Khamis, 12 Ogos 2010

Best Brownies(Angie) n Ikan bilis Kicap (sahur)


BEST BROWNIES (ANGIE)
ALLRECIPE

Salam 1 ramadhan d sini n yg sewaktu dgnnyer ;-),

alhamdulillah hari ni dah mula bangun sahur, tp biasanyer mula2 jer beriya iya nk makan sahur nanti dah lama2 cuma minum air jerr :D.. Brownies kat atas ni buat semalam petang, sbb yg kecik skrg ni dah tahu mintak kek, bila bukak oven dia kata `mama, ke-ki(cake)' ulang byk2 kali laks tu huh! bising betul kalau dia dah nmpk pintu oven tu terbukak :D.. Resepi ambik kat umah MAMAFAMI n resepi asal kat ALLRECIPE, maceh ma!! Mintak izin n halal juga resepinyer :-).. Tapi kan kalau puasa2 gini dah tak heran pun tgk kek, itu kat tekak kita lah ehehe... mata kita dah terbyg mcm2 kuih, haaaaa..itu nantilah projek belum bermula lagi, hari2 rasanyer nak mengkuih hihihi... Ni nak citer sikit, pasal GIGI kita ni :D gg yg dah buat root canal tu dah kena tutup dgn permanent porcelien/gold, adeeehhhhh mmg kopak abisss makcik bulan ni huh! bukan bulan2 ni jer tp bulan2 lepas pun :D tp tak pelah nak baik punyer pasal kan kan lepas ni ada 5 appmnt lagi phheewwwww! gold jgn ingat mcm gg maksik2 yg kat mesia tu tawwww! wakakakaka... ni dia gold bhgn dlm luar dia mcm kaler gg kita yg asal tu :D jakun sungguh kita :D oleh kerana berpuasa, sebulan lah cuti g jumpa dentist :D

Ok ni resepi tuk brownies yg kat atas tu ya, leh g kat ALLRECIPE atau umah MAMAFAMI ya ;-) maceh sumenyer!! tp rupa brwnies kita selalu tak menjadik mcm tuannyer resepi huh! tp oklah sbb sedap :D ehehehe...

BEST BROWNIES
Source : Angie from Allrecipes

Ingredients :

1/2 cup butter
1/2 cup white sugar
1/4 cup brown sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla essence
1/3 cup unsweetened cocoa powder
1/2 cup all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon baking powder

Frosting : (I didn't do this) sama ngan mama

3 tablespoons butter, softened
3 tablespoons unsweetened cocoa powder
1 tablespoon honey
1 teaspoon vanilla extract
1 cup confectioners' sugar



DSC_0905

Directions

  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour an 8 inch square pan.
  2. In a large saucepan, melt 1/2 cup butter. Remove from heat, and stir in sugar, eggs, and 1 teaspoon vanilla. Beat in 1/3 cup cocoa, 1/2 cup flour, salt, and baking powder. Spread batter into prepared pan.
  3. Bake in preheated oven for 25 to 30 minutes. Do not overcook.
  4. To Make Frosting: Combine 3 tablespoons butter, 3 tablespoons cocoa, 1 tablespoon honey, 1 teaspoon vanilla, and 1 cup confectioners' sugar. Frost brownies while they are still warm.


DSC_0907
IKAN BILIS KICAP

Haaaa... ni dia lauk sahur kita sepanjang berpuasa, INI SAHAJA tak de benda lain, sbb kita tak mcm org2 lain yg boleh mkn mcm lauk2 biasa tu tp kalau ada ikan masin kita leh makan :D mkn ni lawankan dgn telur mata kerbauuu tu jerr dah cukup kenyang.. Rasanyer hari pertama dgn kesepuloh jer kot lauk ikan bilis ni pastu dah minum air dgn kurma jer, hari ni nk g carik kurma :D.. alaa..yg ni tak yah resepi sbb sume org leh buat :D

Untuk tahun ni rasanyer abg tak dpt nak puasa penuh sbb dia ada latihan bola TIAP2 HARI, kesian pulak nak paksa2 dia puasa, cuma puasa stgh hari jer, sbb tgh hari tu kita bwkkan bekal, pastu sabtu ahad ada camp pulak, dan untuk kakak tgk dia thn sampai bila tp rasanyer tu sampai tgh hari jer kot :D at least dia nak cuba puasa :-)

DSC_0909

6 ulasan:

3 hungry tummies berkata...

Dah lama tak blog ye? Dah dapat apartment baru ke?
Baru beli ikan bilis , pasti akan cuba resipi ni.

Kerull @ Kay Enn berkata...

Salam Ika..wei tak tahan aku tgh lelehan coklat mu itu..ikan bilis kicap tu pun dah lama aku tak makan...kalau tak itulah lauk peberet kami adik beradik kalau sahur..huaaaaaaaaaaa..terkenang org2 kampung...

kaksu berkata...

salam ika,selamat berpuasa, penatnya bila pindah umahkan...moga segalanya berjalan lancar? raya ni bali kota tinggi?

indahhouse berkata...

salam ramadhan, ika,
apa khabar? Winduuuu! sempena ramadhan ni, saya mohon maaf atas segala salah silap saya.
oh, so sedap nampaknya bilis kicap tu. saya pulak suka telur berkicap. tak jauh tu.. hihi.
brownies tu soo cute dalam cup kecik2. nak tirulah nanti. :D

maz berkata...

waaaa..dpur dia dah brasap brkepul2 dah ni..xsmpat ler nk kejorrr..xsngup nk tgk brnis tu..yum..yum..meleleh2 plak cklatnya..kmaz pun plan nk greng blis je shur nti..smlm shur nga rti je skping..pastu minum milo..kmaz memang jrang amik nsi..

ibh berkata...

Ika..menu simple2 mcm ni la yg sedap..Akak pun pepagi tak bleh mkn nasi pun..Nanti nak try msak campak2 mcm ni..mana tau terbuka selera yer dak..