Khamis, 5 Mei 2011

Shumai (ayam+udang)

_DSC0010
SHUMAI

Salam kembali sekali lagi buat semua yg dtg :-),

MAsih belum sempat meronda2 kat umah org secara keseluruhannyer, masih byk kerja :P Hari ni kita masukkan resepi shumai yg sedap niiii, puji dirik sendirik jerrr :D sblm ni buat tp rasanyer resepi yg ni lagi sedap cuma sampai skrg sya tak jumpa apa itu cendawan itam yg biasa org cina gunakan kalau buat shumai jdnyer kita tuko dgn fresh shiitake.. Untuk kulit leh guna kulit gyouza yg kat bwh nun.. atau boleh beli yg readymade punyer kat supermarket ya.. Resepi sudah di edit seperti biasanyer, yg ni dah ubah kuantitinyer.. Mau buat kerjaaaa...

SHUMAI
Original Recipe From here>>http://www.chinesefoodrecipes.org/dumplings/shumai-recipe/

Ingredients(resepi dah di edit)

*300g ground chicken

*1/3cup shrimp, minced

*1tbsp sesame oil

*1/4tsp ground Black pepper

*1/4tsp pepper

*2tbsp onion, minced

*2tbsp carrot, minced

*3tbsp black mushroom, minced>>sub with shiitake

*1tbsp scallion, minced>spring onion

*2tbsp white raw egg

*salt> suit ur taste

shumai wrapper> sub with wonton or gyouza skin is ok, the best one is shumai wrapper or gyouza skin>>i used readymade gyouza skin :D

Water for steaming :D

_DSC0011
Sori lerr terbesor pulak buat kulit dia tuuu, tu pasal jd munga2 hihihi...byk sgt kedut2 terlebih tuuu haish! tapi rasa manyak sedap wooo :D

Method:

Combine all the ingredients except for the water and shumai or gyouza wrapper, mixing well . done for filling. Please click link above for step by step pic. Steam in a bamboo steamer or any steamer should be ok for about 10-15min or until cooked. serve with syoyu(japanese light soy sauce+vinegar+ra-yu) or any dipping sauce lah! :D

9 ulasan:

Mas berkata...

wahhh...cantiknya......
hilang rindu kat ika....muaahhhh

Ayu berkata...

shumai, sedap!!! the last time akak rasa bila dihongkong ..boleh cuba ni next time..
masih sibuk ya ika, sibuk buat apa tu?..gyouza yang kat bawah tukan cantiknya ika buat akak tak reti nak kelim macam tu..

pn-iena berkata...

waduh terasa rugi kalau xcuba ni...yummy... hehehe

Fiza Amran berkata...

ikaaaaaa..... rindunyaaaaaaaaaaa lama x bersiaran apa kabo

fuzidss berkata...

phewwww ika tak tertahan dah ni melihatnya

Yatie berkata...

uwaaaa sejak2 ni menu Jepunlah..mai akak rasa sikit..

Yat Maria berkata...

aiseyman!!! cam terasa si siumai hongkong mari!!! akan daku makan jugak...tapi bukan buat punya...muahahha...kedai mari...confirm tak reti nak wat munga2!!

Nuridah berkata...

Ikaaa..good morning!

Wah sekejap dh penuh n3...akak terkedek2 ni dtg bawak tupperware besar nk Ika isikan Shumai tu...isi lebih2 nanti akak kasi pakwa kamu Hasif sikit erk...kami nie jiran tertangga yg belum pernah bersua muka tapi dekat dihati...eh2 tak ada fullstop pulak akak berbual...heheh.

Tauhu sumbat dh habis nanti akak buat lagi utk Ika ya...huhuhu..zalim sungguh akak mu bedal sorang2 tk ingat adik yg sorang ni....haha.

Ummi berkata...

Assalamualaikum Ika....rindu akak tak? hehehhee...Makankan shumai tuk akak 5 ketuiii eh...muaaahhh!