Isnin, 11 Oktober 2010

Khai Yat Sai/Thai Stuffed Omelete

DSC_0122
KHAI YAT SAI/THAI STUFFED OMELETE

Salam sume! :-)

Sowi ya tuan umah sejak semalam tak sihat, 1st 2nd day mmg teruk sikit lah nanti dah 3rd day dah rasa ok sikit. Untuk yg berkunjung akn di balas kemudian ya insyaAllah! NAk merehat kan bdn sikit mcm tak leh nak bgn sgt ni sbb satu bdn sakit2! :-(

Ni menu semalam, menu thai :D suke sgt mencarik menu thai kat umah KHUN TUMMY di 3 HUNGRY TUMMIES again!!, mmg sume best2! maklomlah yg tukang tulis ni pong duk kat siam hihihi... Neway tummy, mintak izin n halal juga resepinyer, thanks! :-) Resepi ni ala2 telur bungkus, sedappp! Diner semalam buat menu atas ni, tom yum dgn sayur campur jerr! sbb penat..

KHAI YAT SAI/THAI STUFFED OMELETE
Source 3 HUNGRY TUMMIES

serves 4 as part of a Thai meal
you'll need;

  • 4 eggs, beaten with dash of salt and white pepper>>n fresh milk, i added
  • 500g of minced chicken or mince of your choice
  • 1 onion, chopped
  • 2 tomatoes, chopped
  • 2 spring onions, chopped
  • 2 stalks of coriander leaves, chopped
  • 2 cloves of garlic, chopped
  • 4 bird chillies chopped
  • 2 tbs of oyster sauce
  • 2 tbs of tomato sauce
  • dash of fish sauce
  • dash of soy
  • salt and white pepper to taste
  • spring onions for garnish
  • Mix Vege>>i added

DSC_0124

Method:

  • In a hot wok, fry the beaten eggs. Move and tilt the wok around so you'll get a thin and rather large omelet. Remove from the wok and put it into a large bowl.
  • Fry chopped garlic and chilies follow by the chopped onions, when everything is soften and a little brown add in the mince chicken. When chicken is no longer pink, chuck in the chopped tomatoes.
  • Add seasonings and continue to cook for a minute or so.
  • Finally add the chopped herbs and thicken with a little corn flour solution.
  • Pour the meat mixture into the omelet mould. Place a plate over the bowl and invert it.
  • Garnish the stuffed omelet with spring onions.
  • Serve it with plenty of steamed rice, a simple vegetable stir fry and chilies in fish sauce.

5 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Ika...demam dah baik ke???? Ni kalau kat Malaysia...main panggil telur bungkus jer ni!!! banyak isi yang berbungkus tu Dik....!

anymz berkata...

salam ika,gemuknya telur bungkus mu..sedap ni..mlm ni kita wat thai food lah ya..hihi

kasihredha berkata...

salam
sungguh menarik..

Mas berkata...

salam ika...dah sihat ke..sedapnya telur bungkus,,,,tergoda tengok..

PearlnScarf berkata...

salam ika, get well soon .. sesuai menu nie utk diet mcm fiza .. thanks for idea..