Rabu, 11 Mei 2011

Macaron Fever~~~Chocolate Ganache Macarons

_DSC0015
CHOCOLATE GANACHE MACARONs

Salam pagi sume,


Paln semalam sume terpaksa batalkan, tak jd g meeting tp tukar arah ke sepital, mata ni lahh haih, ntahlah dah ada tanda2 dry eyes gitu, dah bertahun kena tp bukan tiap2 hari dlm sebulan tu 3 4 kali kena pastu kalau sehari jer tak pe ni sampai 2 3 hari mmg tak leh buat kerja :-( tp takpe ada UBAT mujarab leh senyum leborrrrr sikit ^______^ Alhamdulillah!!!! kali ni sgt2 berpuas hati :D Jgn ada yg sakit mata dgn kalernyer, terpekat sudah! :D kakinyer tinggi sikit dr sebelum ni, guna lain cara n gula tu cuba kurangkan sikit, ingatkan tak menjadik, tp jadik jugak :-) Ada org geleng kepala kat dlm umah ni sbb tgh mabuk macaron hihihi.... yg lain tak layan, yg layan cuma budak kecik jerr :D Seronok buat macaron ni nak2 masa main picit2 tuu :D sapa2 yang nak cuba leh try resepi yg kat bwh tu dulu sbb yg ni mcm mencabar sikit sbb kena cek suhu dulu sblm beat dia utk jadikan meringue tp kita belasah jer! ahahaha... sib baik menjadi main agak2 jugak ler dia punyer suhu tu :D Tapi ttp tak leh tandingi kak rimanyer mac, mmg salute abis, sgt cantik n kemas! practice make perfect kan kan? :D ayat nk sedapkan ati :D

Resepi ni ambik kat umah KAK RIMA thanks kak rima!!! siap antar mesej bgtau menjadi hihihi.... Kak Rima kita mintak izin resepinyer buat rujukan akn datang tenkiuuuu sis!!!

SWISS MERINGUE

Ingredients

  • 80g Egg White (at room Temperature)
  • 60g Caster Sugar
  • 80g Almond Powder
  • 140g Icing Sugar (i used 130g)
  • 1/2tsp Lemon juice(i used 1/2 tbs)

Filling Chocolate Ganache

  • 100g Dark Chocolate
  • 50g Whipping Cream

_DSC0009

Method:

Swiss Meringue Macaron

1. Line 3 or 4 baking tray with silicon Sheet(Kak Rima used baking sheet, me either)
2. Use a round cookie cutter, press it into some cocoa powder or flour.
3. Use the cookie cutter to make some round imprint on the silicon sheet and set aside.
4. Sift icing sugar n almond powder together and set aside.
5. Pour sugar and egg white into heatproof pan and place it over a saucepan of simmering water.
6. Stir constantly until sugar has dissolved and the mixture is warm to the touch(about 50-55c)
7. Pour the egg white and lemon juice into the mixing bowl with the whisk attachment and beat on medium high-speed until soft peaks then add in the powder colouring.
8. Continue to beat until the egg white has cooled down and it looks smooth and shinny.(Medium peak but not dry)
9. Fold in the sifted mixture in 4 portion into the meringue. Don`t over fold batter until it turn watery, batter should be slightly thicker than cake batter.
10. Spoon batter into a piping bag and pipe it with in the round imprint which had made ealier on.
11. Let the macarons to rest for 30mins.
12. Preheat oven to 150c
13. Bake a tray at a time for 20-25mins, depend on individual oven(Kak rima 12 mins, mine is 15min)
14. Remove macarons and cool on a wire rack(if ur having difficulty removing shell(psst thats me :D) spray a little water (mist) under baking sheet, let it sit for a few second and peel it off)

CHOCOLATE GANACHE

1. HEat up whipping cream
2. Pour it into the dark chocolate and stir until it melted and smooth.
3 Leave it aside to set(slightly thicken for piping)


_DSC0018
anyone?? hihihi... this are mine! :D

_DSC0004
dia punyer feet ada perubahan dr segi ketinggiannyer :D

34 ulasan:

K.Nor berkata...

cantik dah tu.. kaler pun very nice laa :)

kasihredha berkata...

semua org dah cuba buat macaron ni.
Bilalah agaknya saya nak cuba.
Tergoda sungguh melihat pics diatas.
Cantikkkssss

Sheila Shafeareen berkata...

salamm
wahhhh jalosssssssssss
dah pas ni.....
sweet calor.....
hantar le sini heeeee

Mas berkata...

waaahhhh...cantiknya maracon kau ika.....sempurnaaaa...

zarin berkata...

cantik babe! eh macs tu yg cantik ye hikhik...
hokkay akak nak sekotak ek ;-)

Rima berkata...

well done dear! very the proud of u lah :o)

Nur Ede berkata...

Assalam Ika cayangggg...
cantikkkk nyerrrrr.... ika..,
cantik sungguh kejadian mac ika tu.. berkaki comey dan warna yang menawan.Ika klu yang dalam kotak tu x bertuan lagi boleh tak akak nak meminang... boleh laa ikaaa...

lina berkata...

wah congrats dear....keep up go work la...

Kak Rose berkata...

jeles sungguh tengok kejadian macaron tu dengan kalernya sekali... ubat sakit mata ya ika? cantik sesangat!

