Isnin, 7 September 2009

Biskut Makmur yg makmur :D

BISKUT MAKMUR semakmur org yg buat ni haa.. :D hihihi..

Ingatkan mcm dah byk sgt intinyer rupanyer dah siap masak jd sikit pulak dah..


Salam dptg isnin yg hujan renyai2 dr td :-),

Diam tak diam dah byk hari kita berpuasa kan eak? rasa kejap pulak.. rasa mcm tak nak ada penghujung tuk puasa pulak hihihi.... sbb dah biasa mengkosongkan perut dsiang hari berat pun dah turun lagi apa? hihihi.... adeiiii..hari niii byk keja lah, sibuk dr pg td sampai skrg lepas abis buat keja terus projek kukis sbb dah tergendala nanti kalau break lama2 dia jadi ANGIN SEPOI2 MALAS :D ngeeeee... jdnyer lepas kemas sume kecuali MENGGOSOK terus panaskan enjin masuk gear 3 terus!! hihihi... K lah, kita cuba tgk resepi dia ya, byk resepi makmur ni tp yg berkenan dan nak cuba dulu ambik kat umah ALONGROZ resepi asal dr AUNT YOCHANA, tenkiuuu both of u!! nmpk nice sgt2!! :-) tp kita tak de cetak daun2 yg ayu tuuu kita main gentel2 kasi itu makmur jd bulat2!! ehehe..masuk kat dlm papercup haaaa..senang kerja.. :D Along mintak resepinyer letak kat sini ya :-)..

BISKUT MAKMUR

The recipe is from Aunty Yochana:

(Makes 85 pieces)
INGREDIENTS:
250g Butter>>KITA GUNA MINYAK GHEE KESELURUHANNYER :D
100g Ghee
50g Sugar
1 Egg
450g Plain Flour
1/4 tsp Baking Powder
1/2 tsp Salt (I prefer to skip)
A few drops of Green colouring

FILLING:
300g roasted Groundnuts - roasted and blended coarsely
120g Castor Sugar
3 Tbsp Creamy Peanut butter / Shortening / Cornoil
- Mix all together.
- Roll peanut fillings into small balls.

METHOD:
1. Cream butter, ghee and sugar till creamy.
Add in egg and a few drops of green colouring.
Add in flour, baking powder and salt and mix till a dough is formed.
Rest in the fridge for 30 mins.

2. Pinch some dough, roll thinly and wrap up with peanut filling.
Make into an oval shape and then use pincher to press into leaf-like design.
Place onto baking tray.

3. Bake in preheated oven at 150C for 20 mins.
Remove and cool a little before dusting with icing sugar.
Cool and store in airtight container.

Note:
a. Instead of peanut filling, you can substitute with dates or prune fillings.
b. There are quite a lot of leftover filling, perhaps can reduce to 200g peanuts.
c. Dough is very soft but easier to handle after left in room temperature for a while.


1 ulasan:

Watierman berkata...

Cantik nya Makmur tu...Ika..gebu tak makmur tu..mak tam akak tentu suka kalau akak buatkan untuk dia kan....??