Khamis, 28 Oktober 2010

Thai Fried Rice With Holy Basil

_DSC0624Align Center
THAI FRIED RICE WITH HOLY BASIL

Salam pagi sumee!! :D

Wah wah wah, tuan umah ni dr semalam bersenang lenang ahahahaha... hari ni mmg nak kena garang sikit bab menggosok sbb bykkkkk sgt dah tu huh! Nmpknyer hari ni kita akn free ptg2 nanti ya, nak rush menggosok naik senoneng tgk kain membukit belum di gosok nak mencarik suar kecik pun tak jumpa2 wakakakaka....

Ni menu diner semalam,kita buat ptg2 lepas nmpk umah KAK NORA secubit garam buat nasi goreng hihihi.... Tp ni versi thai letak holy basil dlm bahse melayu tak tahu daun apa :D, resepi jeling2 kat umah 3 HUNGRY TUMMIES, lamaaa dah si tummy tak update hrp2 sume ok :-). Neway tummy, mintak izin n halal recipenyer ya, tenkiuuuuu!!! jemput tgk jer lah sumenya ya :D versi siam mmg xtra pedas :D

THAI FRIED RICE WITH HOLY BASIL

recipe per serve
you'll need;

  • 1 cup of cooked rice (cold rice from the previous night is the best)
  • 1/4 of an onion, sliced
  • 2 garlic cloves, chopped
  • 2 bird chillies, chopped
  • 1/2 green chili, chopped
  • handful of sliced chillies
  • handful of holy basil
  • 4 prawns, shelled and chopped
  • a little meat of your choice
  • 2 stalks of kailan, sliced at an angle
  • dash of soy
  • dash of oyster sauce
  • dash of fish sauce
  • white pepper to taste


_DSC0625

Method:

Saute chopped garlic and chillies follow by the prawns and meat of your choice.
Push the fried mixture to aside, when the wok heats up again add a little more oil and crack an egg in. Wait for it to set a little before scrambling it.
Add the rice and fry on high heat for a few minutes, add seasonings.
Next add kailan and sliced onion, continue to fry for a minute or til kailan is cook but remains crisp.
Finally chuck in the holy basil and the sliced chillies, cook for a further 30 seconds.
Serve immediately with cut chillies in fish sauce. >>Untuk yg ni just potong cili n bwg putih masukkan dlm nampla atau sos ikan n siap!!!!


_DSC0629_DSC0631
Ada sorang BUDAK semalam ni ckp GINCU bersepah wakakakaka ceeettttttt! kita tak pakai gincu taawwww merah asli bibir :P... BUKAN gincu yerrrrr ini cop mohor lebih kurang tuk KURATA family, lebih kurang nak gantikan sign sebenarnyer ni, biasa mmg digunakan dlm urusan rasmi HARUS ada setiap family.. nak try ke gincu ni? wakakakaka...


_DSC0628
lepas makan nasi goreng kita makan PASSION FRUITS pulakkk! antu giler dgn buah ni hihihi..

7 ulasan:

Mas berkata...

tengok nasi goreng ika ni jadi lapar lak....nak sepinggan ika...he..he..

HALAMANKU berkata...

Ika.. ha ha ha selamat menggosok.. itu rutin hujung mingguku he he.. Ika.. nampak sedap nasi gorengmu.. lg x tahan buah markisamu.. harum, masam manis... nak 2 biji... sini lum musim..

K.Nor berkata...

haiiip!!!!!! :P

zarin berkata...

lapar plak akak tengok fried rice n telur mata tu...macam memanggil manggil suh akak makan ni :D

fara dean berkata...

ika..passion fruit tu kan..akak mkn masamm gilerr..ada tips tak ..tapi sedap..
nasi gorengg sedap..

Ida Ddapur berkata...

meriahnyer nasi goreng ika...ika pakai beras thai ke...nasi jepun wat apa2 nasi goreng kureng kit la ika...k'ida rindu ni ngan beras m'sia

Kak Rose berkata...

passion fruits? buah markisa.... sedap makan sejuk2... buah melayut kat tepi rumah mak.... nak balik kg la cam ni