CT Delima berkata...

Assalamulaikum Ika

memang jeles tahap king kong dah ni.. hahaha. kaler yang wow! sangat suka terang mata melihat. bila lah kak ct nak berani cuba buat mac ni erk.. bagi seru sikitttt.. hihihi

Yatie berkata...

takleh nak cakap apa daaaa....mmng cantik banget...warna pun menarik....WOW... U MMNG HEBAT....

anymz berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
anymz berkata...

speechless
akak tutup mata sebelah ni..takmo tengok..tinjau sikit2 je..takleh tahan jiwa raga..bilalah nak mula menerai ni...
meh sikit lah ika.bagi akak yg dalam kotak tu je..banyak2 takmo,nor kata manis ya..nah ambik cipon ni seketul.dah habis.hehe..
aci tak?

Mamamya berkata...

cantiknya...kenapa kita buat x cantik cenggini...huhuuuu...:D

Solehah berkata...

kak ika, size macaron ni berapa cm diameter dia?

mama Tiara berkata...

teringin nak try buat macaron ni..tq for the recipe

::Azura Rahman:: berkata...

ika.. perfektoo!!!cornettooo!! mmg cun melecun.. ada improvement dari yg aritu.. tp yg aritu pon dh kira menjadikkkk... mmg menarik giler kaler dia.. cun3x..

*masih tunggu parcel kot2 ada org siam kirim macarons.. huhu..*

Juwita Jamaludin berkata...

Tergoda.. Cantik sungguh.. Bila la nak merasa mac ni.. Pos yokohama satu

Shereen berkata...

Ika,I pun fever mac jugak and my fave method is the italian method sebab texture dia lagi sedap.Anyway,just to let you know,Pierre Herme punya choclate mac's recipe using french method is by far the paling sedap punya recipe I have tried ( and I have tried many,believe you me).Although french method,the texture macam italian method punya texture and the best thing is it's a no fail result...for me la so far,touch wood!...as long as you follow the recipe and method closely.Also,recipe dia tu tak banyak kerenah..tak macam most recipe where you tension habis from beginning till the end.Drop me a line if you nak the recipe.Anyway,the recipe is from Chocolate Desserts by Pierre Herme, written by Dorie Greenspan.
Love the look of your macs by the way.

Rabiatun Adawyah berkata...

wahhhhh..rasa mcm mau nangessss tengok Mac Ika ni..bila lah nak sampai seruuuu..huhuhu

Ayu berkata...

wowwwwww..cannot tahan leh..mak ayu nak juga..mana boleh kasi anak aje..bila lah mak ayu nak cuba ni ya?..mesti nak buat juga satu hari nanti...

Queen of The Desert berkata...

Salam, the macarons look so perfect.i bet they taste as good. Trimakasih for the recipe.

Shaz berkata...

cantik laaa..warna nya sangat cantik...good try. Huh..naik semangat skit nak buat sendri..

kzai berkata...

wou!!!terpukau...speechless!!!!
jeles tgk ika punya ni...hehehe...
bila nk try ye....

HaSue berkata...

ijahhhh..cantekkkk2 macas mu iteww..sama kaler ngan puding balqis akak daaaa..haha..wat a koinsiden kan!jap lg baru nak publishh

Yat Maria berkata...

SANTEKKKK arrrr, macs ko Mek!!hehe...saper bilang tak setanding Rims?? sdah setanding, setandung,setandang arr!!! cepattt kasik akak bebanyak!!!

Ummi berkata...

Ikaaaaaaaaaaaaa..sangat cantik dan cumiiilll...mcm Ika gak..hehee, nak mintak pos ke Kuantan barang 10 ketuiii...huhuuu

cikmanggis berkata...

hai yang..makcikmanggis sedang bakar macaroon ni....rasa rasa dgn pandangan sayu cam tak berapa nak comel cam ika punya:(

nba-Nur berkata...

Memang cantik dan mengancam.. Bolehlah Ika buat bisnes Mac lepas ni.. mesti ada yg nak order tu..

TopsyTurvyMum berkata...

Kanggaroo akak meragam semalam, tu tak sampaii..kena naik gaji baru nak keje!

Walaweiii...lagi cun dari kedai punya laa..nampak gaya akak tak buat la macarons ni..tak tahan manis sgtt

Faaein Talip Roy berkata...

singgah...

wah.. nampak sedap je.. macam gula2..

IBU GEBU berkata...

ika... boleh tolong translate dlm bahasa melayu tak? please... nak sgt cuba buat, tapi BI x berpa paham... takut salah pulak nanti, tolong ya... terima kasih...

zaza berkata...

hi akak saya zaza nak tau seive yg akak gune 2 yg halus ke ape yeh..sbb kalu ground almond yg kite beli kat kedai 2 x powdery sgt kan...sbb sy penah buat sy mesin kering ground almond 2 buat minyak dieh kuarla akak..tlg beri tunjuk ajar...time kasih

Tanpa Nama berkata...

wawawahhh....rasa macam nak nanges tgk macs yang sgt cute ini!!! i love pinkk!! banyak mana ye kena taruk pewarna nak bagi cantik mcm tu?? guna yang cecair atau yang powder?