Sabtu, 29 Ogos 2009

Kari Ayam Kerisik

KARI AYAM KERISIK
Salam dptg sabtu yg mendung kat luar sana tuuuuu sesuwai untuk kuar!! :D ngeee....

Okieesss!! Nak buat kari ni semalam makan dgn roti mcm2 tu tp dah tak larat dah!! bdn pun mmg lemah semacam jerrr semalam nih agaknyer minum byk sgt ais2 kebelakangan nih huhuhu.... Resepi asal guna daging tp kita guna ayam!! uuuwwwaaaaa!!! bekalan daging dah habissss!!! itu hari g pasar mmg tak de owang islam niaga daging halal niii cuma ada satu tempat tu jerr pick up butcher niii tp itu hari datang dagingnyer warna dah tak fresh!! pas tu mcm bau jerr!! tak mo lah!!! :-( kita sukeeee sgt daging sbb liat2 gitu!! tak pelah, tunggu jelah butcher tu bawakkan daging yg fresh2.. 1st time kita masak kari guna KERISIK nihhhh tadi masa masak tu baunyer ala2 rendang gitu!! ehehe..sedap betul bau kerisik ni kan? tapi kita nak jimat kerisik yg sikit tuuu letak sikit jer lah!!! ni kes malas nak menyangan kelapa parut sbb kuali kita kecik jerr!! :D jdnyer nak berjimat sampai ke raya nanti nak buat rendang tak polah buat rasa2 bau2 kerisik ni kan, resepi kita tgk kat umah CMG, mintak izin letak kat sini ya cikmat!! tenkiuu!!!


KARI AYAM KERISIK/DAGING

BAHAN-BAHANNYA :-)
600 g daging batang pinang, dipotong kiub
3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam
2 biji tomato, belah 3 setiap biji
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
250 ml pati santan
1/2 camca besar gula melaka
3 camca besar rempah kari1
1/2 camca besar kerisek
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangaki daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga


BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji cili merah (nak pedas boleh tambah lagi)
1/2 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia

CARA MEMBUATNYA :-)
Rempah kari dibancuh bersama2 bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
Masukkan daging dan gaul rata, biar daging kecut sedikit dan masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan besarkan api hingga mendidih, perlahankan dan biar hingga kentang empuk.
Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, garam secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang pati santan, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api..Hidangkan..



KARI AYAM KERISIK

1 ulasan:

sonata anak kancil berkata...

bulan puasa ni masak kari daging & daging goreng je...tu pun sikit aje...lain2 tak lalu...