Isnin, 9 Mei 2011

All about MacaronS :D

_DSC0060
MACARONs

Salam pagi isnin semuanya :-),

Hari ni nak bercerita pasal MACARON, kerana org yg kat bwhhhhh sekali tu lah terus jatuh cinta dgn mac ni.. kat sini ada tp tak pernah lagi jumpa mac secantik mulus KAK RIMA nyer mac, sygnyer gmbr mac yg kita ambik tak jumpa yg jumpa cuma gmbr ORG YG BUAT MAC tu sendiri hihihi.... sejak tu cuba carik2 kat sini(bunyi mcmlah i g keliling bangkok cari :P sbb cuma carik kat 1 tempat jerrr! lol ) yess!! i found it!! tp kebannyakanyer mmg tak mcm mac lah! lg cantik yg kita buat ni :D kebannyakannyer no feet n byk jerawat atau senget benget! lol ahahaha... terpaksa mengalah 2 minggu lepas pejam mata g beli jugak cuma beli strawberry flavour dgn blackberry, sedap walau rupa tak cantek tp harga cekik darah! mahalllllll!!!!!! haih!

Nak mkn mac ni ibarat mcm org ngidam gituuuu nak beli mahal sgt dan akhirnyer mengalah jugak cuba beranikan buat walau tahu risiko dia niii.. takpelah asal sedap kan kan.. cewahhh! ayat nk sedapkan hati sbb mac kita ni kaki pendek! ahahaha... tak licin mulus tp ok lah kan since dia masih boleh dikategorikan menawan :P Buat hari jumaat lepas, nak mkn punyerlah sayang! wakakaka.... makan gitu jer pon sedap! tp haruslah mkn dlm keadaan dingin barulah dpt rasa nikmatnyer :D, minggu ni plan nak buat lagi ikut resepi dan cara yg lain pulak.. Resepi rujuk kat umah KAK YANI, kak yaninyer mac pun cantek! jeles ai! tapi ttp rasa puas hati n seronok dpt buat ni :-)berbunga bunga hati kita sampai skrg hihihi...btw, mac ni manis kita lg suke pdnkan filling yg masam2 gitu sbb sedap! :D

Mcm biasa mintak halal n izin resepinyer ya kak, terima kasih byk2!

MACARON

Bahan-bahan(+-24 set,48 keping):
  • 2 biji (80gm) telur putih L size
  • 60gm gula kastor
  • 80gm almond powder
  • 120gm gula aising
  • sedikit esen vanila
inti :- sy guna chocolate filling je.. ;)>>kita pun sama, mkn gitu jer pun sedap :D


_DSC0066
Mac kaki pendek :D
Cara-cara:
  1. Ayak almond powder dengan gula aising.
  2. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
  3. Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
  4. Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
  5. Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
  6. Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. ( Rasa mcm x terlebih bakarlah pulak haritu.. nak kena kurangkan suhu ataupun time tu lain kali ). Pastu sejukkan sebelum letak inti.
** utk rujukkan sendiri lain kali:
  • kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.>>kita ikut cara yg ni
  • kurangkan suhu atau masa bakar..>>yg ni pun kita ikut jugak :D


_DSC0049_DSC0051
ada kecik ada BESOR, belasah jerlah! cuba carik SILPAT tp tak jumpa :( nanti nk carik lagi

_DSC0068
Kotak mac ni masa beli 2 minggu lepas, dlmnyer tu kita punyer macarons :D kotak jer pinjam :P

_DSC0080
missss u kak rimaaa!!! gmbr ni masa jumpa kak rima bulan 3 yg lalu, letak gmbr akak sbb gmbr mac akak kita lupa letak kat file mana :D

36 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

Asalamualaikum slm sejahtera ye
yahhhhh jelos negok mac tu..cantik sweet sagat..mmg terigin nak buat tp takut x menjadi lee...apa pun nak rasa 10 ketul hahahah..

anymz berkata...

fuuuiiyooo...syukur alhamdulillah..ini la resepi yang akak dok tunggu2...teringiiiiiiin sangat2 nak buat tetapi belum ada kesampaian lagi..insyaAllah pasti akan menyusul.
eh!ko bagi akak rasa dulu lah yo..hehe

K.Nor berkata...

waaaaahhhhhhhhh caya lah!! tabik toing2 ijah dah pandai bermac :)

lina berkata...

salam arah - tahniah....berjaya juga walaupun kaki pendek..sama degn lina kaki nya pendek...tak apa lepas ni cuba buat lagi Insya Allah menawan :)

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Ika...apa kabar?"Selamat hari Ibu"...

Jun berkata...

wooooooooooooooooooooooooooaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..cunnyer...ceh, tetiba rasa nk wat mac plak, adeiiiii!

Yat Maria berkata...

Waduh18x!!! santek arrr ni mac!!! kaler dia rupa dia..oishhh..postkan kat akak
2x kotak panjang tu :)

Ummi berkata...

Waaaaaaaaaaaaaahh Ikaaa....dah pandai bermac...boleh la masukkan dlm kotak..hantar ke Kuantan...hehee..caiyoooook Ika...

CT Delima berkata...

