Jumaat, 21 Ogos 2009

Bluberry Cheese Tart..

BLUBERRY CHEESE TART


Salam dptg jumaat dan esok puasa bg umat islam sedunia :-),


Sblm kita berpuasa kita buat cemil2 tuk hari ni ya, buat stgh adunan jerr, td kemas2 dapur sume terjumpa bluberry filling pas tu dlm sebok ada creamcheese yg dah nak xpired dan pulaknyer menu ni dah masuk list lama sejak MEK YUNG tu buatlah, sume2 mek yung sapa yg bolat ni nanti tak tahulah!! :P hihihi... hari ni penat sikit lah, pas tu ada tragedi laks tu..huh! tak pelah biarlah rahsia sbb BENDA tu dah dsuruh duduk belakang tabir :D ngeeeee.... jom makan!! kita cnp resepi ni dr blog HANA`S FAMILY hihihi ... sapa tak kenal tak tahulah kita apa nak bgtau lagi ehehe... :D tenkiuuuu!! resepi asal ALEX GOH
BLUBERRY CHEESE TART
Bahan-bahan
200gm butter
100gm gula aising
1/4 sudu teh esen vanilla
bahan B
1 biji telur
bahan C
420gm tepung - hana kurangkan 20g
1 sudu besar susu tepung
Cara-cara
putar A hingga lembut. tambahkan B n putar lagi hingga gebu.masukkan C n gaul sebati. tekan dalam acuan tart , cucuk2 permukaan ngan garfu n bakar pada 190'c selama 15min.
Filling
bahan A
250gm cream cheese
50gm gula2
5gm butter
bahan B
1 biji telur
bahan C
25gm whipping cream
bahan D
20gm tepung*hana tmbh lemon jus
blueberry filling
Cara-cara
Pukul A hingga licin n gebu. masukkan B n pukul sebati. tambah C n pukul sebati. masukkan D n campur rata. tuang dalam kulit pastry tadi, letak sedikit blueberry filling n bentuk corak sedikit. bakar pada 200'c selama 10-12min.

Tiada ulasan: