik Mimi berkata...

ijah ko dah mula menganaz ye ika cantik wei mmg berseri muka akak muahahahaha

aeshcame berkata...

Sedapnye nampak..suka sgt kuih ni~ best3