Ahad, 30 Ogos 2009

Kuih BOM yg tak aktif so no worry k :P

KUIH BOM



KUIH BOM BELANG2!! :D

Salam dptg ahad buat semua !! :-)



Huh!! sebelum tu kita nak mintak maaf pd PERSATUAN KUIH2 BOM Senegara sbb telah menderhaka kepada rupa paras kuih bom tu sendiri ya :D, ALONG!!!!!!! sowiiiiiiii!!!! patut pong masa kita capai tepung2 tu kan lain mcm jerrrr memula hati terdetik, (Eh? Kenapa tepung pulut palsticnyer warna MERAH!! tapi kita tak baca tauu kat plastic tu tepung apa) ehehe....yg ni 1st attempt buat tau kakak2 dan adik2 sekalian hihihi.... then, masa tgh gentel2 tu dlm hati terdetik lagi (Kenapa eak adunan lembik semacam!! ) huh!! tak g cek lagi ni tepung apa yg kat palstic merah niii... bila dah lembik mcm tu mulalah gatal tgn tambah tepung lagi!!! huh!! penyudahnyer KERAS!! hihihi..so sorry along!!! kita silap ambik tepung!!! then bila ALONG dah hantar n bg tips2 tu sume baru terperasan ada 2 jenis tepung dan palsticnyer berlainan kaler satu WARNA MERAH dan satu lagi WARNA HIJAU jeng jeng jeng!!! uuuwwwwwaaaaaaa!!!! salah ambik tepung upernyer!!!! sepatutnyer TEPUNG BERAS kaler MERAH!! PALSTIC HIJAU tepung pulut!!!!! hihihi sengal betulll minah aowang nih!! adeehhh..barulah tak lembik2 adunannyer!! huh!!, terima kasih ya ALONG malu kita! :-) TAPI bijan kita nih dah habis sbb 1st attempt buat tu kita sumekan dan habis punggg!! yg tggl bijan HITAM jerr!!! malas nak kuar lagi jdnyerr guna jer lah!!! ehehe.. halallah kan :D ngeeeee,... Resepinyer kita mintak izin letak kat sini ya along untuk rujukan akn datang, tenkiu so mch ALONG!!! ;-) eeeee..nak nyorok jerrr!!! resepi dr ALONGROZ tgk kat SINI ya>>

KUIH BOM

(Makes a dozen)
INGREDIENTS:

80g Sweet Potato - steamed & mashed
120g Glutinous Rice Flour
20g Plain Flour
35g Castor Sugar
A pinch Salt
100ml WaterSesame Seeds - for rollingCoconut/Bean Filling

METHOD:
1. Mix all ingredients to form a soft dough.Divide into 12 balls.Flatten each ball, place a ball of filling & wrap.Roll onto sesame seeds.
2. Deep fry until golden.Enjoy!

7 ulasan:

HomeKreation berkata...

Ehehe macam bom betul2 lak tarok bijan itam... ni mesti ada org tiru lak nanti ni. Buat suspen je Ika ni... rope2 nya salah tepung...hihihi. Nape tak operate, nak nengok dlm peyut tu inti apa. Yani pun try tapi letak inti cheese, kreatip tul you all dua ni.

ijayuji berkata...

Salam along!!! ehehe...tu la!! silap tepung!! patut pun dia mencair masa tgh gentel2 tu!! :D tenkiu ya along!! tunggu buka baru operate ya, kita suke inti kelapa mcm along ha ar!! lupa nak letak resepi inti tuu sekali kita guna resepi along!! nmpk nice!! tenkiuuuuu byk2 kali ya :-)..

Anawahid berkata...

mek jah !!!!... ni betul2 cam bom jaman jepun nih!!!...wakakaka.. ireng!!!!....kihkihkih...cabuttttttt!!!

ieda berkata...

waaaaaaaaaaa dik meriah tul kuih bopm tuh .. heheh sekali tgk takut lak nak makan sbb ader bijan itam tuh ...

kreatif lah dik

Fiza Nordin berkata...

cantik gak eh ijah...letak bijan ireng tuh...kekekeee

blogresipi berkata...

Hitam pon hitam la ika..cantik pulak belang2 mcm tue.hehehe

Leyza berkata...

a ah la,memang cantik ada dot2 hitam putih.
walopun x aktif tp kreatif.
sampai tlupa yg tesalah tepung.
baik punya cover line..