Selasa, 15 September 2009

CornFlakes Shrtbread

CORNFLAKES SHORTBREAD


Sebenarnyer cekelat nyer tak setebal dlm gmbr ni nipis sgt2!! tp oleh kerana kita ni beginner guna cutter2 ni kan kita main sembarang jerr tekan masa cekelat tu baru tuang ekekeke.. tu yg terselet sampai separuh tuu huhuhu.. akn dbuat lagi! :D

Jgn ketawakn ya, Buah cempedak dluar pagar kalau sampai tolong jolokkan :P saya budak baru belajar klu salah tolong tunjukkan :D sekut ni dah lama masuk list sblm penyakit misteri bulanan tu dtg tp mood kurenggg lerrr bhn pun tak de tu yg tertangguh sampai lah semalam :D, tp kita ni beginner tau bab2 buat shortbread niii guna cutter made in KAK CM pun baru 1st time ekekek..tenkiu KAK CM!! :D jdnyer ada sedikit kesilapan dan kelam kelibut jugaklah semalam niiii hihihihi...tak pe kata owang putih2 merah2 itu practice make perfect kan ? :D klu byk2 practice masih tak perfect jugak sah2 owang yg buat tu gonjeng2 sikit lah ya :D kitalah tuuu... bukan salah resepi punggg... TAPI rasa mmg tip top!! sedap!!!!! cekelat putih tak de jdnyer plain gitu jerr jer lahhh dgn cekelat jerr... Resepi asal dr KAK RINCHANNN yg selalu kita ngendp2 dapur kak rin tapi tak tggl jejak :D tenkiuuuu kak!! sedap!! n mcm biasalah umah mak yung tuuu ibarat mesin copy ekekeke... tenkiu jugak buat KAK HANA!! nak buat lagi sampai jadik!! tp nak carik resepi lain yg lg senang nak menguruskan bab2 memotong ituuu.. :D Mintak izin letak dsini ya resepinyer :-), tq!

CORNFLAKES SHORTBREAD

Bahan-bahan :
  • 250gm butter
  • 70gm gula caster
  • 250gm tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung ubi
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 50gm cornflake, dikisar halus
  • 30gm badam kisar
  • 200gm coklat masakan
  • 1 sudu besar shortening
  • 100gm coklat putih
Cara-cara:
  • Lengser loyang segiempat 10in x 10in dgn sedikit butter.
  • Pukul butter dan gula hingga kembang.
  • Ayak semua tepung dan gaulkan dengan serbuk badam dan cornflake kisar.
  • Campurkan sedikit demi sedikit tepung ke dalam bancuhan butter dan uli hingga menjadi doh, tidak melekat di tangan. Kalau melekat tambah sedikit tepung.
  • Tekan dalam loyang. Kalau ada loyang cutter, boleh digunakan.
  • Bakar pada suhu 160 darj celc selama 40min. Sejukkan seketika.
  • Cairkan coklat masakan + shortening secara double-boiler dan tuangkan ke atas shortbread. Lorekkan dengan coklat putih cair. Biarkan sehingga keras dan boleh la dipotong. Kalau guna cutter, tekanlah semula cutter tu atas shortbread selepas menuang coklat cair dan dilorek. Jgn tunggu sampai keras, nanti patah pulak cutter tuu....
*Ternyata dengan adanya badam kisar dan cornflake kisar, shortbread ini menjadi lebih sedap...cubalah . Kalau ada nestum pun boleh kisar dan campurkan sikit..pepandailah adjust nooooo..

7 ulasan:

Watierman berkata...

Salam Ikaaaaa akak akan sibuk seketika menjelang hari raya...jadi dtg ambil kad yer...akak nak siap2 nak balik kg hari Jumaat ni!!

Am-flora berkata...

wah! ika dah buatlah..akak dah beli dah brg2 nya tapi la ni x buat2 lagi ni, sebab oven kita kecik je x ngam lak dgn loyang cutter tu.. adoi, nanti x kena numpang bakar kat umah adik kot!

hana berkata...

laaaa...... jadik la tuhhh! apa yg comotnyerr?? akaknyer lg ler haru dik oiii! hahahaha....

geraugebang berkata...

sedap biskut ni. kak gerau suka. Tapi kak gerau beli je. yang kak gerau beli tu, atas dia letak white coklat. macam senang aje. Tapi....oh tidak.

cikwan berkata...

ijahh,,rajen jugak buat shOrtbread yer..saya sekali lOm penah buat..bnyk btOl dlm hidOp ni yg saya lOm penah buat..kekkekeee...blur la arini..makin nk raya makin sayu ni...huhuuu

Tanpa Nama berkata...

With haѵin so much content аnd articlеs do уοu ever гun
into any problems of plаgoгism or copуright іnfringement?
My website has a lot of cοmpletely unique content I've either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any ways to help prevent content from being ripped off? I'd truly apρreciate it.



My web page: Simply Click The Following Site

Tanpa Nama berkata...

My brother suggested I might like thіs ωeb site.
He was totаllу right. Thiѕ post tгuly
madе my ԁаy. You cаn not іmаgine just how much timе Ι
had spent for thіѕ info! Thanks!


Feel free to surf to my web blog :: Livingwaychristianfriendshipgroup.Com