Isnin, 31 Ogos 2009

Lompat Tikam!

LOMPAT TIKAM dr udara hihihi....

Yg ni versi ASAL :D

Yg ni versi TERBALIK hihihi.. :D

Salam dptg isnin yg cerah jugak ahkirnyer alhamdulillah! :-)


Penat? huh! asyik kata penat jerrr!! mcm tu lah owang perempuan yg kerjanyer tak pernah nak habis sampai kemalam, rasa sekejap jer kan dah masuk hari yg kesepuluh berpuasa insyaAllah, eeeeeee...malasssssnyer nak buat kuih WALAU tak de owang yg dtg beraya hihihi..kita raya syok sendirik jerr dgn budak2 :D ngeeeee....tak pe, tunggu dan sabar insyaAllah lagi 2 tahun akn beraya kat mesia :-).. okieess!!! hari ni dlm penat2 kita main lompat2 jom!!! hihihi... dah masuk list nih sejak nmpk kat umah ALONGROZ ehehe...kita tak pernah mkn tauu kalau namanyer LOMPAT TIKAM ni kalau ada nama lain tp kita dah makan kira kita ni mmg specis2 jakun lah ya :D, nak masuk MyR malas sbb teramat lmbtnyer jdnyer kita mintak ijin dr ALONG nak kopies resepinyer kat sini jugak buat rujukan akn dtg nanti, tenkiu ya ALONG!! Resepi asal dr KAK FIDA yg ni kita tak sure kakfida yg byk sumbang resepi atau owang lain, tenkiuuuu buat semua org atas sumbangan resepi ni ya, tak pun leh g sini>>


LOMPAT TIKAM

Bahan2


*Lapisan bawah :-
62 g tepung beras
660 ml air
62 ml air pandan + 1/2 sk pewarna hijau
1/2 sk garam
1 sk air kapur


*Lapisan atas :-
25 g tepung beras
600 g santan pekat
1/2 sk garam *Air gula :-
250 g gula melaka
500 ml air
1 helai daun pandan - di simpul





Cara-cara
Campurkan bahan2 lapisan bawah di dlm periuk,kacau rata dan masak hingga pekat dan berkilat.Matikan api.
Tuang adunan kedlm mangkuk2 kecil yg bertutup hingga 1/2 bahagian mangkuk.Ketepikan.
Masak pula lapisan atas hingga pekat dan tuang keatas lapisan bawah tadi.Sejukkan pd suhu bilik.
Tuang secukup air gula keatas kuih dan boleh di hidangkan.Jika suka makan sejuk,simpan kuih yg telah diisi air gula di dlm peti sejuk.
*Gula melaka daun pandan dan air dimasak hingga mendidih dan gula larut.Tapis dan sejukkan.

1 ulasan:

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

sdap nampak kuih lompat tikam nih....akak pinjam resepi yer ika...nak try balik sat g kalau sempat...