Jumaat, 29 Oktober 2010

Mee Racun

_DSC0658
MEE RACUN

Salam kembali sume!!!

Jeng jeng jeng jeng!!!!! wakakakaka... tuan umah ilang akal sbnrnyer skrg niii maklomlah esok dah bz dan bz dan bz gonna misssssss u alllllll!!!! cewahhhh! sapalah yg nak rindu2 kat kita yg kdg terbalik kdg tegak ni ye tak? hihihi.... Minggu depan n sunday ada sport day kat school abg jdnyer minggu depan hari untuk peningkan kepala nak buat bekal apa tuk hari ahad depan ni ya BUKAN ahad ni :D ahad ni nak kena tgk perlawanan bolasepak ank bujang sorang tu lerrrrr, pemain terbaik taww! wakakakaka... nak gelak guling2 bila dia dpt pialaaaaa besorrr n tingggii bersama gold medal :D da da, balik citer menu kat atas ni ya :D

MEE RACUN by CHE`IZA yg dah mulakan mengASAPkan dapurnyerrrrr.. sedapppp!!! nak kata rasa mcm mee bandung jauh sekali tapi dia ada iras2 TAPI bukan haih! g buat sendirik baru tau! wakakakaka.... jap g nak kena turun bwh tak leh lama2 :D Resepi mintak izin n halal ya che`iza, macehhhhhh!!! lapppp uuuu!!!! Happy weekend sumeee!!!! :-)

MEE RACUN

Bahan-bahan
  • 600 g mee kuning>>yg ni guna mee cintan segera sbb mee kuning tak de! :D
  • 1/2 kg tulang kambing>>yg ni pulak guna tulang moooooooo moooooo
  • 1/2 inci hali ditumbuk
  • beberapa ekor udang, boleh tambah ayam ker sotong ker
  • 3-4 biji bawang merah dikisar
  • 2-3 ulas bawang putih dikisar
  • 4 sb lada boh
  • 5 sb sos tomato
  • 4 sb sos cili
  • 1 sb gula
  • 1 kiub ayam>>Gantikan kiub lembu :D
  • 2 kelopak kobis ( nak letak sawi pun boleh)
  • sebiji tomato (dipotong baji)
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk lada sulah


_DSC0661
Memang betul betul BERACUN!!! jemput makan!! kuah byk lagi tuuuu lmbt mmg abess! :D


Cara-cara
  1. Rebus tulang kambing dengan halia hingga empuk.
  2. Dalam kuali, tumis bahan kisar hingga kekuningan n naik bau.
  3. Masukkan lada boh, tumis hingga garing.
  4. Masukkan air rebusan tulang kambing, masukkan sos tomato n sos cili biar mendidih
  5. Masukkan udang, tulang kambing, gula, garam secukup rasa, kiub ayam n serbuk lada sulah. Masak hingga kuah agak pekat masukkan kobis n tomato.
  6. Masukkan mee.. Tapi den celur jer mee... Kuah tuang kemudian...
  7. Boleh letak telur kalu suker.... Den tak letak... dah byk dah kalori.... heheheh...
  8. Sedia di hidang... Taburkan daun bawang n bawang goreng..

16 ulasan:

Cikmin berkata...

ya'ALLAH...nak pengsan kejap baca nama resepi ni...ishhh...kalau nak bunuh diri boleh la makan mee racun ni eh... :P

Ayu berkata...

ika, nak kena try juga ni..kalau bukan macam mee bandung, macam mee apa ya..mee racunlah kan..hahaha..
kena pakai tulang , kalau pakai daging pun boleh kan?..

K.Nor berkata...

huhhh dia dulu buat ya.. akak tak g smelih lg moo moo tu (mbek2 tak main la.. hihi)

Mas berkata...

walaupun namanya memang seram, tapi k.mas nak guna....dah bawa mangkukk ni..

anymz berkata...

oo dia buat dulu ya..
akak nak bg meow2 akak makan dulu.dah sah.sah..meow2 tu okay,baru akak makan plak....wakakaka...
ganas tul nama mee ni kan??..kan..??
tak kira bg akak semangkuk.besarrrr punya..:D

cikmanggis berkata...

ya Allah selamatkan diri ku dari mee beracun ni hikhik...sah kalau makan 3 pinggan mee dgn tulang en kam ni darah tinggi makcikmanggis Zooooommmm...hehe tapi boleh tukar dgn daging Moo kan?

Yan berkata...

Astaga..kok mee racun??? kalau sedap mmg beracun lah tu..

Ayu Safieza berkata...

fuyooooo...adinda....jangan meracun kekanda yer...kekanda ni pun dah cukup beracun hotak dgn buku2 ni...hik3.....nampak sedaplah ika......nak kene simpa recipe ni tau....buh dlm list......poison noodles...ha ha ha ha......

Am (Flora Heights) berkata...

Dek ika ni telah mnjuarai segalanya, cam nor kata,akak pun cam tu gak, baru print resepi kat umah che iza tu tup2 org siam dh makan dh mmg beracun gitu..! he..he..tapi akak kalau wat pun guna tulang lembu sbb bek x makan, betul2 meracuni seleraku ini..!!!

iena_carliena berkata...

aduh..terliur la..thnks 4 the recipes..take care ija!!

Ida Ddapur berkata...

aduh waduhh....mee beracun pun ada kaa,kalau dah beracun sape erk berani mkn hi..hi, haaa k'ida tak kira beracun ke apa ke..nak jugakkk!

nba-Nur berkata...

Salam.. Ika, memang nama mee ni mee racun ke. First time Kak Nur dengar nama mee ni.. Tapi nampak sungguh menyelerakan.. yum yum.. Nak sepiring.. hehehe

Mat Gebu berkata...

waaaa..femes nih kat batu pahat, mee racun..

HaSue berkata...

salam ijahh...miss uuu..rindu kat org tunggang terbalik yg kdg2 paler duk bwh lutut duk atas nih..haha..ampunn..
lama akak x tembus sini tau..menu2 ttp menggugat jiwa raga akak..racun pun racun lahh..bagi akak rasa sebelanga bleh?hihi

Serena berkata...

Hi Ijah,

I am a Malaysian staying in Bangkok, maybe we could meet up one day. I am staying near chidlom
send me a mail if interested:
serena_wu04@yahoo.com

sitiezahim berkata...

wah wah mmg terliur nih ika ooooiii...kompom esok saya ke basken beli tulang lembu hahaha...