Rabu, 27 Oktober 2010

Congo Bars


_DSC0002
CONGO BARS

Salam kembaliiiii!!!!

Congo bars kat atas ni mmg sesuwai untuk org2 yg baru turun dr laut mcm kita ni wakakakakaka..... itam n legam tp versi congo kat atas ni ada kacuk sikit ahahahaha.... Ok lah, fresh from oven loorrr, yok yok ngunyah2 depan tv sbb jap g tuan umah nak tidooooooooo, penattttttt :D

Thanks to KAK RIMA for sharing this recipe dimana i cannot stop frm munching! aiyooooooo.... dah lah perut dah sendat dgn segala seafooods ni pulak ditambah dgn congo bars yg enak lg berkrimm ni pheewwww... jap g mmg harus kena buang itu scale yg ada dlm bathroom wakakakaka.... Rasanyer IZAH si hantu muffins itu dah buat dgn versinyer :D n i heard n jeling2 dr komen kat n3 jugak MAK AYU SG pun dah buat jugak n sapa lg yg dah buat??? bgtau3!!!! mmg sedappppp! i loiiikeeeeee! mcm biasa amount gula kena kurangkan sbb dah ada cekelat chunks dlmnyer, n thanks again to kak rima sbb bg merasa VARLHONA cekelat, mmg lain rasa cekelat yg mahal ni, kat sini fyi, mmg takkan jumpa tp tak tahulah kalau ada cuma kita ni jer yg menggong sbb tak jumpa ahahahaha....

Mcm biasa KAK RIMA, mintak izin n halal resepinyerrrr!!! tenkiuuuuuuuu kak rimaa!!! :D Nak versi bahasa melayu leh g kat umah cik IZAH hantu muffin, psst izah! bila nak sedor nu>??? wakakakaka....

CONGO BARS

Ingredients,

2 3/4 cup all purpose flour
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened
1 lb. light brown sugar (Oh my and thank you!)>> I used 270g
3 eggs
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips>>i used varlhona chocolate thanks to kak rima ;-)
1 cup chopped pecans (optional)>> i used walnut


_DSC0003
i tell uuuu, mmg yummy!!! :D go n bake lah! wakakakaka...

By mixer:

Sift flour, baking powder and salt in a large bowl. Set aside.
Combine butter and sugar using a mixer until blended.
Add eggs, one at a time to sugar mixture, mixing on low in between each addition.
Add vanilla and mix.
Add flour and mix until combined.
Stir in chips and then pecans.

By hand:

Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.

Coat a 13 X 9 pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish.
Bake at 170 degree for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake.

15 ulasan:

Ida Ddapur berkata...

slm ika....congo dah dtg sini dah pulak....cam cookies la tu ye..wat nguyah2 mesti sedapp time sejuk2 ni..sik lapor jer la k'ida kat sini

Mas berkata...

wahh, ika plak dah berjangkit ni...jeless kita, bila lak k.mas nak buat yer...rasa ika punya dulu laa...

sue berkata...

Oipp!!!..ika..jgn tido dulu..Pack skit tuk akak dulu..hehehhee...

hana berkata...

eeee bertambah menyamFah dengan ke`varlhona`an ko tuhhhhh! tdo dulu lah!! huH!

Chik Mimi berkata...

ijah dah balik ye terus masuk dapo beh tahan.psst mana janji mu itew wahai dik ijah?

Ayu Safieza berkata...

alamak....dah masuk musim puding laici, cucur nasi and congo bars ni...pandai adik kak ayu....huk3.....nak wat x sempat, nak mintak bey?????

K.Nor berkata...

simpan tuk akak 3 ketul ya :)

kakchik berkata...

salam ika. dah la kakchik tengah lapar ni sebab belum makan tgh. tengok congo bars lagilah laparnya.

anymz berkata...

lorrr..kejapnya dah sampai sini..takleh jadi nih..grrrrr..geram je tengok tuh..:D
buat masa ni mintak kat ika je lah dulu ya

zarin berkata...

ikaaaa...akak pun dah buat..sedap betul kan sampai tk sempat nak amik gambar pun hahaha..terukkan makan tak hingat!

Treat and Trick berkata...

Salam Ika, sedapnya bar tu, ada coklat dan kacang, pasti dah habis kan..

Yan berkata...

Nak sikit ika. Laaa kenapa lah panggil congo ye.. sian..mentang2 ceklat color dia..

Ayu berkata...

salam ika,
alahai akak belum sempat masuk entry lagi lah ika, ..sibuk terpekik terpekau dengan budak2..asik ketam gigi aje tengokkan kerenah dia orang belajar!!..yang mana kena kejar dgn rotan satu rumah yang mana suruh buat homework nak tidurlah nak makan lah..eeiishhhhhhhhhhhh..

Rima berkata...

Tak pe.. nanti bulan dec when u balik kampung boleh lah u singgah sg.. kita lelong satu lorry of valrhona chocolates hehhe

Shaz berkata...

Masyaallah..sedapppp. saya baru lepas bakar kuih ni..dan sedang menikmati hasilnyer. yummyyy..yummy. tq for the recipe.