Rabu, 1 April 2009

Tamago yaki kikiki....... :P


Salam dptg rabu yg panas dan terang ;-),
Apa yg boleh dgambarkan perasaan penulis sekarang nih berdasarkan gmbr kat atas ituuuu???? muaahahahaha.... MALASSSS dan tak de selera sbnryer.. huhuhu... buat tamago yaki ngan goreng popia ajerrr..popia tu guna inti epok2, sedappp!!! kalau dulu2 masa kat umah mak mesti beli popia inti epok2 nihhh tp kecikk yg amat!! kalau buat sendiri, puas hatiii nak taruk byk mana intinyerrr pun tak kisah sbb sendiri yg makan kan ehehe.... kalau tamago yaki tu pulakkk nak buatnyer tak ssh tang nak menggolek golek kan ajerrr yg menyakitkan jiwa!!... apa pun selamat menjamu selera dgn menu org malas dptg rabu :P...
Oleh kerana ada yg nak tahu buat tamago yaki aka japanese omelet nihh, nih kita bg resepinyer ya, kita ikut kat dlm buku masakan jepun tp dah edit sbb dia org ada guna alkohol, tak guna tak mati punggg ehehehe.. :P
BAHAN
  • 4 biji telur apa2 saiz pun ok (ni utk ninja tu sorang ajer tau :P)
  • 1 tsp syoyu(japanese syoyu) kalau guna yg mesia punyer tak pernah buat xpriment lagi ya jdnyer tak tahu apa rasa :D
  • 4 tbs Dashi..leh cari kat bhgn japanese food kat jusco kalau nak buat sendirik pun ok, kombu seaweed+bonito flake rebus bersama..
  • 1 1/2 tbs gula
  • Nori seaweed optional tu pasal tamago yaki tu ada bintik2 ehehe... setiap layer kena letak sedap!!!
CARA..
tapi rasanyer leh pakai pan yg bulat tu tp lain sikit lah rupa tamago yaki tu nanti eheh... tapi kita gulung tamago yaki tu kat bambo mat yg biasa dia org buat makizushi tuu lepas ajerr proses gulung2 tu habis nak kasi dia cantik sbb tu ada garis2 kat tamago yaki kita tuh..ikut selera masing2 lah ya :P

1 ulasan:

umi_e berkata...

ija...tamago yaki ini mengingatkan kak e pada kawan kak e (orang Thai) sebab dia pernah minta kak e buatkan tamago yaki dan kak e gi umah dia untuk masak... maklumlah masa tu baru 1st time try masakan Jepun so terkial2 nak menggulung guna bamboo mat tu (ikut buku resepi dia) tapi dah siap tak boleh makan sebab kak e terletak banyak garam hehehehehehe