Rabu, 13 Oktober 2010

Sicilian Orange Cake

_DSC0279
SICILIAN ORANGE CAKE

Salam sume!!! :-)

Yappari! hari ni batuk2 pulak! iyyaarrrrkkk! pagi2 batuk mmg rasa nak ter ter ajerrr eeeuuwwwww! aaaaaaarrrggghhhh! paling lemah kalau batuk2 sebelah pagi ni huh!

Buat kek ni mlm td sbb ninja tu diner kat luar, lg pun ada 3 biji oren tergolek golek dr minggu lepas :D sedap bangetttttt! kita mmg suke jenis2 kek mcm ni mmg tak hingat kalau makan byk! yg paling best sbb dia moisttttttttttttt sgt! buat half portion dr resepi asal.. sbnrnyer kan plan nak buat kek oren yg kak hana buat sbb tu beli oren dr minggu lepas!, pastu tak jadik pulak! nmpk pulak oren cmg PUN tak jadik jugak! last2 nmpk kek ni kat umah KAK JUN YUMMYLICIOUS baru sampai seru! untuk sukatan gula kita kurangkan sbb dah ada icing dia tuuu kalau tak mmg manis keletang! Original recipe from HERE, thanks!!! Mintak izin n halal kak jun resepinyer! Maceehhhhh! :D Boleh pergi rumah NENEK HANA jugak ya, g umah KAK RIMA pong boleh! eh eh, nak g umah KAK YATIE pun ok jugak :D

SICILIAN ORANGE CAKE

Ingredients

  • 250 g lightly salted butter, at room temperature, plus extra for greasing
  • 250 g caster sugar>> i used 200g caster sugar but make sure orange juice yg digunakan manis :D
  • 4 medium eggs
  • 1 1/2 tsp finely grated orange zest
  • 250 g self raising flour
  • 85 ml freshly squeezed orange juice
  • For the icing:
  • 125 g icing sugar
  • 5 tsp freshly squeezed orange juice

_DSC0281

Method:

  1. Preheat the oven to 170C. Grease and line a 22-cm clip-sided round cake with non-stick baking paper.
  2. Using an electric whisk, cream the butter and sugar together for 4-5 minutes until very pale. Beat in the eggs, one at a time, beating very well between each one, if necessary adding a spoonful of flour with the last egg to prevent the mixture from curdling. Beat in the orange zest. Add the flour all at once and mix in well, then slowly mix in the orange juice.
  3. Spoon the mixture into the prepared tin and bake on the middle shelf of the oven for 45-50 minutes or until a skewer, inserted into the centre of the cake, comes out clean. If it starts to brown too quickly, cover loosely with a sheet of lightly buttered foil.
  4. Leave the cake, in its tin, to cool on a wire rack, then carefully remove the sides and base of the tin and peel off the paper. Put it onto a serving plate.
    For the icing, sift the icing sugar into a bowl and stir in the orange juice until you have a spreadable consistency. Spread it over the top of the cake, letting it drip down the sides, and leave to set. Serve cut into slices, and store any leftovers in an airtight container.


_DSC0273

9 ulasan:

Jun berkata...

hahaha...ika x thn godaan..akak kan, dh 3 kali wat kek ni..sedap kan?

anymz berkata...

salam ika,dah sehat? akak belum buat lagi kek ni..dah lama tul dok dlm draft tu..
sape lah pulak buat lepas ni..
belum ada mood lagi lah ika..
hari tu dah ada orange,cik abg dah kebas pulak.manis katanya..
ada lagi? akak ambik kat ika je lah ya..hehe

Mas berkata...

salam ika, batuk pulak yer...banyak2kan minum air suam tau...moga ika cepat2 sihat,
k.mas pun dah buat kek oren tu, sedap kan...k.mas pun suka...nak 2 potong la, boleh yer...

PearlnScarf berkata...

sedap berkaler2 warna nya...ika minum madu dengan air limau nipis... try tgk insyallah ok nanti tue..

zarin berkata...

adusss menggoda menggoda betullah ini cake..baru jap tengok kat rima's..uish jauh no kek ni berlari ye!

K.Nor berkata...

cantik kaler dia ika.. menyerlah..

hana berkata...

rima dah wat single mingle.. kiut2 aku nengok! k.jun plak dah 3 kali.. nampak gaya aku pong nek kene jangkit mangkit wat lagik! mmg sedap kek nih! moist gler!

Jiya berkata...

kak nor... kek dah cantik. tambah lagik guna senapang baru.. dah macam pro.. kalah kita. kikiki

Shaz berkata...

warna oren kek ni begitu memukau pandangan mataku. Kebetulan ada banyak oren dalam peti sejuk. Terus amik tindakan. perghh...hari ni saja, 2 resepi dari blog u yang i cuba. tak sia-sia..kenyang perut, senang hati..lalala... anyway, tima kasih banyak ye kongsi resepi best2 kat blog u. Insyallah will come back selalu. I suka sume gambar-gambar u..