Jumaat, 22 Oktober 2010

Bingka/Talam roti Berlauk

_DSC0453
BINGKA/TALAM ROTI BERLAUK


Salam kembali hihihi...

Ok ok oklahhh :D ni n3 terakhir sebelum g cuti ya yg bwh nun kang kalau org makan sakit perut pulak sbb itu lauk semalam! ahahahaha... Haaaaa..yg atas ni baru betul lunch kita hari niii , bulat perut makan bingka ni :D KAK AYU SG, CMG, KAK YATIE, KAK UMMI(ada nama yg tak sebut lg ke? lupa pulak :D) n of kos resepi asal kat umah CHEF HANIELIZA :D yg dah popularkan menu ni ;-) Kita mmg suke yg ada lauk2 gitu jdnyer kita tak heran kalau ada penggunaan telur since dia kena bakar :D kalau kukus tu kita pikir byk2 kali dulu hihihi...

Macam biasa mintak izin n halal resepinyer!!! Mcehhh!!!! yg terbaru dr dapur mat gebu sbb sukatannyer untuk stgh adunan n kita lah salah sorangnyer yg buat stgh adunan tu, itu pun ada lebih! mana2 yg family besor tu leh ikut sukatan kak ummi kuantan ya, ni kita cnp dr umah jejaka sedenak :D maceh ya cikmat! maceh kak hanieliza!!! :-) yeeeehaaaaaaa...nak packinggggggg!!!!! :D

Btw, kitanyer bingka ni versi dderhaka wakakaka.. tak masuk dlm loyang pong! hihihi... sumbat dlm muffin tray jerr! :D kes malas nak potong! :D

BINGKA/TALAM ROTI BERLAUK

BAHAN KUIH TALAM@BINGKA :-)
  • 6 -7 keping roti putih, dipotong kecil
  • 400 ml santan (mat guna 200 ml santan + 200 ml susu cair)
  • 1 1/2 camca besar tepung gandum
  • 1 1/2 camca besar mentega, cair dan sejukkan
  • 2 biji telur
  • Garam secukup rasa
  • 1/2 camca teh gula (yang ni mat tambah)

BAHAN LAUK :-)

  • 200 g daging cincang
  • 1 biji bawang besar, cincang
  • 1 biji sederhana kentang, kupas dan dadu kecil, rendam
  • 1/2 batang lobak merah, kupas kulit dan dadu kecil
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia*(*tumbuk halus)
  • 1 1/2 camca besar rempah kari daging
  • 1 1/2 camca besar sos tomato
  • 1 1/2 camca besar sos cili
  • 1 pokok daun ketumbar, hiris (yang ni mat gebu tambah)>>Kita letak daun sup :D
  • 500 ml air
  • Serbuk lada hitam secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
**kesilapan amat dikesali wakakakaka..

BAHAN HIASAN :-)
  • Hirisan daun sup
  • Hirisan daun bawang
  • Hirisan cili merah
  • Bawang goreng

_DSC0455
Jemput ambik sorang satu jgn gaduh2 :D tuan umah nak packinggggg!!!! :D

8 ulasan:

Kerull berkata...

Salam ika..lawonya sudu tu...kuih tu pun cantik dan lazat nampaknya...

Yatie berkata...

Salam Ika,
Wah dah buat gak ya....sedapkan....akak masa buat ni pun dpt bnyk....kenyang mkn dok ulang2....bagi jiran sebelah gak....kalau ank bujang ada kat umah cepat sikit abes....dia mmng suka kuih2 yg ada rasa pedas2 sikit....Bingka Ika nmpk comel je....rajinnya buat comel2...

PearlnScarf berkata...

ika... waaa.. kuih tue sedap.. background pensel tue lagik spesel...

fara dean berkata...

salam ika..
bnyak lauk atas tu..mesti kenyang..
pensil tu anak ika punya ke? ke ika?

Ayu Safieza berkata...

wa...Ika....pandai masak ni. kak always enjoy savory meals tau...tambah2 lagi kalau pedas...sambal ika tu on top, looks amazing........haaaaaaaa?? packing???? nak ke mana dear?

Akak kalu boleh packing, nak zassss fly ke doha qatar kat hubby, huk3...kat siani memanjang busy arr....uwaaaaaaaaa......

Yani berkata...

salam ika...
ada lagi dak?.. akak baru sampai ni..
jauh sgt berjalan tadi..

Deliah's Deli berkata...

salam ika...comey la bingka2 tu duk berdua2an cenggitu :)))

Nadji berkata...

It looks very delicious.
I like.
See soon.