Isnin, 16 Mei 2011

Sago Gula Melaka

_DSC0078
SAGO GULA MELAKA

Salam hari isnin sume,

HAPPY TEACHER'S DAY buat semua cikguuuuu yg bergelar cikgu!!! Hadiah yg paling beharga buat ank muridnyer adalah ILMU yg di ajarkannyer, kerana itu jasamu tetap ku kenang dan berterima kasih.. Tp tu lah sya ank murid yg nakal hihihi klau tak dah jd cikgu jugak agaknyer :D

Ninja balik esok petang, kids pun masih bercuti sampai esok, jdnyer emaknyer pun bolehlah menarik nafas lega dan tak yah nak pkir buat bentou :D.. Buat sago ni sbb nmpk kat rumah KAK ROSE, dan kita pulak mmg antu sago ehehehe... REsepi asal kat umah GERT, tenkiu!! Mcm biasa mintak izin n halal resepinyer :-) ty!! Sya mau rehat2 hari niii sbb semalam dari kul 10stgh sampai kul 1 pg mengerjakan kain2 yg tak bergosok, naik kejang kaki wakakakaka.. padah org yg suke tangguh2, dan lagi satu sebab kenapa rush sgt, big boss mau balik wooo.. :D Jom lah makan! :D

SAGO GULA MELAKA

Ingredients:

1 cup of small sago pearls
200 gram gula Melaka – chopped into small pieces
1 ¼ cups thick of coconut milk
¼ tsp salt
2 pandan leaves
_DSC0080

1. Wash and soak sago for 15 minutes. Bring 6 cups of water to boil. Strain the sago and add it into the boiling water. Keep stirring for 3 minutes, turn off the heat and cover for 15 minutes.
2. Pour sago into a strainer and rinse under cold running water to remove all the starch. Drain access water and set it aside to chill in the refrigerator.
3. In a small saucepan bring the coconut milk, salt and pandan leaves to a slow boil. (do not boil over high heat or else the coconut milk will curdle) Remove the pandan leaves and set it aside to cool completely in the fridge.
4. Put the gula Melaka and ¼ cup of water in a small saucepan over low heat. Melt the sugar, strain and set it aside to cool
5. Serve the pearl sago with coconut milk and gula Melaka syrup.

_DSC0082
kita tgk dalamnyer pulak.. cantik tak?? :D

12 ulasan:

izahdaut berkata...

waduhh.. nyaman betui tengok sago nih.. i likee...
brapa cup ko makan ika? ish ish ish.. lepuk pipi ika bagi sedor.. tau la dah tak laga laga huhhh!!

lina berkata...

arah bukan saje cantik tp nampak sedap...

Mas berkata...

ika..kak mas suka sagu ..
meh segelasss..
sedappnya tengok..

Azie berkata...

sedap ar...cantek plak tu...akak nk buat tp skg kna kurangkan mkn menu ala2 santan ekekekekkeke..esok arrr kalu rajin buat gak hehehehe..esok cuti :))

Ummi berkata...

Selamat Hari Guru Ika...hehee, guru kat rumah pun ok la kan...Waaah itu sagu kan bikin akak terliuuursssss giloossss....

Yat Maria berkata...

Ika

tak taw la apsal akak lom pernah wat style ini...ok..ni akak dah print resepi..tinggal beli santan and gula melaka...musti, musti nakkk buat gak!!..MEANTIME, BAK DULU SEBESEN :)

Rabiatun berkata...

assalamualaikum...singgah nak nyamankan tekak nie...1 mangkuk...hihihi..

Anawahid berkata...

mekkkkk..... x nk kene sekeh, mai antar 1 mangkuk tuk ai buka nanti.... sago ni kalo kalo kene lepuk, diaa lantun x???... wakakaka

CT Delima berkata...

Assalamulaikum Ika

selamat pagi cikgu :DD hehehe.. kak ct nak sago melaka secawan, semangkuk kang ika kata dah habis, jadi mintak secawan jerlah cukup kan... hahaha

Juwita Jamaludin berkata...

Nak jugakkk semua org minta ni.. Sda lagi ke untuk akaj :)

KakAsma berkata...

masuk list sebab sume bahan ada,tinggal cari mood ..nengok meliurkan...nanti akak buat akka anto sket yooo

ibh berkata...

Sedap..sedap..Kompem tak bleh mintak..Tuan rumah mesti dah perabihkan sorang2 tuh..kikiiiikii