Rabu, 18 Ogos 2010

Sotong Tumis Cili Api n Puding Sago Gula Melaka

DSC_0955
PUDING SAGU GULA MELAKA

Salam ramadhan buat semua :-)

Org tak puasa pun sibuk jugak nak tyg menu ya? :D ehehe... eh? kita puasa jugak tau, mmg tak makan tgh hari cuma jamah beskut2 yg kat bwh tu, kang kalau tak si kakak tanyer, nape mama tak puasa, alangkah kalau sembahyang pun dia tanyer jugak haih! mmg tak leh nak tyg depan2 nanti dia byk soal :D, yg pasti dessert ni mmg sedap sbb kita suke lah ada sagu2 nii pastu ada santan lemak2 gitu mmg lah suke :D Nmpk umah ALONGROZZ terus berkenan, ada lebihan sagu buat kuih sago semalam tu leh lah kita tumpang sekaki sekali :D, Macam biasa along mintak izin n halal resepinyer ya, muaaaahhhh! Macehhhh!!! :-) Tp tak cantek mcm along punyer sbb gula melaka tu bila dtuang santan dia tercampur sikit :D

PUDING SAGO GULA MELAKA

Source: HomeKreation
Makes 5 glasses

Ingredients:

160g Green Sago - soaked with water 30min
Water
Coconut Milk
Palm Sugar Syrup


DSC_0956

METHOD:
1. Strained sago & place in a pot.
Pour in water to cover sago about 1" above it.
Boil until sago turn translucent.
Strain & run under running tap water to get rid of some starch.
Scoop into glasses.
Chill.

2. To serve, pour few tbsp coconut milk then few tbsp palm sugar syrup.
The sugar syrup will sink to the bottom naturally.

3. To make palm sugar syrup, place 1 piece palm sugar in a pot, cover with water, add 2 tbp white sugar & 1 screwpine leaf. Boil until sugar is dissolved. Cool.

DSC_0963
SOTONG TUMIS CILI API

Yang ni pulak lauk sendirian berhad tak termasuk ninja tu sbb kita buat pedassssss :D Nampak umah kak ana lah ni terus berkenan sbb lama tak masak sotong mcm ni asyik ank ikutkan tekak org jerrrr tekak kita bila lagi nak ikut kan? kan? sbb tu masak pun sendirian berhad jerr :D boleh gitu? Resepi ni dah biasa buat dr dulu2 lagi sume org leh buat kan? kita suke letak apa jer yg tercapai masuk jer sume :D

SOTONG TUMIS CILI API

Bahan2:

  • 2 ekor sotong sederhana besar buang kulit bersihkan n kelar2 atau ikut sukihati
  • 2 biji bawang kecik*
  • 1 biji Bawang Putih*
  • 1/2 inci Halia*
  • 4 biji cili api atau ikut kepedasan
  • 1 sb Sos tiram
  • Garam jika perlu
  • 1 batang Serai d ketuk
  • Beberapa Helai daun limau purut
  • 1/2 Biji lada benggala d potong (Tambahan, tak letak pun ok)
  • Minyak untuk menumis
  • Air jika inginkan kuah

DSC_0965

Cara2:

Tumbuk kasar bhn2 bertanda *. Tumis bhn2 yg dtumbuk td bersama dgn serai sehingga naik bau, kemudian masukkan sotong dan sos tiram. Kacau sebati dan biarkan sehingga sotong masak, jika inginkan berkuah bolehlah tambahkan air sedikit dan tambah garam. Akhir sekali masukkan lada benggala td serta daun limau purut ke dalam kuali, tunggu sebentar dan boleh lah d angkat. Sedia untuk d hidang!

4 ulasan:

HaSue berkata...

Ijah..menggodanya sotongmu itu..akak pun masak sotong pedas gak tadi tau..tapi stail len ler..dah lama nak mkn stail gitu..selalu ikut tekak hb jek..hihii...tu pun masak sikit jer lepas masak tomyam campur(psstt..rempah yg ijah bg dulu laa)sibbaik x expired lg..haha..esok kot baru publish..ada2 jek entri tertunggak nih..adehh

indahhouse berkata...

Salam ika,
hihi.. tu dia, puding sagu hijau. sungguh menawan. Dah lama nak buat ni, tak terbuat juga. Saya suka yg bergula dan bersantan macam tu. Kelmarin kami berbuka ngan makanan beli. Adus.. terkena ngan murtabak kuah basi. huhu. Sabar jer. Nak beli kuih lagi takut... takut kempunan. haha.
Sotong tumis tu.. pedas dan enak... ;)

Chik Mimi berkata...

salam ijah

bestnya puding sago tu,akak buat last weekend tp guna fresh milk ,cantik kaler ijaunya tu

~*as*~ berkata...

Ika,
Apa ni makan sdn bhd?? akak nak joint skali...
vah2 lauk2 cenggini la pebret akak.. Sagu tu baru nak buat arini, Ika dah buat dulu, tapau plss!!!