Assalamulaikum Ika

fuyooo..cayalah dah bole buat mac segala, memang cun habis. kak ct masih seram hantu kak limah nak membuatnya. takut bibir dia tak menjadi, tu yang seram nak mencuba... hihihi

Wanieyra berkata...

Cantiknya ika, ira dah lama teringin nak buat tp tak berapa yakin je. BAhan2 pun dah ada.....nak rasa seketul boleh ke?

zarin berkata...

cantik cantik cantik hihi

Nur Ede berkata...

Assalam Ikaaaa...
Cayalah...adik akak cayang nie... tahniah beribu ribu lemon berjaya buat macarons dengan jaya nyerrr... akak tengok sampai x berkelip kelip mata... wadusss terghuda abis jiwa dan raga akak... klu dekat2 mau ajew ketuk pintu umah ika sekarang jugaaaaa...........

::Azura Rahman:: berkata...

ika oh ika.. kenapa lah macarons mu itu montok2 dan comel2.. cuba la pos ke kzura barang 2-3 bijik.. nk rasa.. kalu sedap leh tempah.. ekekeke..

cik cek berkata...

Salam Ika...

He he...kak cek pun teruja..paham sgt perasaan Ika bila macaron menjadi....kak cek pun cam tu...bila buat menjadi ...kepuasan yang tak terhingga dan tak terkata...Wow! tahniah2...nanti wat lagi ek....:)

kzai berkata...

ika..cantik mac tu...gebu dan mulus..

lemongrass berkata...

Ika!!!!!
Kalau nak pos kat orang lain macs tu, jangan lupa pos barang sekotak dua kotak tiga kotak kat Akak tau!
Cun melecun sunggu macs mu itu!

JaJa'Z berkata...

ika wehhhh..awat la cute sangat macaron nya tu..tak menahan nak tgk..memang sayang la nak makan..cer cuba pos sekotak ke kuantan untuk akak..hehhe

makcikmanggis berkata...

salam ika..ini lah satu satunya "benda" yang tak berani Cm buat.takut gagal tapi hati teriak-teriak bila nengok mac yang ika bikin ni..cantik!!kena buat ni..kena beranikan diri.

Ayu berkata...

Assalm ika,
mac yang ika bawakan tu tak cukup..
sebab ada orang jealous cause dia tak dapat..hahahaa....cantiknya macaroons mu itu....bilalah akak dapt buat ni ya...

HaSue berkata...

makk oiiii..montoknyaa..cantek jer tuh xpe laa kaki pendek pun..lom cukup selera nk cuba sendiri nih..aritu beli serbuk badam guna mende lain lak..haha..

ijah..jemur dulu tak serbuk badam tuh?

fmina08 berkata...

mek jaaaahhhh...leh la order macs dr siam plak...:P

ibh berkata...

Teringin nak buat..tapi takut frust kalo tak jadi..ekekkeeee

Nuridah berkata...

Ikaaaaaaaa....

nk macs...cepat isi 2 kotak pls! Hehe salute to u...cantik banget...kaler maler pung cantik2...aduh tk leh tahan tengok...nanti post utk akak ya...

geez berkata...

menawan tol mac tu. Saya xpenah makan. tengok ramai blogger yg buat. Nanti nak cuba la! Tapi sebelum tu nak try dulu. Pos kat saya sekotak ye! :)

anie,Nagoya berkata...

percubaan yg memang mencabar.wa tabik lu....cntik siot....dah lama nak cuba.tp ilmu pendek n semangat tak smpi berapa kilo je maka tak berani nak buat.ada tgk kat NHK,cam senang.nnt le kalo ai g bertapa umah u leh le ajo.....

norlie berkata...

nampak comel macaron tu.. bila la.. sampai seru untuk membuatnya..

Deliah's Deli berkata...

wow...cantik SGT100x!! :)

shiori_LA berkata...

ija cantik jelita mac mu itu hehehe...tak berani nak cuba lor buat mac takut orang kat rumah tak makan...

AZLITA AZIZ berkata...

cantiknyer.... :)

Mas berkata...

ika...cantik la maracon tu....
kak mas tak sampai seru lagi membuatnya..he..he..

wehhh..bestnya kau jumpa kak rima...

Juwita Jamaludin berkata...

Ika.. Cantiknya mac tu.. Leh la buat bisness ni.. Tak pernah rasa.. Tentu sedap ye

Solehah berkata...

comelnya..tak pernah makan lagi..teringinnya nak cuba..yummm..

hana berkata...

ayoyoyoyoooo.... pingsan dulu!

Fiza Nordin berkata...

adehhhhh cunnnnnnnnnyee jah!!! meh pos sini sikit!

Rima berkata...

Well done Ijah! its not that difficult once u dah berani kan diri buat macs ni.. am happy for u and ty for the sms.. kira kita tumpang gumbira ahakss

CN berkata...

sy dah 4x buat,tp xmenjadik pun...xde kaki...sedih sgt2.. sy keringkan dekat 1 jam,tp dia xmo jugak kering,keringnye cikit ajek,,,agaknye sebab sy buat di hari mlm kot,sebab tu xmenjadik..huhuhu....bla tgk gbr macaron ni,tetibe semangat nk buat dtg balik..nge he he....aritu betul2 dah putus semangat... =(