Jumaat, 27 Mei 2011

Kek Alunan Kasih

Sebelum memulakan bicara nak bgtau dah jalan2 umah org tp tak leh tinggal komen lerrrr dia punyer word verification tak leh nak tulis, adakah kita ajerrr?? hihihi.... Macam tak abis loading gituuu :D

_DSC0301
KEK ALUNAN KASIH

Salam pagi jumaat sume :-)

Semua org sihat? :D harapannyer semoga sume sihat2 n gembira2 sentiasa insyaAllah amin! Kenapa kek kita ni tak nak berombak ombak???? konpius jap mcm mana lah layer by layer tu dibuat?? aaaarrghhhhh.... ini kek dah tak boleh kasi alunan kasih tp KEK TEGAK BERKASIH hihihi.... kita suke rasa kek mcm ni ala2 kek butter, sedap!!!! kalau lwnkan dgn BC alangkah nikmatnyerrrrr lemak2 :D

Tak sure lah resepi ni dr sapa sbb masa kek ni tgh meletop dulu kita tgh bercuti cuti berblogging lagi jdnyer ketinggalan sikit kita nii :D Kita kopipes dr umah KAK UMMI, resepi asal kat rumah KAK AM FLORA, nak g umah KAK NOR pun ada umah SEMUA ORG pun ada kan kan? Mcm biasa mintak izin n halal respeinyer, mekaseh sume!!! waaaaa....dah weekend ya, rasa sekejap jerrr waktu skrg ni berlalu, kenapa? urusan dunia yg tak habis2 ni lah yg buatkan masa berlalu cepat, cuba ddk baca alquran, walaupun dah baca byk tp perasanyer mcm lamaaaaaaaaa sgt jam tu nak bergerak kan kan... selamat berhujung minggu sume!!! hati2 dijalan raya, kalau shopping pastikan ank2 sentiasa bersama, beg tgn pulak jgn letak sembarang2 :D berbelanja dgn berkhemah :D jumpa minggu depan insyaAllah!

KEK ALUNAN KASIH

Resepi : Puan Mastura Yasak (Kongsi Resepi FB)
Sumber: Am-Flora

Bahan:-
(bagi 1/2 adunan, akak guna loyang 3 1/2 x 8 in)
  • 5 Biji Telur
  • 1 ½ cwn (250 gm) planta atau butter
  • 2 ½ cwn tepung gandum *
  • 1 sudu kecil baking powder (*diayak bersama)
  • 2 cwn gula halus (boleh kurangkan)
  • ½ cwn susu cair (utk separuh kek, akak letak +- 1/2 cwn jgk)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • *Serbuk koko (secukupnya)
  • *Pewarna ( citarasa masing-masing)


_DSC0302
Mcm gunung ganang pulak! ahaha... tak kesahlah! janji sedap :D

Cara-Cara:
  1. Pukul planta dan gula smpai kembang.
  2. Masukan telur satu persatu, pukul lagi sampai kembang
  3. Masukan *esen vanilla, susu cair, gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Bahagikan dua bahagian, campurkan pewarna pink dan satu bahagian pewarna hijau (*akak letak 3 kaler, biru, oren dan pink)
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukkan adunan biru, ratakan dlm loyang dan ayak serbuk koko menutupi lapisan biru tersebut - ayak nipis-nipis jer.
  6. Kemudian masukkan adunan lapisan oren dan ratakan, ayak lagi serbuk koko dan seterusnya tuangkan lapisan pink dan ratakan perlahan-lahan. (jangan sampai serbuk koko di lapisan-lapisan tadi terangkat).
  7. Bakar lebih kurang 45min. pada suhu 160 Degree ikut oven masing-masing (untuk separuh adunan akak bakar 35 minit sahaja)

Nota Am-flora :

Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

19 ulasan:

Yatie berkata...

wow cantiknya kek alunan kasih Ika ni...suka tngk hasil air tangan Ika..kemas dan menyelerakan sungguh..nak sepotong, alaaaa tak banyak, sepotong jek...leh kan...

