Selasa, 17 Mei 2011

Kari Ikan Tongkol dgn Terung

_DSC0154
KARI IKAN TONGKOL dgn TERUNG

Salam kembali sume!!!!

Hati berbungaaaaa bungaaaa lalalala~~~~~ stop!!! ahahaha... Ok semua hari ni kena kemas awal2(tp belum kemas pun:P) kena settlekan apa2 yg patut(satu benda tak siap lagi :P) Kena masak awal sbb kanda sampai umah petang nanti mestilah kena tunjuk yg rumah ni sentiasa dlm keadaan elok2 bukan mcm kapal terbalik wakakaka....

Ok ok, serious niii belum vacuum lagi sbb sibuk memasak dulu baru nak kemas umah :D, masak kari sbb esok da plan nak buat apa :D Guna resepi dr MyR SEDAPPP bangetttt! walau simple, kita mmg suke simple2 sbb kita ni bz memanjang :D tak pernah lor masak kari letak ketumbar dgn adik2 dia nii kalau terung mmg biasa masukkan lah, lg satu sya mmg minattttttt sgt kari tak de santan, terasa kepekatan kari tuu :D.. Resepi asal dr ACHA MyR, mekaseh tuan resepi, , mintak izin n halal resepinyer terima kasehhhhh!!!! REsepi kat bwh ni kita ada adjust ikut tekak sendirik :D

KARI IKAN TONGKOL DGN TERUNG

Bahan-bahan ( 3 org )

  • 1 ekor ikan tongkol saiz sederhana(dibersih dan dipotong)
  • 2 biji cili merah(buang biji dan dibelah 2)
  • 2 biji terung(dipotong ikut suka)
  • segenggam daun kari
  • 2 biji tomato(belah 2)
  • 1 batang serai di titik
  • 5 sudu serbuk kari(di bancuh dgn air dan dicampur juga dgn 5 sudu cili boh)
  • 4 keping asam keping
  • garam/perasa/gula
  • Bahan tumbuk:
  • 3 biji bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • sebesar ibu jari halia
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1 sudu besar ketumbar

_DSC0155
Sangat sedap!!

Cara-cara

panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan serai dan bahan tumbuk hingga kekuninggan dan naik bau.masuk daun kari dan serbuk kari yg dh dibancuh dgn air tadi.gaulkan sampai pecah minyak,barulah dimasukkan ikan.selepas itu masukkan air,biar mendidih sebentar,kemudian masukkan terung,cili,asam keping dan tomato.nampak kuah agak2 pekat sedikit,barulah di masukkan garam,perasa dan sedikit gula.siap dihidangkan bersama nasi putih.selamat mencuba....

6 ulasan:

indahhouse berkata...

Salam ika,
Yumyum... kari tongkol.. nak nasi sekali ya. tumpang makan sini. haha. lain dr biasa, sbb kari ni tak guna santan..
Aiseh, baru teringat ada ikan tongkol dalam esbok. tak tau nak dibuat apa lagi.

Mas berkata...

cicah ngan roti best ni ika...
kasi kak mas kuah kari tu sikit...he..he..

Shereen berkata...

Ika,
Actually ikan tongkol tu in english apa eh?Tuna yang mahal tu ke?This masuk list I yang bukan main panjang tu sebab kira menu sihat la ni kan...hehehe,jaga body!

cik cek berkata...

Ika...tadi singgah rumah maklong...kari ikan merah tahu...dtg rumah Ika...kari ikan tongkol pulak...mcm janji2 je...sedapnya cecah ngan roti ke...lempeng ke kan Ika...:)

Juwita Jamaludin berkata...

salam ika.. patut nampak menawan lesung bat pun interprem..:) suka gambar2 ika cantik2

dZana berkata...

kuah kari belen2 tu cicah roti sedap wooo..