Jumaat, 4 September 2009

Biskut Mazola

BISKUT MAZOLA


Kurang cun guna cetak sbb dia merekah tepi2 dia tu kalau gentel2 dia cuma merekah tang atas jerr, rasanyer ikut mana2 lah ya!! janji sedap!! :D


Salam dsubuh hari jumaat buat semua :-),

eeeeeeee....kejap jerrr dah nak masuk hari ke 14 berpuasa insyaAllah... kalau kat mesia rasa mcm kelam kabut jerrr kalau dah masuk pertengahan puasa nii maklumlah nak siapkan itu ini seronoknyer!! kat sini tak de terasa pun bahangnyer nak kemas apa ya? sapa yg nak dtg? ehehe... tak pelah, yg penting dpt menyambutnyer juga walau serba kekurangan :-)..Ni sebenarnyer projek semalam adeeeeeeeiiii..dak kecik ngan si kakak suke lah pulak kuih niiiii!! sedap lah tuuuu, mmg sedap pun!! tp sahur pun tak hengat dah makan byk!! sedap lah!! dulu2 kita jual mahal sikit dgn sekut mazola ni bila dah duk jauh2 mcm ni sekut yg simple2 pun jd gila!! :D, tenkiu ya kak lily tuan punyer resepi asal sekut mazola ni, senang sgt buatnyer!!! leh pejam2 mata masa nak uli2 dia tu.. :D tenkiu kak hana sbb buat sekut ni juga kalau kak hana tak buat mmg tak buat lerr nmpknyer!! ehehe... tenkiuuu buat semua org yg terlibat!! tenkiu kak lily!! mcm tak cukup nihhh malas nak menyangan kacang itu jerr sbnrnyer!! :D.. resepi ambik kat umah KAK HANA, halal ya nak letak kat sini tenkiuuu both of u!!!! :-)

BISKUT MAZOLA

Bahan-bahan
  • 200gm tepung gandum
  • 200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
  • 100 gm gula -kisar halus
  • 1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
  • Kuning telur
Cara-cara
  1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
  2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
  3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
  4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*hana bakar suhu 160 selama 15-20min.

5 ulasan:

ummu Masyitah berkata...

assalamualaikum,salam Ramadhan
sedapnya biskut favourite ni..

geraugebang berkata...

cantik nyeer biskut. kak gerau pun suka. tapi kalau makan banyak mesti jerawat keluar.

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

emmmm peberet kami berdua tu....

cikmanggis berkata...

rajinnnya ika buat kuih raya ..nnt nak buat la biskut ni..tunggu mood dulu

iManAzRaf berkata...

hehe.. ni pun bzkut wajib kite wat every raya...
buat bn sikit2,tp smpi 10 adunan... hehehe