Khamis, 26 Mei 2011

Sotong Masak Serai

_DSC0310
SOTONG MASAK SERAI

Salam n selamat malam :D,

Waaaa..mimpi apa tuan umah update malam2 ni yerr?? hihihi.... sajer jerrr masukkan sekali sbb esok akn kuar 1 n3 jerr tuan umah nak honeymoon :D bukan jalan2 makan angin pusing2 keliling umah jerrr :D Ni lauk lunch tadi, senang n dan cepat! dan jugak sedapppp! kita suke sotong2 masak mcm ni kalau guna udang pun suke :D

Resepi asal kat MyR tp kopipes dr umah MAK AYU SG, maceehhhhh sume! Mintak izin n halal resepinyer, selamat malam sume! masa tuk undurkan diri :-)

SOTONG MASAK SERAI


Ingredients:-

  • 300g sotong-(Ayu gunakan 400g)
  • 3 cili padi-(Ayu gunakan 20-25 biji..hehe)-jangan ikut saya kalau tak tahan pedas ya..
  • 2 batang serai
  • 200g air asam jawa-(Ayu gunakan 1/2 cawan air asam jawa)
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • garam, gula & perasa secukupnya
  • sedikit air
  • Belacan sedikit>>yg ni kita tambah :D


_DSC0314

Method:-
Sotong putih dibersihkan. Cili padi, serai, bawang putih dan bawang merah dikisar dan tumiskan. Apabila naik baunya, masukkan sotong, air asam jawa, garam, gula dan perasa.
Sources:-From daniadin@myresipi.com

4 ulasan:

Anawahid berkata...

nyesal masok, tros lpar semulaaa... huh!!... maduuu, antor sepiring!!!

Ijan berkata...

Salam Ika, honeymoon ye... ehemmm ehemmmm... hehehe.... sedapppnye sotong. cute je ika potong2 sotong tu :)

Ayu berkata...

wei akak tak terima ni..lee min hoo dah janji dgn akak..dia cakap akak lah satu2nya..sebab akak lagi experience!!!!!....wakakakakaka...
honeymmoon ya esok ..ingat akak tau..hahaha.

thanks for trying ya ika..pak we tengah hafal 100 peribahasa dari hari tu lagi..hahah

CT Delima berkata...

As'salam Ika


lauk yang berwarna warni, sangat sedap. membangkit selera bila nak makan nasi. Tapi kompom dah licin ni kan..balik lah.. hehehehe

nak ikut gi honeymoon... hahahaha