Sabtu, 16 Oktober 2010

Cendawan Goreng Hot n Crunchy

_DSC0330
CENDAWAN GORENG HOT n CRUNCHY

Salam pagi sabtu sume :-),

Dr semalam sampai hari ni asyik hujan jerrrr ni dah musim hujan agaknyer sejukkkkkkk jerrr, paling merisaukan adalah kain2 basuhan :D Tp tak pe ada hikmah tu asyik hujan jerrr suruh DUDUK RUMAH ajerrrr hihihi...

Ni menu semalam, walaupun ada ulser kat mulut n lidah kita niiii tp kita main belasah jerr majkan, meleleh air mata wakakakaka... sedap loorr! rangup makan panas2 sib baik tak de org yg kacau masa makan ni cuma kita jerr yg makan budak2 mmg tak makan lah jenis2 cendawan gini jdnyer kita sorang yg kenyang :D mn sepital pun dah pergi tgk batuk dia pun dah ok sikit dr semalam.. Tak leh lama2 hari ni sbb ada mision penting :D Resepi asal kat umah KAK NOR hasil dr @pengubahsuaian dr resepi LOVE2COOK, thanks both of u!!! mintak izin n halal resepinyer :-) macehhhhhh!

CENDAWAN GORENG HOT n CRUNCHY

Bahan2:

  • 400 gm cendawan tiram
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1 cup/bekas yogurt plain
  • 1/2 sudu besar serbuk cili ~ lebihkan jika ingin lebih pedas>>yg gantikan serbuk kari
  • 1 sudu besar serbuk cili kasar
  • 1 1/3 cawan air
  • 1 sudu kecil garam
  • minyak utk menggoreng

_DSC0335

Cara2:

  • Siatkan cendawan ikut saiz yg dikehendaki.
  • Basuh bersih dan toskan. Lapkan dgn paper towel sekiranya ada lg lebihan air pd cendawan.
  • Bancuh kesemua bahan2 lain kecuali minyak hingga sebati.
  • Panaskan minyak dgn api yg kuat.
  • Bila minyak dah cukup panas, celupkan cendawan ke dalam batter dan goreng hingga masak/garing.
  • Angkat dan toskan.
  • Boleh lah dihidangkan dgn sos cili thai atau sos cili kegemaran masing2.
  • Selamat mencuba :)
* proses menggoreng cendawan mmg perlu menggunakan api yg kuat supaya cendawan tidak menyerap minyak dgn banyak atau lebih dikenali dgn panggilan kembang minyak :)

5 ulasan:

Mas berkata...

ika, datang nak ngendeng cendahwan tu sikit, wat makan ngan nasi lemakk...

Ida Ddapur berkata...

ika...jeng2..sedap tu dawan celup tepung...krup-krap je
Ika..tadi ika ada dtg umah k\ida erk..komen ika entah ke mana pergi...k'ida tersalah tekan kut..apa2 pun time kasih

Ayu Safieza berkata...

Hi Ika,

Kak Ayu suka tengok cendawan goreng ni, makan dgn sos thai pedas bwg oudtih mesti best kan...lama dah nak jalan2 sini, tp sibuk ar.....

cikmanggis berkata...

ika!!! sedapnya tapi mana nak cari cebdawan tengahari buta ni...minta sikit..ada lagi?

anymz berkata...

isshhh ika !ni feveret akak nih..sampai hati makan sampai habis ya..salah akak gak.dah mlm2 baru nak bertandang ke rumah ika kan?...huhuhu:(