Isnin, 23 Ogos 2010

Roti Jala

DSC_0989
ROTI JALA

Salam Ramdhan kembali buat semua :-),

Dari semalam dah mula berpuasa kembali :D insyaAllah sampai ke penghujung ramadhan nanti lah hendaknyer tak mo cuti byk2 sbb malas nak mengganti :D.. Weekend mmg hari untuk berehat rehat, n sabtu tu sbnrnyer bz dgn fish2 tank untk dbg kan kat org jdnyer mmg bz.. Roti jala sana sini kita pun nak menjala jugak, hari sabtu masak kari jdnyer hari ahad leh menjala guna kuh lebihan kari hari sabtu tu kan.. Resepi mcm biasa guna resepi yg sedia ada n paling suke sbb senang nak sukat lembut pun lembut sedap pun sedap, Resepi asal dr KAK UMMI leh g SINI jugak.. Mcm biasa mintak izin n halal kembali kak untuk resepinyer :D

Hari ni nak buat jem nenas pulak ya :D semalam dah beli nenas sebijik tp tak besor sgt sbb malas nak buat jem byk2 ehehe... n nak mengkukis sekali kalau cukup bhn tp mcm tak cukup bhn jerrr nak kuar pulak malas haih! jom layan roti jala dulu mana yg tak pose duk bwh meja kalau nak makan ahahaha.... :D
Untuk yg dtg berkunjung n tinggal komen akn buat balas kunjungan kembali bila free nanti mekaseh!! :-)

ROTI JALA

Bahan2
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 1 bij telor
  • 1 sudu kecil garam halus
  • beberapa titik pewarna kuning


DSC_0991

Cara2>>

Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.

Updated:
Rasanyer dah byk org tayang kot bentuk atau rupa acuan yg dgunakan tuk jalaan kat atas nun :D, kalau d mesia leh dapatkan kat kedai DAISO sbb botol ni made in japan :-) mmg acuan khas tuk mayonaise.. masa nak menjala tu mcm biasa cuma dia tak mcm acu jala yg biasa tu tumpah2 comot2 yg ni tertutup jdnyer kemas jer jdnyer :D Sapa2 yg duk mesia leh dptkan kat kedai tu ya.. :-)


DSC_0992

7 ulasan:

Kerull berkata...

Salam Ika...wah roti jala lagik..cantik je rupa roti jala tu..kalau akak buat dah macam roti kirai rupanya..rupa jala koyak rabak..hu hu takda acuan yang lawo tu...

Yat Maria berkata...

Ikaaaaa....jalamu mabeles..mabeles...kena ngan kari ayam setongkol tu..nikmattttt...nak order 10 jala, ayam 1 tupperware :)

izahdaut berkata...

ika..nk curik mkn bawah meja bleh..tak aci dah posee.....nk roti jala 5 ketul...

Adlina Husaini berkata...

owh guna acuan tu yer..insya allah akan ku terjah daiso kat ioi tu thanks yer bg tips

maz berkata...

waduh rjinnya dia main jala2 ni..ada lgi ke tu..nk wak shur..hehe..adoii..hri ni ponat snguh..pepgi rmbongan cik kiah nga mama..pastu ptgnya plak dah start prjek ckut raya..mngu ni memang bz..smga ika sklrga shat2 slalu ye..

Ayu berkata...

salam ika,
cantiknya jala ika tu..cris cross gitu..
apasal akak buat tak cantik?..
ni nak kena pergi siam berguru bertapa baru boleh jadi agaknya ni..hehe

kasihredha berkata...

susahnya nak mencari botol yg 3 muncung ni...dah lama cari, tp tak jumpa :)