Jumaat, 8 Oktober 2010

Puding Laici

DSC_0100
PUDING LAICI

Salam kembali!! :-)

N3 last tuk hari ni sbb jap g nak g tadika akak ada sesi temubual dgn cikgu kelas kakak, apa dlm bahse melayunyer eak? alaaaaa... mcm nak ambik kad penyata tuuu nanti citer pasal ank2 kat umah yg cikgu pulak citer kelakuan dia kat sekolah, lebih kurang gitulah, rasanyer tak de kot kalau kat sekolah mesia cuma masa ambik kad penyata jer kot! ehehehe... Minggu depan kena g meeting pulak kena menghadirkan diri sbb kakak dah semester terakhir kat tadika pastu dah sibuk main submit itu ini dekat japanese school pulak, itu kerja ninja bukan kerja kita sementara ni meeting mmg melibatkan ibu2an ajerr ada jugak bapak2 yg dtg, yg ni kes maknyer org thai tp tak leh berkomunikasi dgn cikgu, kita ni buat derk jerr fasih ke tak kalau kata kena dtg kena lah dtg jugak dlm bebal tu wakakakaka... Kak Ayu cayang dr singapore tanyer opsss.. mak ayu ya? hihihi.... kita berkomunikasi dgn ninja tu japanese n english lah, mcm rojak sikit tp rojak kita ni sedap sikit wakakakaka...TAPI kalau dekat luar nak ngumpat baik2 ckp melayu ahahaha... melayu yg ninja tu phm lah kan :D dgn kids mmg ckp jepun kdg tu si ank pulak yg menyoal kita gini, 'mama tahu ke ini apa itu apa?' haish! yer yer!! ckplah mama dgr niii, wakakaka.... yg si ank pun xplain :D gitu lerrr keadaan kat umah, ajar bahasa melayu dia org ckp jugak n fhm bahasa melayu kalau kena MARAH wakakakaka.. sbb mak dia tak pandai nak marah dlm bahse jepun hihihi...

Balik resepi kat atas tuuu ya, nmpk umah KAK UMMI kuantan pastu kat umah KAK NOR TRG pulak buat! haish! tak leh jadi dekat2 ptg jugak kita projek :D maklomlah yg tak de telur2 ni lajuuu jerrrrr kalau nak buat :D Resepi asal dr KAK HANIELIZA n sukatan kita ikut sukatan kak nor yg telah ditukar ke cawan metrik, macehhhhhh kanda2 ku sekalian! mintak izin n halal resepinyer, cnp dr umah KAK NOR TRG cayang bucuk :D

PUDING LAICI

Bahan>>yg ni sukatan dr kak hanieliza

  • 10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]Bulleted List
  • 6 gelas air
  • 11/2 cawan gula
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin laici dlam tin... [mesin sikit]]
  • 1 tin laici [untuk hiasan]

Cara:

1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.

NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk mmemakannya.....


DSC_0117
Tuang susu cair+air laici yummmmyyy! :D


Bahan

  • 1 paket agar2 serbuk (10gm)
  • 5 cawan air ~ cawan metrik
  • 8 sudu besar gula ~ lebih kurang 3/4 cawan metrik
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin laici ~ dimesin/blend dgn 1 cawan air laici dlm tin
  • 1 helai daun pandan ~ ni k.nor tambah
Cara:
1. blend laici dgn 1 cawan air laici. Blend kejap jer jgn sampai lumat/halus.
2. lebihan air laici tu K.Nor jadikan kuah masa makan puding tu (sejukkan dulu utk dptkan rasa yg lebih nyaman masa makan hehe)
Align Center

11 ulasan:

kak ina kl berkata...

sana sinun buat puding laici..

wah ika bestnya dapat kamera berat aka mahal tu...akak tunggu sampai buah tak gugur tak dapat-dapat

fuzidss berkata...

selembut salju

Deliah's Deli berkata...

salam ika...ermmmmm sedap tuh puding laici...mmg suker sbb sejuk jer rasa kat kerongkongan..:p~...*rajen tul wat bentou...sure hubby ika mkn syg :))))

eliyaezlinalias berkata...

adeh!adeh! nk pengsan jap tengok laici tue..tign nyer...

Mas berkata...

ikaa...baru semalam k.mas beli laici tin kt carefour tuk buat puding ni, tergoda tengok kat dapur k.ummi...ika awal dah buat....tergoda lagi ni...esok lusa kena buat juga...terliur tengok puding ika...sedapnya..

Ayu berkata...

asone!!..hehe alkisah baru akak tau..
tapi fun juga ya akak tengah bayangkan kalau kat luar ika bertudung tapi cakap jepun .. mesti orang terpinga2 tengok .. then the kids, bercomuincate w mama dia mesti cute gitu dengar..

thanks ika for the penerangan..:-)

3 hungry tummies berkata...

Pasti akan cuba pada musim panas :)

K.Nor berkata...

camna sedap tak? hehe akak tau ika mesti buat sbb tak ada bau ayam :)

Nur Ede berkata...

Salam Ikaa...

Suke sambil tersengeh akak depan lappy baca kisah ika ngan ninja n anak2 tu... agak nyer klu ika marah dlm bahasa jepun mcm mana erkk..

Ika akak nak tanya nie... ika skarang kat Thai ke kat jepun akak confius betoi... hihihi

Yani berkata...

ramainya dok tyg puding laici ni.. tergoda sungguh.. tapikan.. tapikan.. adeih akak dah mula konpius nak beli laici yg mana satu. Dah x ingat yg mn satu org kata x halal.. yg ingat label kaler kuning.. kalo tengok kat kedai semua laici dlm tin tu labelnya keler kuning.. garu2 paler jap nih...

cikmin berkata...

tgh bayangkan suasana komunikasi ika dan anak2... :)