Khamis, 2 April 2009

Layan mata :P




Salam dtgh hari khamis yg berangin dan sedikit panas :-),
Hari nih angkut budak2 tu bawak g thursday markett..huh!! pnyerlah ramai umat manusia!! serik dah, malas nak bawak sekali budak2 nih, yerla kan 2 org berjalan yg lagi sorang gendong guna carrier mcm nak rebeh bahu :D, tapi seronok cuma nak layan budak2 ni lahh yg sakit jiwa sikit, kejap kata penat kejap kang itu kejap kang ini..fenin fenin... biasanyer mmg nak beli buah kalau g thursday market nihh tp terlajak beli yg dalam2 pulak tuuuu, murahhhhhhhhh sgtttttt original laks tuu kalau beli kat shoping cmplx dekat separuh jugaklah harga tuuu ehehe... kat sini mmg murah jenama WACOAL, jdnyer mmg tak heran lah mana2 yg angkut menda ni byk2 bawak balik mesia muahahaha.... :P pas tu dah penat2 mcm nih mulalah malasss...alasan nih :P pdhal hari2 malas ehehehe..... kita mkn ika furai dlm bahse melayunyer sotong goreng style org jepun dia punyer dip tu guna tar tar sauce made in my hand muahahaha..... sedap!!! bersaladkan kobis+carrot+timun ngan tomato ceri.. yummyyy!!! owwhh lupa lakss... tgk tv jepun, dia org kata kalau nak diet berkesan sblm makan tu kena makan kobis mentah..waaaa.....kita kalau kobis bulat2 tu mmg tak leh telan tp kalau dhiris nipis2 mcm kat atas tu mmg lajuu... katanyer berkesan, nmpknyer nak cuba juga lahhh... :D tp sini kobiss mahal lerrr... mahal tu tak lah mahal sgt ok lagilahhh kena jimat cermat lah kalau nak mkn eheh...sekian, maklumat utk hari nih.. silalah mkn jgn malu2 ya nanti ada yg kata kita tak jemput makan pulak :P... tq
Ni resepinyer kak mimi, senang baituuu.. :P
BAHAN2
  • Sotong sukahati nak sotong yg mana tp lebih sedap yg besorrr sekali ya :P
  • Telur
  • Breadcrumbs
  • tepung
  • serbuk lada sulah
  • Serbuk lada tambahan
  • Garam
CARA2
Sotong buang segala mcm khazanah ngan kulit bersih2 selaput yg melekat kat bdn dia tu pun tak nak..ehehe... pas tu basuh besrsih potong suka hati kalau nak senang potong mcm dlm gmbr tuu, toskan air, lap ngan kitchen towel tuu kalau boleh sampai kering sbb tak nak dia main pop2 masa menggorng nanti :D.. bila dah kering powderkan dgn pepper grm sikit ajerr pas tu salut lah dia ngan tepung (kena salut keseluruhan sotong sbb tak nak nanti ada yg tak tersalut bdn sotong tuu, penting tuu kalau suka muka kena minyak panas leh ajerr nak buat mcm tu ehehe :P) Telur(dpukul dulu betul2 serata kuning ngan putihnyer) Salut keseluruhan sotong yg dah d gaul ngan tepung..>>breadcrums..proses terakhir salut ngan breadcrumbs.. kalau boleh guna chopstick tgn tak kotor atau pun asyik kena nak basuh tgn ajerr ehehe...
STEP MENYALUT SOTONG:
TEPUNG>>TELUR>>BREADCRUMBS

1 ulasan:

Aymy with love berkata...

ika, buah kundang tu nampak menggoda betull.. segar bugar jerr... masam tak? cedapnyerr...