Jumaat, 21 Ogos 2009

Donut n Burger Malaysia

Yg ni mcm biasalah tuk budak2..



Yg ni untuk mak :D ehehe...

Salam dpagi jumaat yg indah dan terang, insyaAllah.. :-)



Thai pun akn menyambut puasa esok ni, rasanyer mesia jepun dan tempat2 lain lagi pun sama akn menyambut ramadhan pd hari sabtu esok ni insyaAllah, jdnyer ni menu bf kita yg last sblm memasuki ke alam BERSAHUR :D hihihi.... makan donut sbb nmpk kat umah mak yung lah nii, cantik betul donut dia, ada ke nak reject kita jd biz partner bukak bakery!!! hampeh tull!!! ada citer sbnrnyer nii tu pasal kena reject!! ekekeke........ dan semalam jugak hari yg paling menakutkan sbb 1st time berdepan dgn budak yg tercekik tulang ikan kat tekak, huh! panik betul, tanyer mak kita tanyer kak nor pun sama jugak tak jalan, ank dara tu baik2 dah kenyang sume terkeluar balik sbb nak kuarkan tulang ikan tu, mkn pisamng montel abvis 3 biji pun terkeluar sume sekali!! adeiiiii... dah buntu tak de jalan lain lagi g lah sepital... alhamdulillah, tak sampai 15 minit doc dah dpt ambik guna penyepit!! ehehe... 1inci panjang tulang ikan tu nmpk kecik tp keras!! sib baiik masih tersangkat dantara ank tekak klu dah kat dlm mmg seram lah...huh! pas ni mmg serik lerr nak bg ikan2 lagi kat budak2 ni, sian betul tgk kakak semalam.. pengalaman... donut kat atas ni resepi dr KAK HASUE, cnp dr umah MEK YUNG jer ya sbb kita buat suku adunan jer :D mintak halal ya kak sue n kak hana tenkiuu!! lembut donut ni :-),

DONUT cik HASUE yg comel :D


Bahan-bahan
200g tepung roti
50g tepung gandum
25g marjerin@butter lembut
6g yis
1sk pes 3 in 1@shortening
1sk bread softener (optional)
1 sudu makan gula
1 sudu makan susu tepung
1/2 biji telur
90-100ml air suam (bleh gune susu segar tp tkyah buh susu tpg)
garam


Cara-cara
Satukan semua bhn kecuali air ke dlm mangkuk. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sebati hingga menjadi doh yg lembut.
Tutup doh dengan kain lembab@plastik wrap hingga naik dua kali ganda.
Canaikan doh dan terap menggunakan acuan donut atau gune tangan.
Biarkan seketika dlm 5-10minit (doh nih cepat naik).
Panaskan minyak.Goreng hingga kekuningan.
Dah sejuk taburkan ngan gula aising atau topping kegemaran anda.

Tiada ulasan: