Jumaat, 6 Mei 2011

Kek Pisang Lembap Marble

_DSC0013
KEK PISANG LEMBAP MARBLE

Salam semua :-)

Buat kek ni semalam, mmg suke dgn resepi ni tp kalau namnyer kek pisang mmg kita suke :D, Resepi asal dr MAT GEBU, tang marble tu kita ikut NOORSHA, mekaseh both of you!! Macam biasa mintak izin n halal resepinyer cikmat, mekaseh!!! mekaseh jugak buat sha sbb kongsi tang marble tuu :D Tak de mood nak bebel panjang2 sbb tgh tak stabil :-( Link tak leh masukkan buat sementara waktu sbb tak leh nk gn IE kang hang terus berpenyakit, mozila ni pulak tak delah pulak dia punyer add kat atas ni! ntah apa kena ntah nii! huh! carik jer lah link kat bloglist kat tepi tu ya lg pun sume org kenal kan kan? :D

KEK PISANG LEMBAP MARBLE

Bahan2>>
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus



_DSC0014

Cara2>>
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
  2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
  4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....

16 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

salam ika
cantik tu kek pisang ko npk naik tinggi aje..layer pun cantik halus gitu

CT Delima berkata...

Assalamulaikum Ika

macam ni lah baru syok.. kak ct datang dah siap jamu dengan kek. kalau tak hari2 dok tolong sapu habuk jer... hahaha


cantilah bentuk jalur kat kek pisang ni Ika. kak ct pun lama tak buat kek, sebab takut banyak sangat tak habis nak makan... hehehe

Ayu berkata...

Assalam ika,
hahaha...akak sokong kata ct, tuu
ada kek buat dijamu..kalau tak kena tolong sapu habuk, lap dinding, mop floor..wkakaa...

cantik nampak kek ika nni..marbleenya tu bekenan akak..

Makcikmanggis berkata...

dulu dah buat tapi marblenya gagal.markah kalo dapat pun 1 1/2 je per 100.Yang Ika ni Cm kasi 150 markah ..cantik sangat.Pro:)

KakAsma berkata...

Ika,cantik nyer marble ika buat..sedap jangan kata,ada lagi tak...meh anta kat akak ngan Umar sket.
lama tak ngobrol,ika sihat???

Mas berkata...

ika...cantik la marble kek tu...
meh sepotong....

zarin berkata...

wahhhhh! macam kuad belang gitu...hihi geram akak tengok

Wanieyra berkata...

ira dtg bawa bekas bertingkat ni, isi sekali utk lunch ye...hihihi

Sofea berkata...

ikaaaaaa, i miss u..muah2..cantik kek pisang tu..dh mula mengganas ye ika..:)

Rabiatun Adawyah berkata...

waaaaaa...kek izah cantikkk..kek akak pecah mcm gempa bumi..huhuhu...
nnt nak try resipi ni plak..
cantik ler marble Izah ni.

cik cek berkata...

Wah! macam2 menu kak cek dah terlepas...
Hari ni baru sempat singgah nak amik kek pisang marble...he he memandai je nak amik....

Memang nampak moist kek pisang ni...halus je hasil kejadiannya...:)

Solehah berkata...

kak ika, nak mintak izin tiru resepi kak ika ni. cantik betul kek tu belang2..yum..yum..

sihat ke kak? lama saya tak berblog..

Zuwairi Aiman berkata...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

K.Nor berkata...

hummm... dah start mengekek ya.. :)

Me and my story berkata...

salam arah

mcmana nak buat kek tak pecah tengah bila bake yer

kek u nampak cantik ajer

Ijan berkata...

Salam Ika,
Ika dan famili apa khabar? dulu mai tengok Ika dok cutii... ni mai dah banyak posting terlepasss dah.hehehe... apapun, gambar2 Ika makin cun melecun ler... geram tengok :)