CT Delima berkata...

As'salam Ika

kelmarin kak ct pun tak boleh nak tinggal komen macam ika gak. tapi petang2 sikit dah okey.

amboiiii.. ada kek alunan kasih gak lah. cantik nya ikaaaa. tapi kat Dapur CT masih belum sampai2 seru nak buat. macam mood nak mengalun belum sampai kot.. hahahaha

HaSue berkata...

mengalun kaseh versi siam laa nih..akak nk sepotong..bjanji buh kaler pepel cam kak nor yer..hehe..meh tuko ngan air pepel n papercup pepel akk meh..lawo dah kek tu..maybe bekas kecik kot..sbb tu gng berapi meletus..hihi

Juwita Jamaludin berkata...

Ikaa.. Sana sini buat kek ni.. Geram tgk... Bila la nak buat ni... Masuk list dulu

hani berkata...

hai ijaaaaaa...
sungguh kasih kalau dlm sepotong 2 3 kek tu...hahhahhahahaahhahhahahhaa...ketawa lagi hahhahahhahaa...

Ummi berkata...

Ikaaaaaaaaaa cayanggggg...mintak sikit kek alunan kasihmu ituuuu..jika diri mu kasih kepada ku...hehhehehehe....Cantik kalernya...sedap mata memandang...terserlah keikhlasan kasih Ika...untuk akak la kan..kan..hahahhaha

zarin berkata...

i think blogger ada problem kot. i can't comment at my own blog huhu lagi haru kan!

KakAsma berkata...

Ika,
cantik!!!!kemas ajer Ika buat.kalau lum kahwin akak buat menantu.HIHIHI...Ika antara tukang masak yang punya tangan berseni..ikhlas nie..akak suka tengok ika buat apa apa pun nice aje..

Mas berkata...

hhmmmmm...ni projek kau semalam yerk ika.....
cantik dah tu kek kau ika...
kak mas buat dulu..beralun sikit jerk....
sedappkan ika kek ni..
kak mas pun suka..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Ika
Ok tu alunan kasih x berombak..beralun dgn tenang aje...nnt ombak tinggi karang tsumane jg nya balik...
kek tu pun npk cantik kemas dan x bederai suka yg macam ni...

ICook4Fun berkata...

Cantiknya. I actually dah bookmarked this recipe tapi tak buat buat lagi. I nak buat this weekend. Dah tak boleh tahan :)

izahdaut berkata...

dah cantik tu mek...
kat rumah ai pun ado gak kek ni.. memang cantik kejadian kek ni kan

TopsyTurvyMum berkata...

Cantiklah kek tuu Ikaa..
Akak jer yang belum sampai seru buat kek ni..

Wanieyra berkata...

salam ika!!!!!!!!!!!!
nak kek tu!

Kamalia berkata...

sungguh beralun2 kek tu la..xde tegaknye pun..uwaa..jeles lagi..bila nak buat kek mcm nih?dah nak due pulak tu.ade yg air liur ank die melelh nnt ni..

Ida Ddapur berkata...

slm my dear Ika....miss u, hari tu lama juga ika sepi he..he sama la ngan org yg menulis ni..ika c'hat?
cantik ler kek ni....gambarnyer lagi ler cantikkk..suka2

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika...
cantik ler kek tu ika.. sungguh cantik d mata akak... cantik sgt...

hana berkata...

jahh... nih aku dtg bwk segala mak nenek ubi kayu... pucuk ada, buah ade, batang ada... batang tuh tanam elok2 dalam pasu yer.. cukup bulan boleh cabut... wakakakakakakakaa.. lalalalalalalalalala... muekekekeke

akceli penah skali failed buat kek nih ms kat nihon dulu.. ancus bagidos terus tak mo buat! hahahahaha

Ayu berkata...

Assalam ika,
dah malam baru tiba...maklum ler hari ni kan akak nya turn dgn LMH ...hahaha..

apa2 pun cantik kek kasih2han ni..
suka warnanya tu ika...