Ahad, 15 Mei 2011

REd Velvet

_DSC0013
RED VELVET

Salam minggu sume :-),

Lama betul perap resepi ni masa menyepikan dulu satu masa dulu :D cewahhhhhh! rumah masih sunyiiii semalam buat 2 projek sume tak menjadi :-( agaknyer mood kurang t paksa jugak buat dan hasilnyer pun mcm tu jugak.. RV ni buat masa blogspot tgh demam jdnyer kita n3 hari ni ya, hari ni mcm nak membzkan diri sikit, jdnyer jeputlah tgk jerrr sbb dah habis, buat ikut mcm dlm resepi rasanyer boleh dpt byk kalau kita tak tuang sume adunan ni dlm loyang sbb naik tinggi!!! tu pasal kek kita ni tinggi terpaksa belah atasnyer tuu :D

REsepi asal dr rumah KAK RIMA sifu kek sifu macaron :D cnp dr umah KAK NOR, mekaseh kakak2 ayu!! Mintak iji resepinyer sekali :-) Sedap wooooo!! tp kaler merah dia tak cantek sgt lerrr sbb kita kurangkan serbuk koko dgn kaler merah tuu sikit tu pasal tak menarik sgt kaler dia.. Deco pun deco bodoh2 deco tgn keras wakakaka... terus terang saya mmg tak pandai mendeco :D

RED VELVET CAKE
source : Rima

Ingredients
1 1/4 cup sifted flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 tbsp cocoa powder - i used berry callebaut
1 tbsp red colouring - I used 1 1/2 tsp wilton red paste(no taste)
1/4 cup soft unsalted butter - 57g
3/4 cup sugar
1 egg
1/2 tsp vanilla extract
1/2 cup buttermilk - I used 1/2 cup whole milk plus 1/2 tbsp vinegar/lemon
1/2 tsp vinegar - i used heinz distilled white vinegar 5%
1/2 tsp baking soda

Cream cheese frosting
125g cream cheese
50g unsalted butter
110g powdered sugar - i reduced it to 80g
1 cup fresh cream, whipped until stiff - i used double cream

_DSC0019

Method
1. Preheat oven to 175 degrees Celsius.
2. In one container, sieve flour, baking powder and salt. Set aside.
3. In a small container, combine cocoa powder and red coloring and stir well until form a paste (I added a little water).
3. Using a stand mixer, beat butter with sugar until light and fluffy. Add the egg, beat until blended. Add the vanilla extract and cocoa powder mixture, beat until well blended.
4. Add in sifted flour and buttermilk alternately. Beginning and ending with flour. (F-M-F-M-F)
5. In a small bowl, combine vinegar and baking soda and add it to ur batter. Stir well with a spatula. Pour into a 6" baking pan and bake it for 50mins or until cooked.
6. Let cool on wire rack.
7. Once cool, slice cake into two and spread cream cheese filling.. top it with the rest of ur cream cheese too... chill for a few hrs..

Cream Cheese frosting:
1. Beat cream cheese with butter until soft.
2. Turn mixer to low speed, add powdered sugar a little at a time. Whisk until well blended.
3. Add whipped cream, stir through with a spatula.

21 ulasan:

TopsyTurvyMum berkata...

Ting tonggg!!

Hamboii!!*sambil kunyah rumput*
Bervelvet cik Ika kita yer semalam?
Ada acara makan2 ker??
Akak pun dah try resepi ni...bestt!

Sheila Shafeareen berkata...

Sala m ika
hemmm RVC ramai npk yg buat sdp kee kat ni.mcm nak try buat tp takut x menjadi leee..merah menawan tu......

munna berkata...

alahai bestnya...ni kek tgh hot di pasaran ni

izahdaut berkata...

kek? uii tepuk tepuk perut sambil melantun2..hahaha.. adehhh..tunggu 2 tahun lagi aku try buat kek neh..

K.Nor berkata...

apa tak cantik kaler merah tu.. dah menyerlah la tu kaler dia.. tahniah.. sampai ati tak hantar ke akak 1/2 bj kek tu.. huhu..

Yatie berkata...

cantiknya kek Ika, gebu dan tinggi..guna loyang berapa inci ni..

Lady Dea berkata...

Kek kau tu ja,lg cntik dan sdap klau kau lantingkan kat kwn kau ni yg cma tau mncekik je...huhu.kau tgk cend0l durian,kau ckp lma x buat cend0l.BUAT tu...dlm kamus aku,prkataan buat tu mcm xde je.smua bntai beli.
** tngan aku xde seni r.uhuk!

Mas berkata...

wahhhh..cantiknya kek red valvet tu...
kak mas pun dah lama perap resepi kek ni...tak buat2 lagi..he..he..

nonierahman berkata...

cantiknya rv akak...nyummeh

Nur Ede berkata...

Ika... cantik nyer kek red valvet yang ika deco2 tu.. merah menggoda gituww... klu akak x tau ler bila berani nak buat... rase rase nyer.. eee x tau ler bila...

Chik Mimi berkata...

ijahhhhh hantaq ngan tongkang ke Png cepatt

ibh berkata...

Ikaaaa...sampai ati makan sorang..tak hantaq kat akak sikit ya.....

Shereen berkata...

Love the keratan rentas of your cake..very neat and nice height.Ika,I tried sending you the recipe but kena tendang balik..hehehe.Email me at sherghwee@yahoo.com

zai@umiaiman berkata...

mata kiter nmpk cantik sgt calour merah tu.....

Juwita Jamaludin berkata...

Ika.. Best nampak kek tu.. Lawa la tu merahnya.. :)

Jamie berkata...

Wah menawan nya..penah try RV cake ni tp guna resepi lain..x berapa menjadi..nxt time nak try resepi ni pulak...kalau rajin ler

dZana berkata...

bisa ngencesss kalau direnung2.. mmg teringin akk nk mkn kek RV ni.. kene tunggu cuti sek lah nmpknya.. hrp2 diberi kesempatan..

Rima berkata...

Woahhhh ade RV sehhhh hehhe.. lucky dah boleh masuk if not nak post comment also cannot.. well done.. ur RV looks good to me.. merah mak ngah ahaks

Ayu berkata...

Assalam ika,
cake velvet cantik & sedap nampaknya tu..akak dah berpa hari tak online sibuk sangat..nak update pun no time..dahlah nasi ketumbar kena telan..hari ni..pun sibuk nak kena pergi hospital the whole day....
nanti2 baru boleh update..sementara tu..akak rasa sikit cake ika ni ya..memang sedap red velvet cake ni kan..thanks u dear..

Ummi berkata...

Ikaaaaaaaaaaaa...ada lagi ke xda nih...alaaa..mesti dah habis kena songlap dgn anak2 n cik abg dia....huhuuu...bila ntah akak nk buat..

lina berkata...

wah arah tahniah cantik , sedap, gebu....bila nak buat ni....