Khamis, 28 Oktober 2010

Kuih Bakar Pandan

_DSC0634
KUIH BAKAR PANDAN

Salam kembaliii"!!

Arrrghhhhhh....! sya sgt benci dgn kuih bakar niiii sbb mkn mmg sah2 tak leh stop! makan masih angat2 giteewwww... n kerak2 masih ranguppp giteewwww.. nikmat betul hihihi.... Oklah, ni last n3 hari ni sebab apa????? sendiri mau ingat jgn malam karang kena tutup sume lobang sbb ada org yg sah2 akn ber speaker besar wakakakaka.... hai! wakarimashitaaaaa!! kore kara hajimaruuuuuuuu :D

Resepi dr umah KAK AYU SG, maceh mak ayuuu! sedapppppp bangettt ni! lemak berkrim disukai ramai, sapa yg nak angkat kain dulu wakakakaka.... opssss... tak leh lama2 ada KERJAAAAA :D.. Mintak halal n ijin resepinyer mak ayuuuu macehhhhhhh!!!! Jumpa lg minggu depannnnnn!!!! tuan umah nak tutup kedaiiii sbb esok bz ada budak2 dtg! :D hv a great weekend ahead everyone!!!! klu ada masa leh update sok sok ni kita update lah ya :D jgn dtunggu di depan cafe yg tutup nanti kena tangkap! ahahahaha...

KUIH BAKAR PANDAN
Source>>KAK JOAYEE MyR

Ingredients:-

  • 1 cup of sugar
  • 1 cup of pandan juice(or water + pandan essence)
  • 2 cups of plain flour
  • 21/4 cups of coconut milk(450ml)
  • 2 tbsp butter
  • 3 eggs
  • 1/2 tsp salt
  • green colour
  • sesame seeds

_DSC0636
BIJAN yg bykkkkkkkk.. KERAK yg kerassss ahahaha... jemput makan! air buat sendirik!

Method:-
1. Put all the ingredients in blender and blend.
2. Add 2 tbsp of cooking oil in 10" loyang
3.Preheat oven and put the loyang in oven. When the oil dah panas, put in the mixture and sprinkle sesame seeds on top. Bake@ 175 degress till brown or crispy.( I baked for 90 mins to get that top and sides brownish-burnt taste.

_DSC0641

9 ulasan:

HALAMANKU berkata...

wah Ika... nampak sedap n wangi bau pandan tu.. tgk kaler Ijo tu..sepotong ...

Ida Ddapur berkata...

ika..k'ida suka la kuih ni sbb bakar dlm acuan cam gini....kita tak der acuan tu...tembaga ke ika

anymz berkata...

isshhh,nyampah tgk nih..akak baru balik,bukak2 tgk kueh nih..memang sah2 nak kena ika ni tau..akak lari dulu lah..tak tahan nengok dah ni..:D

Mas berkata...

ika,nak 4 ketoi kuah bakar tu...cantik jer ika bakar yerr...jeless ni..he..he..

K.Nor berkata...

ijou nyer :)

Mimiey.. (^-^) berkata...

ni penggemar kuih bakar dh datang ni,nk mintak kuih bakar srgh loyang,bleh??hehehheh....

Bee berkata...

ikaaa...nak kuih bako 2 potong. cheq malas nak buat sbb budak2 tak makan.rasanya kalo boh cili depa makan kot no!!!hehee :)

Ayu berkata...

eh halal!..halal!..silakan ika ambik..recipe pun bukan akak yg punya..hehe aah eh, akak pun dah lama tak membakar..

Uncle Lee berkata...

Hello Ijayuji, was at Anymz's place noticed your callsign I busybody over.
I have never eaten this cake. But it sure looks delicious.
I think 4 pieces with iced coffee will do me fine. Ada lagi? Ha ha.

You mind I copy your this pic...the bottom one, suda potong....bila saya naik angin and buat a blog cherita about cakes will display your this cake. With credit to you of course.

No need sign lawyer surat ke Royalty?
Okay, outang you teh tarek lambong tinggi, boleh?
Have a nice day and keep a song in your heart, Lee.
ps, love your song selections.