Selasa, 15 September 2009

Iftar part 25

Salam d awal pagi rabuuuu!!! dah masuk hari ke 26 ramadhan :-),

Belum nak tido lagiiii owang kat jepun dah nak bgn sahur ekekeke...kita dok mengadap pc lagi huhuhu...baru je lepas gosok baju sementara lum ngantuk lagi ni leh lah masuk n3 dulu sbb esok nak jd CIKGU KEK!! hihihi..ada owang nak belajar buat kek dgn kita ni haaa..eheheh...alaaaa..kek senang jerrrr buat kek pisang!! hihihihi..... :D, menu2 kat bwh ni menu iftar hari yg ke 25, alhamdulillah sempurna sudah hari yg ke 25 ni kan kejap jer dah nak masuk syawal rasa sedih mcm nak buat2 tak tahu jerrr bila syawal nanti sbb sure sedih :-(.. jom layan menu yg agak kelam kabut sedikit masa nka buat nih :D,

WATERMELON SMOOTHIE

Resepi asal WATERMELON SMOOTHIE ni dr mem MyR kita KAK YANI, tenkiuu ya kak!!! sedap!!! suke sgt!!! buat stgh jer tu pun sume kita yg habiskan!! hihihi..bebudak tak layan sgt sesedut jerr terus nak minum air jarang :D, mintak halal resepinyer copy dsini ya :-) tenkiu!!

WATERMELON SMOOTHIE

Bahan-bahan ( 4-5 orang )
  • 500g tembikai
  • 200ml susu segar
  • 100ml plain yogurt
  • 3 sudu besar gula
  • sedikit hirisan tembikai utk hiasan
  • sedkit chocolate chips utk hiasan
  • Daun pudina utk hiasan

Cara-cara

  1. Potong dadu tembikai selebih kurang saiz ais kiub dan buang bijinya. Frozen tembikai tadi lebih kurang 4-5 jam.
  2. Masukkan tembikai yg dah difrozen ke dalam mixer/blander. Masukkan juga susu segar,yogurt dan juga gula. Kisar sehingga jadi bentuk smoothie.
  3. Tuangkan ke dalam gelas yg sesuai dan hias dengan hirisan tembikai, chocochips dan juga daun pudina.



KUIH BOM mmg tak aktif ;-)

Buat lagi sbb itu hari buat tak cukup!! ehehe... jdnyer hari ni merajinkan diri sbb dah TER tengok umah mak yung hana hihihi...kenalah buat jugak walau masa tak mencukupi :D dpt 6 ketul jerr :D ngeeee..buat besor2!!! sedap!!! Resepi dr ALONGROZ, tenkiuu along!! suke ngan resepi ni dah jatuh chenta :-), sesiapa nak resepi ni leh rujuk SINI ya.. :-)


MEE GORENG BASAH

All time feve. nihhh ninja tu mmg sukeeeeeeee kita lagi sukeeeeee sbb senang kerja!! hihihi.... sekarang ni suke buat yg basah2 gini sbb sedap!! TER tengok umah KAK NOR ganu tu yg buat jugak tuuu lagi pun dah lama jugak tak makan mee ni kan, sesekali makan best!! pdhal tak lama mana pun ekekeke... Resepi main campak2 jer nihh dan sume org bijak2 dr kita mesti lagi sedap rasanyer kan :-).. jdnyer ikut selera masing2 ya :D..


ROJAK TEPUNG

Dah jatuh chenta dgn resepi KAK HANA nihhh..sedap!!! dah tak yah beli kat kedai kalau balik mesia leh buat sendirik dahhh, tenkiuu ya buat MAK KAK HANA hihihi... dan ribu2 lemon tenkiu buat KAK HANA jugak sbb share resepi yg best nihh.. buat byk jugak sbb bg owang atas niii.. :-) sapa nak resepi leh g umah MAK YUNG tak pun tengok di SINI SITU ya :D... mabeless!! tq!!

Sekian menu iftar untuk hari yg ke 25 ramadhan :-)..SELAMAT BANGUN SAHUR SUME!!! :D

3 ulasan:

PUTERA2PUTERI berkata...

salam ika....wah teliuq la nengok mee goreng basah tu...kebaboom tu pun nmpak sedap sangat la....baling mai penang sebijik....

Watierman berkata...

Salam Ikaaaaa akak pun buat mee goreng masa Along balik....nanti akak tepek..menu ulang tayang jer!!!

cikwan berkata...

tumpang raser rojak..