Rabu, 6 Oktober 2010

Raspberries Buckle

DSC_0070
RASPBERRIES BUCKLE

Salam sumeee!!! :D

Hari ni katil 2 set sampai(owner punyer taw! sbb masa mula2 pindah 2 bilik kosong tanpa katil :D) dining table kecik dgn rak buku jer beli baru hihihi) , jdnyerrrrrrrr nak kena angkut itu 4 tilam single dr dlm bilik budak2 sbb nanti senang dia org nak masukkan.. jdnyerrrrrr lagi ni kann kann kann, hari ni kita sibuk mengemas katil2 dgn cadar2 yg baru di beli :D lepas tu tinggal tunggu dining table tuk kids dgn rak buku 2 set yg besar itu haish! baik2 kosong umah ni habis penuh lepas kita pindah masuk ehehehe...

Buat kek ni semalam ptg lepas maghrib, rasberry tu dah beli dr hari isnin, takut dia menopous baik kita kerjakan dulu, sana sini carik blueberry boleh tak de, yg frozen pun sama jugak! sume tak de! jdnyer kita beli rasberry yg ni dulu, padankan dgn kek ni mmg sedap sbb masam2 pastu kek tu manis mmg tak muak, untuk tekstur kek tu lembutttttt ingatkan mcm muffin gitu tp tak pulak! Resepi kat umah KAK HANA n resepi asal dr FOODNETWORK.. Mintak halal n izin resepinyer ya :D tenkiuuuuuuu!!!! Tp kan sebenarnyer untuk part yg last tu silap teknik kita g tabur dia punyer topping baru campak rasberry tu wakakakaka...sengal betul :D


RASPBERRIES BUCKLE
Source>>FOODNETWORK

Ingredients
Cake
  • 1/2 cawan butter - suhu bilik
  • 1/2 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 cawan tepung gandum - hana buh 1cwn gandum+1cwn tpg SRF>>ikut resepi asal
  • 2 1/2 teaspoons baking powder - hana buh 1sk je sbb campur tpg SRF>>ikut resepi asal
  • 1/4 sk garam
  • 1/2 cawan susu
  • 2 cawan blueberry segar>>Ganti dgn raspberry

Streusel Topping

  • 1/3 cawan gula
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 1/2 sk serbuk cinnamon
  • 3 sudu besar butter tanpa garam - butter sejuk dr peti ais

DSC_0072
jemput makan dulu, buat air sendirik tuan umah sibuk pagi2 gini :D

Cara-cara

Cake
  1. Panaskan oven 350º F.
  2. Pukul butter dan juga gula hingga kuning dan berkrim. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang.
  3. Ayak bersama tepung, baking powder dan juga garam. Masukkan ke dalam adunan tadi berselang seli dengan susu. Kacau rata. Masukkan ke dalam loyang yang di alas dengan baking sheets, ratakan dan taburkan blueberry di atas adunan.

Streusel Topping

  1. Dalam mangkuk kecil. campurkan tepung, gula dan serbuk cinnamon. Masukkan butter dan kacau menggunakan garfu hingga menjadi crumble. Taburkan di atas blueberry tadi.
  2. Bakar 45-50 minit. Sejukkan di atas redai sebelum disajikan.


DSC_0058DSC_0068

9 ulasan:

HALAMANKU berkata...

Ika... lama x lepak umh.. bz sikit ni.. pepagi dah ketuk umah.. Selamat Berkemas.. eh eh Kek yang sedap tu nak sikit yer.. ha ha ha ha

Deliah's Deli berkata...

salam ika...berkemas kat rumah baru wlpun penat tp seronok :))) *nak gak kek yg sedap tuh...nak banyak2...:)

Mas berkata...

salam ika...mengemas lagi yer...biasala tu baru pindah, banyak keje nak buat..bestnya banyak perabut baru...
kek tu pun nampak sedap. k.mas nak sepotong..wat sarapann..

fara dean berkata...

salam ika..
nak juga..laparrr ni..huwaa..nak jugakk!!
cedappnya terliur..

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Lebaran Dik Ika...maaf zahir & batin.....wah berpindah ke rumah baru....kek sedap lak tu....apa-apa pun I miss you so much!!! Moga kehidupan kalian bahagia berterusan...Amin!

Amir Said berkata...

bestnya kek.. nti boleh cuba buat.

Ayu berkata...

salam ika,
ni sedap kalau buat minum,makan petang,
buat tea o kurang manis..terus terang biji mata..hehehe

wah betul2 ambik hati ya..semua sekali kena angkat ya..hahaa

cikmanggis berkata...

salam ika dah siap pindah ya..alamat dah ubah ke?jangan lupa bg alamat baru ya..email kat cm ya:)

Minta sikit rasberi buckle ni hehe

SparkleMemo berkata...

Yours look fabulous then Food Network , ... both are super tasty and ez, though.

Nice Blog !