Khamis, 14 Oktober 2010

Som Tam

_DSC0297
SOMTAM

Salam kembali sume!! :D

KEpanasan td ni sbb letrik tak de, cuaca mendung kat luar sana tu tp bygkanlah tak de angin sib baik bukan ala2 bbq lagi :D Oklah jap g nak masak, letrik tak de pun kita duk baring2 jerrr pdhal bukan letrik pun dapurnyer :D sajer mencarik alasan untuk berehat hihihi..

Ni lunch SEMALAM, diulangi SEMALAM, hari ni nak buat sup sbb kita suke sup :D.. Mcm biasa resepi yg dah biasa kita gunakan resepi sendirian berhad cuma style kita ikut dr umah 3 hungry tummies makan dgn grilled prawn, waduhhhhhhhhh tgk plate kat atas tu kita makan sorang2 kekenyangan sampai sakit perut sbb pedas! wakakakaka..... nxt time mmg kena lawankan dgn apa2 seafood yg di gril mmg sedap! Jom makan sup! :D btw, mana yg tak de betik muda leh ganti dgn timun atau carrot atau apple pun ok :D

SOMTAM

Bahan2>>

  • 1 gengam penuh betik muda yg dsagat>> kita guna manual jer
  • 1 genggam udang kering yg kaler oren, direndam dan toskan
  • 1 btg kacang Panjang dpatah patahkan
  • 3 ulas bwg putih size kecik
  • 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yg dsangan
  • Hirisan Lobak merah >>ni tambahan nk cantikkan kaler som tam tu :D
  • 5 biji cili padi atau kurang atau lebih
  • 1 biji lime perah ambil jusnyer
  • Air asam jawa ikut selera
  • 4 biji ceri tomato
  • 1/2 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok
  • 2 sb kurang atau lebih Sos Ikan
  • Ajinamoto>> org thai mmg tak leh tggl ajinomoto dlm masakan dia org jdnyer kita skip yg ni..
Bahan sampingan

3 ekor udang di bakar atau lebih.

_DSC0296
rasa dia masam, masin, manis, dan PEDASSS! :D sume pakej ada hihihi..

Cara2>>

Tumbuk bhn rencah dlm lesung atau lesung somtam seperti bwg putih, udang kering, lada n masukkan bhn cecair perasakan mana yg nak dtambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna besen besar senang nak gaul2 then baru masukkan bahan2 hiris seperti kacang panjang dan juga tomato, gaul sebati dan perasakan, sedia untuk dihidang!

13 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Ika...meleleh air liur Akak....nak aiii ratah gitu mesti best!!!mana nak cari betik muda ni???

K.Nor berkata...

akak tak nk somtam tp nak udang bakar!! :)

Jiya berkata...

wahhhh.. lesung batu pon jadik model.. aku tunjuk lesung batu aku mau pengsan nko ika! kikikiki

zarin berkata...

sedapnya somtam ngan udang tuh...cer campak sikit kat sini..terliur dah ni :D

Shereen berkata...

I was in Bangkok 2 weeks ago and makan somtam sampai tak ingat dunia..bibir sampai kena ulcer...buruk makan!!Now,with this recipe,bolehlah I buat sendiri and makan dengan sopannya..tak payah gelojoh sangat..lol!

HALAMANKU berkata...

Ikaaaaaaa... mmm sukernyer.. Somtam ngan Kerabu mangga.. terliur.. lama x buat.. terliurnye...

Ayu berkata...

som tam ni memang sedap, kalau dapat mangga yg masam2 manis, lepas tu rangup2 sikit uish, kan dah tertelan sebuku air liur dah ni..adooohai!!

Mas berkata...

tengah pahit2 ni mulut sedap dapat makan somtam,,,,nakk juga sikitt...

kasihredha berkata...

wauu...my favourite.

cikmanggis berkata...

Aroy ..aroy...hehe sedapnya ika...meleleh ayaq liuq ni

Jamie berkata...

wah sedapnya somtam..my peberet ni... tp selalu kalau wat sendiri mesti fail..
Ika tunjuk gambar sagat yg digunakan boleh tak?

Ribbon Clown berkata...

lapar tgk somtam time kul 3 pagi...market tutup lg uwaaa

fuzidss berkata...

Salam dik.. kalu akak dapat ni memang pulun habis akak ni