Khamis, 12 Mei 2011

Puding Balqis

_DSC0036
PUDING BALQIS

Salam pagi khamis sume :-),

Sebelum tu...aaarrrrggghhhhhhhhhhhhh!!! sgt sgt tensi bila rumah org sana sini tyg benda2 sejuk gini! malam td jugak kita g memekak me mixer kan telo2 yg nak dibuat puding nii hihihi.... Resepi asal umah KAKAK SECUBIT GARAM jgn lebih2 secubit jerr :D pastu yg terus teruja dgn MEK SILICON aka KAK HASUE, tup tup pagi ni bukak blog umah KAK WANIEYRA pulak dah! huh! Saya pun nak join jugak :D

Ok ok tak leh bebel byk2 mau kerja mau kerja! rumah belum kemas! ahahaha.... Mcm biasa mintak ijin resepinyer kak nor :D macehhhh!!! versi kita main tuang dlm cwn jer nk makan telangkupkan jerlah! :D sedapppppppp!!!!!!!!

FORMULA IKA** PUDING>>Makannyer mestilah BERKUAH, APAM>>Makannyer mesti dgn KELAPA PARUT tak kiralah resepi kata tak yah ke tak TETAP akn dibuat jugak tgk gmbr bwh kikiki.... klu manis jgn buat kuahnyer manis2 just kasi sedap kat tekak jer :D


PUDING BALQIS
resipi : K.Nor@SecubitGaram

1 paket agar2 serbuk (10gm)
450ml air
150ml susu cair
2 biji telur gred A
5 sudu besar gula pasir
3 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanila
pewarna mengikut citarasa masing2

_DSC0032

  • Masakkan serbuk agar2 dgn air dan gula hingga mendidih dan masukkan butter dan susu cair. Masak lagi hingga mendidih sambil dikacau.
  • Masukkan vanila dan padamkan api. Biarkan seketika (lebih kurang 15 - 20 minit) sehingga agar2 suam2 panas.
  • Pukul telur hingga betul2 kembang (buang tali pusat telur utk menghilangkan bau hanyir telur) dan masukkan adunan agar2 kedalam bekas berisi telur td dengan perlahan2. Kacau hingga sebati.
  • Bahagi adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna yg disukai. Kacau hingga serata warna adunan puding td.
  • Sendukkan adunan puding ke dalam bekas atau loyang secara selang seli hingga habis. Untuk meletakkan lapisan yg kedua tu pastikan diletak perlahan-lahan di bahagian tepi dan jgn dibahagian tengah supaya ia tak terus masuk dalam lapisan yg pertama.
  • Sejukkan dalam peti ais sebelum menghidang


_DSC0040
Jemput tgk jerrr sbb dah abis td nii :D

10 ulasan:

CT Delima berkata...

Assalamulaikum Ika

lorrr dah habis ker? baru jer kak ct nak merasa, tekak pun macam ngidam jer ni. Gi masuk dapur, buatlah lagi eh..tuk kak ct sorang jer.. ngeeeee

Sheila Shafeareen berkata...

salam
ni lg lah buat org jalos siap ada kuah gitu..mmg keretip hhahha
x pe dah habis nnt leh wat lg ...

Mas berkata...

wahhhh...sedappnya tengok lekehan kuah tu.....sos kastard ke tu.....

anie,Nagoya berkata...

Sedap tu wey.....bg sato gerenti abis.tp syg dpt mak yg tak cukup masa.dah cukup khatam nnt akan ku cuba buat

Ayu berkata...

wah nak rasa sikit puding anak menantu tak oficial ni sikit...

K.Nor berkata...

baru jer buat dah abis? aik.. mana boleh gitu? gi buat lagi tuk akak :)

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

tirrrrgodaaanyerrrr...

tapi takleh buat lagi sebab kena habiskan dulu puding mangga yg baru dibuat.. hehe.. akak pun mkn puding mangga dengan kuah jugakk.. lazzzzzattt!

Nur Ede berkata...

ikaaaaaa... betoi..betoi.. akak pon suke klu puding2 yang berkuah nie.. nampak gaya nyer kena buat ler pass nie... nak ngendeng... awal2 lagi tuan umah kata dah abisss...huhuhu..

Wanieyra berkata...

Yang ni lagi sedap, siap ada kuah lagi. Minta sikit adik ika hoi!!!

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..nyum nyum sedapnya puding...dalam keadaan cuaca panas kat Mesia ni memang sesuai nyantap desert ni...