Selasa, 12 Oktober 2010

Tiramisu Biscotti

_DSC0226
TIRAMISU BISCOTTI

Salam pagi sume! :D

Achoooooommm! selsema kita sgt teruk sampaikan tido pun kena duduk punyerlah sesak napas nak bernafas! Mudah mudahan hari ni kurang lah yerrr, byk bersin takut terbatuk sbb tekak ni mcm dah sebal pulak! haish! kalau selsema mesti ada geng yg akn sambut jugak teman rapat dr dulu cik batuk2, lomah betul kalau kena batuk2 ni..

1st time buat atau makan tiramisu niii, jgn tak cayer betull tawwww! tak tipu :D kalau tgk tu mcm pelik jerrrr tgk tiramisu niii DAN yg kat atas ni 2nd attemp wakakaka... SEBAB? SEDAPPPPPPPPPP! itu hari buat sampaikan terlupa nak snap gmbr :D yg kat atas ni semalam ptg buat jdnyer malam dah leh terus ambik gmbr kalau lmbt snap takut licin lagi :D Resepi ambik kat umah KAK HANA, macehhh kak! Mintak halal n izin rezepinyer! Resepi asal dr KAK E myR tenkiuuu juga buat KAK E!!! :-) next time cuba versi kek pulak tp yg beskut ni pun dah teramat sedapnyer :D utk gula kita kurangkan maklomlah kang ada org komplen manis! :D

TIRAMISU BISCOTTI

Bahan-bahan
  • 1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
  • 250g cream cheese
  • 200ml whipping cream
  • 1/2 cawan gula halus>>yg ni kita guna 1/3 cwn jer
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan


_DSC0241

Cara-cara
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream.
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
  4. Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut.>>Untuk proses ni kita cdgkan spray mcm kak hana buat utk elakkan biskut td lembik.
  5. Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas.
  6. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
  7. Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
  8. Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya


_DSC0229_DSC0230

14 ulasan:

sue berkata...

Yummmy..org selsema jn makan sejuk2 tau..ekekekeke

anymz berkata...

fuuh..fuuh..tiup bersin gi jauh2 takot berjangkit..ni kat rumah ni cik abg ni dah mula bersin2..hehe
bak mai satu gelas tiramisu..kalau buat lebih bg semua yg di atas lah ya..ermm..dap..dap..mekaseh ya..haha

Cik Norfa berkata...

wowo...pandai tau amik angle menarik kat biskut ni. selera abis la tengok. insyaAllah ada masa nanti nak try.

Nur Ede berkata...

Alhamdulillah.... smoga smakin semboh... Ika sedap nyer Tiramisu Biscotti.. biskut lady finger @ biskut tiramisu tu.. mcnmana err..
anak2 akak mesti suke makanan gini.. sedap nyerr...

K.Nor berkata...

ika dah buat.. akak jer belum buat2 lg..huhu

Mas berkata...

ika...k.mas bawakan sambal ikan...ika kan nak pedas2....tukar ngan tiramisu nak tak..he..he..

cikmanggis berkata...

uiskkk cantiknya gambar ni ika...cam pro gitew:)

indahhouse berkata...

Salam ika,
Woih! Dia dah buat dessert tiramisu lak. Selsema pun masih selera makan, ika? Kalu tak abes, bagitau tau... nak mitak ika pos... hihihi

Ayu berkata...

salam ika,
akak pun buat tiramisu tapi pakai swiss roll, untuk orang datang hari sabtu hari tu....sedap jugaklah..

dah baik demam kebelum?..masih flu lagi ke?..akak semalam, cramp teramat sangat..lipat kain berhenti 2 -3 kali, baring kejap lepas tu sambung balik..masak pun lebih kurang halal ..hehe

fara dean berkata...

ika..
sedapnya ..comel plak tu siap ada love2 lagi..

kasihredha berkata...

menarik...

PearlnScarf berkata...

get well soon ika... rehat byk2 tau.. tiramisu nie nanti kita cuba yer.. mcm senang..

Ida Ddapur berkata...

slm ika....smlm tak sempat nak singgah sini pun,hari ni singgah jap..dgr ika tak sihat ye..semoga cepat2 sembuh ya dik...cantik tiramisu tu b'possing..
ika..len kali bole buh jem lak kat lapisan tu..mg lg sedap..cari jem yg bertekstur buah kat dlmnya...

Shaz berkata...

a'ah, kita pun dah coba resepi nie..simple dan tak byk barang nak guna, kali ni dah 4 kali buat. Anak2 sukeee sangat. Salam berkenalan.