Rabu, 19 Ogos 2009

ALIEN Chocolate Mexican Bun hihihi....

Pemenangnyer adalah??? :D hihihi... jgn gelak2 ya.. kesel kabeh awekku thoo! :D



Humm.... ni ghuper dlm, cun sikit!! guna NUTELLA jerr :D



Kerana pusar inilah menjadikan CMB ni ALIEN!!! ehehe... oklah rasa sedap!! ;-)


Salam kembali dptg rabu yg agak berkabus sblm niii...


Ni menu last tuk hari ni, awekku kesel kabeh!! hihihi....ni lah ghuper ALIEN Chocolate Mexican Bun kiterrr tak secantik MEK YUNG HANA punyer tp rasa cap gajah!!! hihihi... sedap!! sesuwai tuk budak2!! sblm ni klu buat Original mexican bun budak2 tak makan sbb budak2 kecik kat umah ni dlarang ambik specis2 kopi nihh!! :D jdnyer mmg sesuwai tuk bocah2 kat umah ni kan.. Resepi asal alex goh kot pas tu CIKWAN taipei buat merebak ke jepun dan ke siam!! :D ngeeee....untuk roti mmg lembutt jerrr dia punyer tekstur tuu tak rugi mencube!! jom makan!! buat satu adunan yg lain2 campak dlm Cup jer!! hihihi.. pemalas!! jom tgk resepinyer!! tak pun g kat SINI, tenkiu ya kak hana, cikwan, dan sapa2 yg terlibat dgn geng2 roti ni ya :D hihihi...
ALIEN CHOCOLATE MEXICAN BUN
Bahan Doh
250gm tepung roti
30gm serbuk koko (klu tkt pahit kurangkan skit yer- bergantung jenis koko)kita cuma ambik 20g jer!!
50gm gula halus
35gm vegi shortening
1 biji telur
130ml air suam
2 sudukecil yis
1/4 sudukecil garam.
Filling
choc semi-sweet@apa2 choc mkn2@choc chip.choc rice@colour rice utk tabur (optional) >kita gune Nutella jerr!! choc chip juga untuk hiasan :D
Cara-cara
Satukan yis dengan air suam dan ketepikan 5 minit. Satukan kesemua bahan2 kering dan sebatikan, masukkan telor dan campuran yis tadi, uli hingga menjadi doh kasar dan masukkan shortening, uli lagi hingga mendapat doh yang lembut, licin dan tidak lekat ditangan. (*aku gune BM jerk! ngeeeeee...)>>sama jugak guna BM hihihi.. Kemudian tutup mangkuk doh dengan plastik dan biar ia mengembang 2x ganda, Selepas itu bolehlah dibentuk mengikut suka masing2 . Masukkan filling choc dan tutup rapat.Biar ia kembang naik sekali lagi sebelom dipaipkan topping dan dibakar didalam oven 175'c selama 20-25minit.

3 ulasan:

Azita berkata...

ijayuji, masuk dlm perut pun dia akan jadi alien gak! ok la tu...

K.Nor berkata...

alaa ika punya alien ok lg akak punya NB!!!!!!!! uwaaaaaaaa

blogresipi berkata...

Berbukit bukau segala toppingnye tuh ika!!! hehehe... tp dlm nye cun! nutella harusla sodap!