Khamis, 14 Oktober 2010

Kole kole kacang II

_DSC0313
KOLE KOLE KACANG

Salam sume! :D

Hari ni tak berapa sedaplah pulak bdnyerr, mcm2 lah kalau dah mula tak sihat.. Jom layan kuih ni buat bf atau num petang, buat malam tadi jdnyer pagi ni dah boleh makan..

Resepi ambik kat umah KAK AYU SG, n sukatan gula pun ikut sukatan kak ayu, just nice dia punyer manis, sedap! Mcm biasa mintak izin n halal kak ayu resepinyer! maceehhhhhh!!! Tapi kan kan guna tepung kacang ijau yg baru ni kan kaler dia lain sikit mcm dulu2 kita beli dia tak pekat sgt tu pasal kaler dia pun tak cung, tak pelah janji rasa dia sedap :D gtg!!

KOLE KOLE KACANG

Ingredients A:-
3 cups thick coconut milk(santan kara)
1 pandan leaf
1/2 tsp salt

Ingredients B:-
300g green beans flour
4 cups water
1 tsp brown colouring(optional)I didnt use

Ingredients C:-
420-450g palm sugar(I used 260g only)>>Sama mcm kak ayu
1/2 cup water

Ingredients D:-
11/2 cup coconut milk
a pinch of salt



_DSC0310

Method:-

  • Mix B and let it for 2 hours or overnight.(I didnt do this, I just mixed on the spot and proceed).
  • Cook C till dissolve, let cool, strained and put aside.
  • Cook D till form 'tahi minyak' and put aside.
  • Mix A, B and C and stir well. Cook on a medium heat and keep on stirring continuously for 15-20 minutes or till it looks a bit 'oily'. When cooked, add the mixture into the tray which has been greased with oil. Flatten it and sprinkle the 'tahi minyak' on it. Let the kuih to cool then cut.
Sources:- From Resipi.net

9 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Dik Ika.....Akak pulak jangkit demam dengan Ika.....Ika dah sihat ke??? Nak sepotong kue tu....tak pernah buat sebab.....Akak sorang jer yang makan ....demam selsema...sakit semua badan .....!!!

anymz berkata...

salam ika,...aisshh...ni pebret akak ni..semua yg berkenaan dgn kacang hijau,mmg menjadi kesukaan hatiku tapi malangnya dlm rumah ni akak sorang je yg suka..maklum ,rumah ramai anak lelaki,diorang lebih suka makan yg pedas2..huhu..ni tak malu nih,bak mai dua potong..:D

CT berkata...

sedap tu...nk mencubalah nnt...itu pun kalau rajin...heheh

Ida Ddapur berkata...

ika..k'ida singgah jap nak mkn kole kacang ni..lama tak mkn...tak pernah buat lg ni...mana nak dpt tepung kcg hijau sini ye...aduhhh

izahdaut berkata...

ikaaaaaaaaa... tensen tengok kuih cantik cam ni...bagi 2 potong boleh..yang coklat2 gerutu2 tu apa?jakun!!

aeinio berkata...

cantiknya kuih dierr.. saya suka gilerr kuih ni...

Rima berkata...

Knock knock

Ijaaa .. kita datang ni.. dah siapkan coffee and kuih?? single shot pls for me and baby chino for Sonia hahaha

Take care ok cos wkend is coming.. time to go out and and hv some fun :o)

leen hussain berkata...

ikaaaa.....cantik jek kole kacang ko ni...tak tergamak nak makan..ngeeeeh

Ayu berkata...

salam ika,
so inilah hajatnya semalam ya?..hehe
akak pun dah lama tak buat kuih lah..nanti nak buat juga kuih apa ya..