Khamis, 7 Oktober 2010

Shumai/ Siew Mai @ Bentou

DSC_0076
SHUMAI/SIEW MAI @ BENTOU

Salam pagi sume :D,

Hari ni bgn lebih awal dr sebelumnyer sbb kena buatkan bentou si ninja tu sbb geng dia lg sorang g jepun jdnyer dia segan nak makan sorang2 kat cafe kenalah buatkn bekal tak sempat nak snap gmbr sbb dia pergi kerja awal dah lah makcik penat huhu. Biasanyer mmg mcm tu bila dia kena makan sorang mmg harus bwkkan dia bentou TAPI yg kat atas ni bukan bekal dia ni bekal ank bujang kita yg sorang tu, hari ni kena buat lauk asing sbb menu kakak kat tadika nasi goreng, kalau namanyer nasi goreng mmg si abg tak makan sbb sejuk! dia layan nasi goreng panas jerr huh!

Untuk shumai ni akan diupdate lg resepinyer, penat betullah, ngantuk pun ya jugak :D kalau ada jual shumai kat luar tu nak jer g ambik, ada jual tp bila cek2 bhnnyer walau dia guna udang sahaja tp ttp ada letak pork lard, terpaksalah buat sendirik dalam suka dan duka hihihi... sedap makan shumai ni, pastu skin dia pun buat sendirik tgk cara2 kat bwh tu, pagi2 buta ambik gmbr gulap gulita wakakakaka... Untuk kunjungan akn di balas nanti bila free insyaAllah! measeh dtg singgah!


DSC_0077
Grilled Salmon, Rice with nori+gomashio,Tamago yaki(resepi leh carik kat SINI) dgn Ebi/udang Shumai.


DSC_0081DSC_0084
DSC_0085DSC_0083
Abaikan tgn bulat tu ya kahkahkah....


DSC_0097DSC_0093
Jengjengjeng!!!! ni lah katil yg semalam tu sampai, tuan umah ni baik hati betul sbb yer lakan kalau ank org pedulik apa nak katil jenis apa pun tp tuan umah ni siap pikir nak kaler apa itu ini, kita org tak kisah janji ada tilam dah cukup! kaler putih mmg teruk nk jaga walau cantek.. dpt bezakanlah yg mana satu katil bujang dgn perawan ya wakakakaka... katil leh tarik bwh, jimat space :D i likeeee!

11 ulasan:

Mas berkata...

rajinya ika memasak...sedap2 lak tu...cantik2 lak tu tersusun...memang rajinn..

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Dik Ika.....wah dah siap berbekal dah tu ....comel betul bekalan tu....mesti sedap kan? Wah katil anak2 pun dah berkemas....Anak2 Akak tinggal Reena aje masih guna katil bujang....sekejap jer dah besar budak2 tu!

K.Nor berkata...

rajinnyer adik sorang nih..
pg2 buta dah duk bersilat kat dapur ya.. cantik katil2 tu, simple jer

PearlnScarf berkata...

gigih nya ika.. salute lah... ibu yg paling best

lemongrass berkata...

Alalalala....cantiknya betou2 itu. Kalau I dapat bentou yg mcm ni, mau senyum sepanjang hari :-).
I nya bentou utk the girls, campak aje semua dlm bekas, takde nak susun2, hehehehe...

Yan berkata...

Salam Ika,

makanan nya pun kena ikut negara awak duduk ye Ika.. Lagipun makanan diarang ni mcm sihat je kan..

Ida Ddapur berkata...

slm ika...wahh mmg cantik dan menarik..

Adlina Husaini berkata...

salam arah, ina suka betul baca entry pasal bentou sebab tingin nak buat utk anak bila dah besar nanti

just nak tanya,kalau jenis berkuah macam mana nak sort dalam bekas bentou tu??

3 hungry tummies berkata...

aroy maak maak! Ija keang jin jin na! :)

hana berkata...

ayooooo...itu skin mana mau carik??! huwaaaa.. mencik haku!

sue berkata...

Rajinnye lah ika ni..kalau akak tuh..main buh jer semua..tak dak seni2 mcm tu...Nak wat cam na kan..org2 jopun mmg suka buat bentou yg cantik2..berseni tu