Rabu, 18 Mei 2011

Roti Jala Pandan

_DSC0175
ROTI JALA PANDAN

Salam pagi rabu sume ;-),

Aku cinta padamuuuuuuu~~~sungguhhhh!!!!~~~ hihihi...tuan umah tgh angau :D Ninja semalam balik belikan hadiah, KATAnyer lah kan, KATA kita tak payah tp dia dah belikan ambik jerlah! Dapat hadiah sempena aniberseri yg dah berzaman tuuuuuu.. 7/1/2011 baru ari ni dpt hadiah hihihi... hadiah dr kita tuk ninja tu??? mana ada! wakakaka... tgh gawat kasi jer lah apa2 yg patut lg pun hari2 dah bg hadiah kat dia, iaitu MASAKAN air tgn isteri dia sedap ke tak belakang citer hihihi...

Kita citer lain kali nanti ada yg termuntah ijau karang wakakaka... Mari menjala, jala beramai ramai :D ijau bukan sembarang ijau, ijau jala kat atasni perasa pandan :D pepandai jerr letak perasa pandan kikiki... Resepi ni dah ulang tyg byk kali, mmg dah stick dgn resepi senang nak ingat pun ya jugak, ambik dr umah KAK UMMI n resepi asal dr KAK RATNA@CikBawang, mekaseh share resepi yg senang ni! Mintak izin kembali resepinyer, tenkiuuuu!!! Cicah dgn kari ikan belen semalam, mmg itulah motifnyer kalau buat kariiii..sekian....~~~:D

ROTI JALA PANDAN

Bahan2
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air (Kak ummi buat 1 cwn air + 1 cwn Susu segar)>>Kita pun sama :D
  • 1 bij telor
  • 1 sudu kecil garam halus
  • beberapa titik pewarna kuning
  • 1sk pandan paste>>yg ni kita tambah :D

_DSC0172

Cara2>>

Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.

9 ulasan:

HALAMANKU berkata...

Ika...setujulah..rezeki jgn ditolak... tapi terasa diri dihargai bila dpt prezen x kira zmn bila ye tak.. tapi memandgkan isteri yg sokmo rajinne x rugi bagi hadiah byk2 ha ha ha.. jom menjala roti jala ijo yg menyelerakan tu.. he he he

CT Delima berkata...

Assalamulaikum Ika

Alhamdulillah..rezeki tu akan datang tak kira masa dan bila. Bersyukur dengan apa yg diberikan untuk kita. Japp!! hari2 bagi prezen kat En Ninja tu apa..?? hahahaha. ampunnn..

Cantiklah roti jala ni Ika. hijau mata hitam ku hari ni... hehehe. ada kuah durian tak..? kari k.ct tak nak.. ngeeee

K.Nor berkata...

mana sheila tak sampai lg ni.. kang akak pulun sorang2 ijah kan.. :)

Ayu berkata...

Assalam ika, ada chance hari ni makan free lagi tak..bolehlah 20 keping roti jala, cukuplah buat lunch hari ni..heheh kalau boleh hari2 nak makan free..sekali2 nak bermanja orang masakkan..heheh

indahhouse berkata...

Salam ika,
hore.. dapat prezen mesti seronok tuh. hihi. Moga cintamu dan cintanya sentiasa mekar. mnghijau bak roti jala ni. Suka benor saya tengok roti jala petak gini. Blom dapat jalanya lagi. Ya jugak, kan, ada motip kalu buat kari. hehe...

Nur Ede berkata...

Assalamualaikum Ikaa..
Tuah ayam nampak di taji nyer... tuah badan nampak pada prezen suami nyer.. x kira aper pon hadiahnya kann ikaa.. yang penting ingatan dan ingat mengingati... semoga ceria dan bahgia selalu yer ikaa...

izahdaut berkata...

waduh lawo nyeee..
cantik cantik.. gambo cantik.. roti jala pun cantikk

Ummi berkata...

Waaaaaaaaaaaaaa..ku lihat ijoooooo....hehehhee..sedapnya Ika oiiii roti jala dgn kari ikan...kena pulak kari yg dh bermalam gitu..makin terangkat..!

Rima berkata...

Ijahhh
Ohhhh dapat hadiah ehhhh.. akak mu tahu ape hadiah yg kamu beri untuk hb yg u lab very the much kahkahkah

The other day i got chocolate for anniversary.. sampai sekarang akak kau tak bukak kotak nye.. psstt actually macam malas nak makan chocolate.. but bila di tanya i told him.. i very the sayang nak makan chocolate pemberian dia hahahha